Perly najslávnejších kaňonov sveta: Ktorý je 504 kilometrov dlhý a kde majú obrovskú „Vývrtku“?

2016-04-17 07:00:00 |   |    | 

Šplháme hore, dochádza nám dych, a zrazu sa objavuje výhľad na stovky metrov hlboké údolie s trblietajúcou sa riekou. Veľké kaňony sú skrátka úchvatné. Výška, z ktorej do nich môžeme nahliadnuť, ak sa ocitneme na správnom mieste, je až omamná. Vydajte sa s nami za tými kaňonmi, ktoré sa hrdia svetovým „naj”. Zažite trochu z ich krásy a nechajte sa inšpirovať trebárs k ďalšej dovolenke.



Zvedavosť nás naučila zdolávať najvyššie vrcholy kontinentov i sveta. Lákajú nás pohľady do diaľky a pocit, že máme kus sveta ako na dlani. S rovnakou vášňou sa môžeme dívať dole pod seba – do úžasne vymodelovaných kaňonov. Ktoré z nich stoja za hriech?

 

Najslávnejšie kaňony sveta: ktoré si zasluhujú pozornosť a čím?

 

Keď počujeme slovo kaňon, ten prvý, ktorý si človek ihneď predstaví, je pravdepodobne Grand Canyon v americkej Arizone. Tento kaňon je podstatnou, dá sa povedať i kľúčovou súčasťou celého národného parku nesúceho rovnaké meno.

Grand Canyon vymodeloval tok rieky Colorado, je dlhý takmer 446 kilometrov, široký od 0,5 do 29 kilometrov a v jednom mieste dosahuje hĺbku až 1 600 metrov. Rieka Colorado týmto spôsobom údajne mení Coloradskú plošinu už 2 milióny rokov. A ako vidieť - s veľkou vervou. Z najvyšších miest národného parku, ktorými sú Point Imperial (2 684 metrov) a Desert View (2 267 metrov), je naozaj skvostný pohľad na zárezy, odkrývajúce prvohorné a druhohorné vrstvy horniny.

Podľa výskumu, ktorého závery vedci stanovili v roku 2012, vznikla časť kaňonu už pred 70 miliónmi rokov, kedy sa po zemi ešte preháňali dinosaury. O veku kaňonu vedci polemizujú vyše 100 rokov a ťažko povedať, kto z nich má pravdu. Nič to však nemení na fakte, že Grand Canyon je hojne navštevovanou a obľúbenou turistickou atrakciou – ročne sa tu vystrieda asi 5 miliónov návštevníkov.

 

 

Aké je tajomstvo vzniku kaňonu?

 

Vlastne vôbec nejde o tajomstvo. Kaňony na súši vznikajú už milióny rokov pôsobením riečnych tokov, ktoré ich neustále modelujú a odhaľujú ďalšie a ďalšie vrstvy horniny. Druhou možnosťou je krasovatenie, ku ktorému dochádza v krasových oblastiach. Podmorské kaňony môžu byť dôsledkom pokračujúceho toku rieky zo súše alebo podmorských erózií.

 

V Amerike ešte chvíľu zostaneme, len sa presunieme na územie Utahu k Antilopiemu kaňonu tvorenému dvojicou oddelených kaňonov (Vyšším a Nižším). Ide o tzv. štrbinové kaňony - o úzke skalné tiesňavy. To najmagickejšie vytvára na červenom pieskovci súhra svetla a tieňa, ktorý sa cez deň pochopiteľne mení.

 

Tiesňavy sú až niekoľko desiatok metrov hlboké, ale čo sa týka šírky, človek je miestami rád, že sa dokáže rozpažiť. Vymleli ich tu vody potoka Antelope Creek. Vyšší kaňon je pomerne málo prístupný a ani svetla tu nebýva toľko, koľko by si asi návštevníci priali. Nižší kaňon je návštevám viac otvorený a ponúka úžasný pohľad na „Vývrtku“ (anglicky Corkscrew) – na tomto mieste plnom všelijakých zákrut skrátka nemôžete mať iný pocit, než že horninou prešla veľká vývrtka.

V Utahu tiež nájdeme Bryce Canyon, ktorého súčasťou je množstvo pieskovcových vežičiek, ktoré tu voda utvárala zrejme už pred viac než 140 miliónmi rokov. Vežičky, ktoré prezývajú hoodoos, tak vznikali podľa toho, kde zostávali sedimenty vtedajšej ohromnej morskej cesty. Ich tvary sú vskutku rozmanité, nasvedčujú tomu názvy niektorých – napríklad Tower Bridge alebo Čínsky múr.

 

Očariť vás môže i Ázia a Austrália

 

Najhlbším kaňonom na svete, ktorý však už toľko ľudí nepozná, je Brahmaputra Grand Canyon v Číne. Ten má zas na svedomí rieka Brahmaputra, ktorá tunajší masív rozdeľuje na Východné Himaláje a pohorie Cheng-tuan-šan.

Brahmaputra Grand Canyon je síce najhlbším kaňonom (6 009 metrov), ale len „o vlas“ – len o dva metre presahuje hĺbku údolia Colca na juhu Peru. Na dĺžku má 504 kilometrov. Od roku 2004 je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov a ako najhlbší ho uznala i Americká zemepisná spoločnosť.

Absolútne úchvatné je striedanie vegetačných pásiem na svahoch – zatiaľ čo dole pri rieke panujú subtrópy, hore preberá žezlo subarktická klíma. Zaujímavé je aj to, že oblasť kaňonu je osídlená len na južnom konci, a to len skromnými primitívnymi kmeňmi Lhobov a Mönpov.

Ďalším kaňonom, ktorý by nemal unikať našej pozornosti, je asi 150 metrov hlboký Kings Canyon v austrálskom národnom parku Wattarka, ležiaci asi 300 kilometrov na juhozápad od mesta Alice Springs. Známy je hlavne pre nezameniteľné červené pieskovcové skaly a nehostinnú prírodu – na človeka tu čakajú len zoschnuté kry a všadeprítomné teplo.

Návštevníci v dobrej fyzickej kondícii môžu smelo vyraziť na takmer štvorhodinovú výpravu po trase Kings Canyon Rim Walk. Cesta je síce dlhá len šesť kilometrov, na všetkých propagačných materiáloch však zaznamenáte varovanie, že je vhodná len pre zdatných jedincov. Bežne tu však stretnete i malé deti a zistíte, že tou najväčšou hrozbou je vyčerpávajúce teplo.

 

Tretí najväčší kaňon sveta láka turistov do Juhoafrickej republiky

 

Dračie hory otvorili svoj pažerák a rozhodli sa pohltiť každého, kto by ich chcel niekedy zdolať… Tak nejako znie povesť o vzniku Blyde River Canyon a vôbec sa jej nebudete diviť, len čo sa k nemu dostanete. Hĺbka 800 metrov pod vami vás ohúri.

Kaňon vznikol údajne už pred 200 miliónmi rokov, kedy ho vymlel tok rieky Blyde River. Ten pravdepodobne najkrajší pohľad si môžete vychutnať z vyhliadky Mariepskop, ktorá sa nachádza vo výške 1 944 metrov. Niekde dole pod vami je priehrada, ktorej hladina siaha do výšky asi 665 metrov a je vyše 100 metrov hlboká. Už len ten pocit je úplne výnimočný.

Pokiaľ ste dobrodružnejšie povahy, nekončite pri vyhliadke, ale vychutnajte si tu aspoň pol dňa alebo viac dní. Vydať sa môžete na pešiu túru, ktorej dĺžku si zvolíte sami podľa svojich síl a chuti – tá najdlhšia túra môže merať i 60 kilometrov a trvať i 5 dní. Planiny, preliačiny a svahy si však môžete vychutnávať i na kratších vzdialenostiach. Počas pobytu sa stretnete s divou zverou, napríklad s antilopami a opicami, pri rieke môžete vidieť krokodíly a hrochy. Z tisícky rastlinných druhov by bola škoda nespomenúť orchidey.

 

Ako sú na tom s hĺbkou a popularitou kaňony v Európe?

 

Vodné toky nadelili kaňony i Európe, len o nich nie je počuť tak často ako o tých ostatných. Najväčším európskym kaňonom je údolie rieky Verdon na juhu Francúzska. Je vyše 20 kilometrov dlhý a v niektorých miestach dosahuje hĺbku až 700 metrov. Sú miesta, kde od seba vápencové steny delí len šesťmetrová vzdialenosť. O preskúmanie Verdonu sa na začiatku 20. storočia postaral francúzsky geológ a speleológ E. A. Martel, po ktorom nesie názov turistický chodník z roku 1928 vedený po dne kaňonu.

I medzi európskymi kaňonmi panujú nejasnosti o ich prvenstve, čas od času sa objaví názor, že najhlbším kaňonom je údolie rieky Tara v Čiernej hore, kde hĺbka dosahuje i 1 300 metrov. Ide však o to, ako vedci hĺbku merajú a či je toto meranie jednotné. V konečnom dôsledku je to turistom vlastne jedno – veľkolepú scenériu si dokážu vychutnať bez ohľadu na tabuľkové hodnoty. Najobľúbenejšími vyhliadkovými miestami sú vrcholy Veľký Kuk (2 014 m) a Cetina (1 993 m).

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán 

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Spoznajte mestá i prírodu západu USA : Spojte návštevu amerických velikánov medzi mestami a známych prírodných úkazov počas zájazdu na západ Spojených štátov. Nečaká vás nič menšieho než Las Vegas, Los Angeles, Grand Canyon, Bryce Canyon alebo Údolie smrti. Ak stojíte o zážitky na celý život, bude pre vás táto cesta ideálna!
  • Dračia diera alebo Dračie hory?: Kde presne sa nachádza najvyššie položená krčma v Afrike? A ako sa tam vôbec dá dostať a ako sa na výstup pripraviť? To sa dozviete z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Za pokladmi Juhoafrickej republiky : Juhoafrická republika, to nie jelen metropola Pretória, Svazijské kráľovstvo alebo stáda slonov. Ponúka toho omnoho viac a niektoré miesta sú skutočnými skvostami – trebárs Blyde River Canyon, 3. najhlbší kaňon na svete. Tak prečo by vám mal uniknúť?

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Petra Malá & Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
3.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa