Výhľad za všetky peniaze. Tieto lanovky vám ukážu svet z inej perspektívy

2016-04-20 12:00:00 |   |    | 

Ak sa v mieste vašej dovolenky nachádza nejaká zaujímavá lanovka, istotne si ju nenecháte ujsť. Často ide o tie najkrajšie vyhliadky, ktoré si môžete v danej lokalite obzrieť.



 

Cukrová homoľa, Rio de Janeiro, Brazília

 

V čase, keď otvárali túto lanovku, boli len tri podobné atrakcie na svete. Jedna z prvých trás viedla z Praia Vermelha do pohoria Pão de Açúcar. Počas tejto cesty uvidíte všetko čo majú turisti najradšej a naskytne sa vám úžasný pohľad na pláž Copacabana. Na chvíľku zabudnete na to, že sa nachádzate v tak husto zaľudnenom meste a nebudete vedieť, kam sa máte skôr pozerať.

 

Montjuic, Barcelona, Španielsko

 

Barcelona sa môže pochváliť hneď dvoma krásnymi lanovkami. Obe končia v približne rovnakom mieste, odkiaľ sa dostanete k hradu Montjuic. Prvá z nich vedie ponad more a prístav. Je kratšia a končí sa na nádhernej vyhliadke, odkiaľ si z jednej strany pozriete mesto a z druhej prístav a more. Druhá vedie z vrchu Montjuic a ponúka vám podstatne krajší výhľad na celú Barcelonu. Z lanovky budete mať mesto ako na dlani a magické chvíle zažijete, ak sa sem vyberiete, keď bude zapadať slnko. K dispozícii budete mať aj prípadnú medzizastávku v parku a horná stanica vás dovedie priamo k hradu, ktorý patrí taktiež medzi barcelonské skvosty.

 

Skyline, Queenstown, Nový Zéland

 

Od mora až na vrchol Bob`s Peak. Presne tak vedie lanovka v novozélandskom Queenstowne. Aby ste si ju čo najlepšie vychutnali, vyberte sa na nočnú jazdu. Vtedy sa môžete pokochať vysvieteným mestom a navyše pri dobrom počasí môžete vidieť aj mesiac odrážajúci sa na hladine mora. Jednoducho to najkrajšie, čo vám môže Queenstown ponúknuť. Tunajšia lanovka sa končí pri reštaurácii, ktorá sa špecializuje na typickú maorskú kuchyňu.

 

Masada, Masada, Izrael

 

Kto povedal, že pokochať sa môžete iba z vyhliadky, ktorá vám ponúka pestrú zelenú krajinu? Svoje čaro majú i lanovky prechádzajúce ponad kilometre púštnych lánov s ich typickým koloritom. Lanovka v Masade je charakteristická tým, že má najnižšie položenú nástupnú stanicu na svete. Postupne prechádza až k historickej pevnosti a ponúka úžasný výhľad na celý región. Postavená bola v roku 1971 a jej autorom je švajčiarsky konštruktér.

 

Table Mountain Aerial, Kapské mesto, Južná Afrika

 

Ide o najobľúbenejšiu atrakciu v Kapskom meste. Lanovka vedie z mesta až na Stolovú horu. Na trase má niekoľko zastávok, no keď sa na ňu vyberiete, istotne sa nechajte vyviesť až na tú konečnú. Pretože cestou tam máte fantastický výhľad na majestátny vrch aj mesto. Lanovka bola otvorená už začiatkom 20. storočia a postupne prešla modernizáciou a pridaním ďalším staníc.

 

Peak2peak Gondola, Whistler, Kanada

 

Táto lanovka premáva celoročne. No pre mnohých je zaujímavejšia v zime, keď ponúka nádherný výhľad na zasnežené končiare a lesy. Môže sa pochváliť rekordom, keď jej kabínky sú najvyššie od zeme. Niektoré z nich sú navyše uspôsobené tak, že majú v strede veľký sklenený štvorec, aby si mohli turisti lepšie obzrieť i krajinu pod ich nohami. Nie je to síce nič pre ľudí so strachom z výšok, no práve takáto odlišnosť ju robí výnimočnou a prináša cestovateľom úžasný benefit navyše.

 

Emirates Air Line, Londýn, Veľká Británia

 

Spomedzi lanoviek ide stále pomerne o čerstvú novinku. Otvorili ju len v roku 2012. Zatiaľ čo London Eye ponúka výhľad na starú časť Londýna, Emirates Air Line vás prevedie tou novou časťou. Jej nástupná stanica je v blízkosti známej O2 Arény, takže pokiaľ sa tam niekedy vyberiete na koncert, môžete si čakanie spestriť zaujímavou atrakciou. Časť lanovky prechádza aj nad vodou a prístupná je i pre hendikepovaných turistov.

 

Stanserhorn, Stanserhorn, Švajčiarsko

 

Táto lanovka dostala prezývku kabrio lanovka. Prepraviť sa totiž môžete na jej otvorenej streche, vďaka čomu sa vám naskytne podstatne lepší výhľad na okolitú prírodu. Ide o prvú lanovku tohto druhu na svete. Po prvýkrát bola otvorená koncom 19. storočia, keď ponúkala zjednodušenie prepravy lyžiarom.

 

Zdroj/auto: budgettravel.com, edition.cnn.com, 10mosttoday.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa