Oddych a ticho? Navštívte tie najpokojnejšie miesta planéty

2016-03-12 07:00:00 |   |    | 

Je príjemne cestovať rušnými mestami a nasávať ich atmosféru. No niekedy sa človeku priam žiada, aby si trošku oddýchol a vychutnal si aj pokojnejšie lokality, kde sa môže trošku zahĺbiť do seba a odpútať sa od všetkých starostí. V dnešnej dobe je ticho luxus, ktorý ponúkajú práve tieto miesta.



 

Okolie rieky Hoh, Washington, USA

 

Ide o takmer päťkilometrový úsek, ktorý je podľa prieskumov tým najtichším miestom v štáte. Pôvodný dažďový prales rozprestierajúci sa okolo rieky Hoh je takmer nedotknutý a vysoko chránený. Vďaka tomu sa tam podarilo uchovať tie najkrajšie turistické chodníčky v Amerike. Môžete sa ponoriť do prírody, ktorá sa kedysi rozprestierala po širokom okolí a zároveň si vychutnáte panenské ticho rozprestierajúce sa okolo vás.

 

Haleakala, Havaj, USA

 

Je paradoxné, že sopka, ktorá v minulosti spôsobila veľké nešťastia, je aktuálne oázou pokoja. Haleakala naposledy vybuchla v 18. storočí a dnes skôr pripomína pustú mesačnú krajinu. Ľudia sem na výlety často nechodia, no ak si doprajete takúto netradičnú túru, môžete sa tešiť na ďalšie tiché a pokojné miesto na svete.

 

Prírodná rezervácia Kronotsky, Rusko

 

Dostať sa do tejto prírodnej rezervácie je veľká vzácnosť. Určená je totiž len pre odborníkov z oblasti prírodných vied skúmajúcich vzácne dreviny, rastliny a živočíchy, ktoré sa podarilo uchovať práve vďaka uzavretiu tejto časti Ruska. Doliny, tundra, púštne oblasti a nádherné kopce sú klenotom pre celý svet. Pár šťastlivcov sa tam dostalo na expedície vďaka tomu, že úrady vyhoveli ich žiadostiam. Obvykle však potrebujete veľkú dávku šťastia a konexií, aby ste sa tam mohli vybrať výlučne v spoločnosti odborníkov, ktorí dohliadnu na vaše správanie a to, aby ste nepoškodili vzácnu prírodu.

 

Rezervácia Selous, Tanzánia

 

Vo svete je Selous známe aj ako jedna z najlepších rezervácii s mnohorakou faunou. Keďže ide o kompletne nenarušenú časť afrického kontinentu, hlavné slovo tam majú zvieratá. Pokojne si tam žijú v nenarušenom prostredí a vytláčajú ľudí do iných častí Tanzánie. Pre cestovateľských fajnšmekrov sa však stávajú jedným z obľúbených cieľov, keďže práve tam získajú nielen skvelú príležitosť sledovať niektoré vzácne druhy v celý čriedach, ale zároveň prichádzajú aj do jednej z najtichších a najpokojnejších oblastí na svete. Selous je zároveň aj jedným z mála miest, kde sa často natáčajú prírodovedné dokumenty.

 

Suan Mokkh, Thajsko

 

Pokiaľ máte odvahu aj na väčší experiment, môžete sa na pár dní ponoriť do úplného ticha. To nájdete medzi budhistickými mníchmi v Thajsku. Ponúkajú špecializované pobyty práve pre ľudí, ktorí sú už vyčerpaní z uponáhľaného sveta, potrebujú sa zastaviť a prehodnotiť svoj život. V kláštore Suan Mokkh vládnu prísne pravidlá, kde počas celého pobytu nemôžete používať hlas. Väčšina hostí sa tam venuje meditácii a hľadá svoje stratené „ja“. Poslúžiť vám k tomu má i okolitá nádherná príroda.

 

Národný park Grassland, Kanada

 

Do najtichších oblastí Zeme sa nedostali len tie lokality, kde si úplne oddýchnete od akéhokoľvek ruchu. Rátali sa medzi ne pochopiteľne i miesta, kde sa môžete ponoriť do čarovného zvuku prírody. Vďaka tomu sa medzi ne dostal i národný park v Grasslande, ktorý je známy ako výborné miesto na pozorovanie vtákov. Ich spev je balzamom na dušu. Park je taktiež skvelým miestom na pozorovanie bizónov a ponúka i pár turistických trás.

Zdroj/autor: 10best.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa