Odvrátená tvár turizmu – 9 pamiatok, ktoré zničili davy dovolenkárov

2016-05-18 00:00:01 |   |    | 

Zlaté pravidlo cestovania hovorí o tom, že to najhoršie, čo sa môže stať tým najkrajším miestam a pamiatkam na svete je, aby sa stali populárne. Hneď sa tam nahrnú davy dovolenkárov, ktoré úplne zmenia ich pôvodnú tvár a svojou neúctou k tomu, čo nám tu zanechali bývalé generácie, zničia všetko, čo im príde pod ruky. Svoje by o tom vedelo rozprávať aj týchto deväť svetových atrakcií.



 

Údolie kráľov, Egypt

Je ťažké rozhodnúť sa, čo zničilo jednu z najvýznamnejších egyptských pamiatok viac. Na jednej strane stoja davy obchodníkov, ktoré sa rozhodli urobiť z posvätného miesta skvelý zárobkový podnik. V honbe za peniazmi zabudli aj na staré povery o tom, aby nerušili pokoj mŕtvych predkov. Pravidelne otravujú turistov predajom suvenírov alebo občerstvenia a len čo sa zbavíte jedného, máte v pätách ďalšieho predavača. Keď sa už dostanete dnu do hrobiek, ste natoľko otrávení, že ani poriadne nevnímate to, čo sa deje pred vami. Druhé zverstvo napáchali práve turisti, ktorí sa barbarsky správajú k historickým nástenným maľbám. Ničia ich nielen fotografovaním, ale množstvo z nich je aj zoškrabaných a natrvalo poškodených.

 

Benátky

Benátky pochopiteľne nie sú žiadnym veľkomestom. Napriek tomu sa tam každý rok nahrnú milióny turistov. K tomu si ešte pripočítajte fakt, že po veľkej časti územia sa môžete pohybovať iba na gondolách. Asi vám netreba viac opisovať, že to tam často vyzerá ako na rušnom trhu a vy sa len necháte unášať davom a nedokážete sledovať krásu jednotlivých častí. Náročné je to najmä pri lodnej doprave, keď sú kanály prepchané gondolami a komplikujú plynulosť presunov. Kvôli tomu sa navyše ničia aj okolité budovy a stupňuje sa problém s odpadkami.

 

Rímske koloseum

Dovolenkárom nie je naozaj nič sväté a proti niektorým hlúpym nápadom im nestojí v ceste ani kúsok súdnosti. Kvôli tomu dnes najmä zdobí vonkajšie steny kolosea viacero vyrytých iniciálok niektorých návštevníkov. Koloseum sa navyše nachádza v prašnej a smogom znečistenej oblasti, čo mu nepridáva na jeho dobrom stave.

 

Malorka

Viaceré španielske ostrovy ťažili v minulosti z povesti skvelých party miest. To, čo bolo kedysi ich výhodou, ich však pomaly pochováva. Normálni turisti tam už takmer nezavítajú, pretože by sa museli prepletať pomedzi davy opitých, polonahých a vulgárnych cudzincov. Keď sa navyše sústredí toľko ľudí v takomto stave, automaticky sa to odráža aj na zlej kondícii zničených budov a žiaľ aj niektorých historických pamiatok.

 

Angkor Wat

Jedným z problémov je duchovné ničenie tohto posvätného kambodžského miesta. Mnoho turistov nevie ako sa tam majú správať a ničia ho hlukom, či nevhodnými fotografiami. Pár dovolenkárov si ich už pomýlili s nuda plážou a dostali úžasný nápad odfotiť sa v Angkor Wat bez oblečenia. Návštevníci ho však ničia aj po fyzickej stránke. Z komplexu sa snažia odniesť na pamiatku aspoň jeden malý kamienok, keď sa to však ročne nazbiera, steny sú čoraz viac zničené a nadobúdajú úplne iný tvar.

 

Veľký čínsky múr

Populárna ázijská atrakcia je síce mohutná, no istotne nebola vybudovaná až pre takýto nápor turistov. Keď aj navštívite Veľký čínsky múr, môžete zabudnúť na romantické fotografie s prázdnymi lokalitami. To si vyžiadalo svoju daň v podobe ťažkej skúšky jeho statiky. Taktiež ho ničia aj neprispôsobiví návštevníci, ktorí sa po ňom často šplhajú a skáču po okrajových múroch, čím ho ešte viac ničia.

 

Stonehenge

Davy turistov sa už v súčasnosti nedostanú k tajuplnej anglickej pamiatke tak, ako to bolo v minulosti. Dôvodom je práve ich správanie. Na kameňoch rastie vzácny mach a oni ich napriek upozorneniam stále chytali a ničili prírodnú unikátnosť. Taktiež nechýbali ani pokusy o ich ozdobenie vyrývaním obrázkov alebo zamieňanie s piknikovým miestom, na ktorom nezabudli nechať aj pár odpadkov. Kvôli tomu je dnes Stonehenge oplotený, vy sa môžete prejsť po vopred určenom chodníčku a obzrieť si ho len z diaľky.

 

Mount Everest

Cesta na najvyšší vrchol nie je jednoduchá. A čím viac sa blížite k cieľu, tým viac pociťujete všetku záťaž, ktorú ťaháte so sebou. Horolezci sa preto snažia postupne počas cesty zbaviť odpadkov, ktoré nie raz nechávajú „zabudnuté“ na stanovištiach, kde táborili. Ak by sa raz v niektorých lokalitách rozpustil sneh, vyzeralo by to tam ako na jednom veľkom smetisku. Príroda tak dostáva od ľudí poriadnu podpásovku, keď jej ničíme i takéto unikátne miesto.

 

Machu Picchu

Čarovná atmosféra tohto miesta spočívala vždy aj v jeho pokoji, keď by ste sa mali zahĺbiť a premýšľať o veľkoleposti bývalých obyvateľov. Keď sa tam vyberiete dnes, zažijete namiesto toho v niektoré dni prevádzku ako na rušnej ulici a nebudete vedieť, kde sa máte pohnúť. Toľko návštevníkov zle vplýva aj na jednotlivé ruiny, ktorých stav sa dramaticky zhoršuje a budú kvôli tomu zrejme v budúcnosti viac chránené.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa