Najdlhší akvadukt na svete: Manhattan by bol bez neho na kolenách

2016-06-18 00:00:01 |   |    | 

Celá Prievidza spotrebuje za rok toľko vody, koľko za deň pretečie Delawarským akvaduktom v Spojených štátoch amerických. Svetoznáme reštaurácie i kolosálne manhattanské mrakodrapy vďaka nemu majú vodu. Málokto si uvedomuje, aký dôležitý je pre to, aby si mesto New York zachovalo svoju krásu a jedinečnosť.



 

Delawarský akvadukt, ktorý vedie okrem iného pod riekou Hudson, nie je len najväčším súvislým svetovým akvaduktom, ale tiež najväčším vodným tunelom na svete. Meria úctyhodných 137 kilometrov a oproti Päijänne, druhému najväčšiemu vodnému tunelu na svete (nachádza sa na juhu Fínska), má náskok dobrých 17 kilometrov.

Samotný akvadukt môžeme označiť za najdôležitejšiu časť spletitej siete vodojemov, tunelov a nádrží, ktorá je taká obrovská, že samotné mesto New York by sa do nej svojou rozlohou vošlo šesťkrát.

Ide o jeden z troch kľúčových newyorských akvaduktov. Jeho stavba začala v roku 1939 a dokončili ho o ďalších päť rokov neskôr, a to v roku 1944. Vedie vodu z nádrže Rondout, kde potom pokračuje na západ cez čerpaciu stanicu Chelsea a priehradu West Branch a ďalej na juh k priehrade Kensico a potom až k nádrži Hillview v meste Yonkers, ležiacom severne od NY.

Ďalšie dva kľúčové podzemné privádzače vody v newyorskej vodnej sieti sú Newcrotonský tunel (je o 55 rokov starší a vedie vodu z oblastí Winchesteru a Putnamu) a Catskillský tunel (ten je o 29 rokov starší a vedie vodu z dvoch nádrží z východu Catskillského pohoria).

Všetky tri dohromady privádzajú vodu do rôznych častí mesta. Mnoho obyvateľov New Yorku počas dňa doma, v práci a v reštauráciách použije vodu z dvoch alebo zo všetkých troch hlavných vodovodov (najviac však z Delawarského). Platí to i pre celebrity s newyorskou adresou, medzi ktoré patrí Leonardo di Caprio, Madonna, Donald Trump alebo Sarah Jessica Parkerová, preslávená seriálom Sex v meste, kde hrala Carrie Bradshawovú.

Američania sa kúpu viac než Slováci

Keď už sa pohybujeme okolo vody, máme pre vás tri zaujímavé fakty o životodarnej tekutine:

1. Viete, že priemerný Američan spotrebuje za deň 575 litrov vody? Priemerná spotreba vody na jedného Slováka predstavuje približne 120 litrov na deň.

2. Naše ľudské telo je zo 67 hmotnostných percent vodou. Už pri poklese 2% začíname pociťovať únavu a pri poklese 10% nám začínajú vážne zdravotné problémy.

3. 20 – 50 litrov je minimálne množstvo vody, ktorú človek denne potrebuje pre uspokojenie základných životných potrieb.

Ponechajme menšie akvadukty bokom. Delawarský je ten, ktorý výrazne pomáha s dodávkou pitnej vody viac než ôsmim miliónom obyvateľov mesta New York. Poďme sa teraz pozrieť na vybrané zaujímavosti týkajúce sa z veľkej časti neviditeľného technického divu sveta – unikátneho vodovodného systému, ktorý má dokonca svoju mapu vo významnom múzeu Queens Museum Art.

 

Čo ste nevedeli o newyorskom vodovodnom systéme

Mestský vodovodný systém kanálov, vodovodov a potrubí, ktorého súčasťou je Delawarský akvadukt, sa začal postupne budovať v polovici 40. rokov 18. storočia za vlády ôsmeho amerického prezidenta Martina Van Burena. Môžeme z neho vidieť len veľmi málo, pretože vedie prevažne pod zemou.

Túto unikátnu stavbu teda môžeme obdivovať zobďaleč, ale v New York City to zas až tak veľmi nevadí. Veď mesto ponúka skvostný pohľad na symbol Ameriky sochu Slobody, najvyššiu budovu západnej pologule 1World Trade Center alebo svietiace a neustále živé Times Square.

Ďalšie zaujímavosti:

  • 95 % dodávky vody sa deje za pomoci gravitačnej vody alebo vody, na ktorú pôsobia gravitačné sily, dažďov a topenia snehu. A to je obrovská prednosť tejto siete.
  • Systém poskytuje 1,2 miliardy galónov vody denne polovici obyvateľov štátu New York.
  • Celá vodovodná sieť siaha až do vzdialenosti 200 kilometrov od metropole. Celkovo sa čerpá z 19 nádrží a ôsmich akvaduktov.
  • Podzemné kanály majú dohromady 500 kilometrov a mestské kanalizačné stoky sa rozkladajú na ploche 11 tisíc kilometrov. A dovedna je v systéme vyše 800 kilometrov potrubí.
  • V sieti je celkovo 14 mestských čistiarní, ktoré denne spracujú šesť miliónov litrov odpadovej vody.

 

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

To najlepšie z USA

Nechajte si od českého sprievodcu ukázať to najlepšie z Ameriky! Čaká vás plavba k soche Slobody alebo k Niagarským vodopádom, cesta po chodníku slávy v Hollywoode alebo rozmanitý New York včítane rozsvieteného Times Square, luxusných obchodov Piatej avenue alebo Rockefellerovho centra.

Precestujte s nami USA od západu na východ!

 

Niagary a žiletky 

Viete, čo majú spoločné Niagarské vodopády, žiletky a Nikola Tesla? Že nie? Skôr ako sa vydáte obdivovať krásu najobdivovanejších vodopádov USA osobne, preneste sa k nim na chvíľu prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz http://www.cestovinky.cz/, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Nabudúce do San Francisca! 

Vydajte sa s nami na veľkú cestu po Spojených štátoch a okrem Las Vegas, Monument Valley a ďalších skvostov nazrite i do úžasného San Francisca, kde okrem iného nájdete i most zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov. Nie je na čo čakať!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa