Raj pre milovníkov vína: Sydney, Andy aj Kaukaz, kde lisovali už pred šesťtisíc rokmi

2016-06-25 00:00:01 |   |    | 

Milujete víno, jeho rozmanité farby a chute, ktoré sa pohrávajú s vašimi chuťovými bunkami? Vydajte sa na cestu za týmto lahodným mokom a objavte skutočné svetové skvosty. Vinice totiž nekončia na Morave!



 

Vynikajúce víno vás môže vytiahnuť do množstva lokalít vo svete, ale za tým najlepším sa vydajte na tri miesta – do Austrálie, do Argentíny a za Kaukaz. Alebo aspoň do jednej z týchto lokalít hrdiacich sa svetovo obdivovanými vinicami. 

 

Sadenice vína dorazili do Austrálie v balíčku

Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir… Presne to by mohli byť synonymá južnej Austrálie, oblasti v blízkosti Sydney, Melbourne, Canberry či Perthu. Na hornatom a prímorskom juhu sa pestujú snáď najväčšie svetové lahôdky, a to i napriek tomu, že je inak Austrália jedným z najsuchších území na planéte.

Okrem týchto hviezd medzi vínami sa v Austrálii pestuje aj obľúbená lokálna odroda Shiraz, ktorá nejedného ochutnávača priam uchváti chuťou čučoriedok, sliviek a čerešní. Absolútne nevyhnutné je pri potulkách Austráliou ochutnať jedinú pôvodnú odrodu – Tarrango. Z nej vznikajú úžasne ľahké vína.

Spomínané veľké hviezdy sveta vína sem totiž v 18. storočí, kedy sa začala písať história austrálskeho vinárstva, doviezli kolonizátori z Európy. Prvá vinica vďaka nim vznikla neďaleko Sydney, na jednej z miestnych fariem. Pri rozkvete tohto labužníckeho odvetvia zohral významnú rolu cestovateľ James Busby, ktorý v 30. rokoch 19. storočia precestoval vinárske oblasti v Španielsku a Francúzsku a sadenice rozmanitých odrôd poslal do Austrálie.

Tá má dnes ohromné množstvo viníc. Najznámejšou a najpopulárnejšou je Barrosa, ktorá dáva červené i biele víno. To druhé sa vyznačuje svojou plnosťou a delikátnosťou a jeho ochutnanie rozhodne stojí za hriech!

 

Najstaršia lisovňa vína na svete? Vedci ju našli v Arménsku

V Arménsku stojí hora Ararat, ktorá všetkým iste aspoň trochu utkvela v pamäti vďaka známej pesničke, v ktorej sa Noemova archa „plaví k Araratu na sever“. Údajne to bol práve Noe, kto tu po vylodení vytvoril vinice - prvé na svete.

Doménou Arménska je produkcia vína z tradičných miestnych odrôd a tiež ovocných vín, ktoré sú silnejšie, než by od nich neznalý turista čakal. V súčasnej dobe sa tunajší vinári venujú výsadbe ušľachtilých odrôd, takže stále je na čo sa tešiť.

Z bielych odrôd sú v Arménsku i v zahraničí známe Chardonnay, Kangun alebo Rkatsiteli, z modrých zas Areni Noir, Petit Verdot či Montepulciano.

Prečo sa krúži s pohárom vína

Pri pohľade na znalca alebo na filmových hrdinov krúžiacich pohárom vína pred ochutnaním vám iste napadla otázka, prečo to robia. Vďaka tomuto zakrúženiu sa do vína dostane viac kyslíku, ktorý následne umožní lepšie uvoľňovanie špecifickej vône tohto nápoja.

Úplne prelomové bolo pre všetkých obdivovateľov vína zistenie archeológov, že neďaleko arménsko-iránskej hranice bola kedysi lisovňa. A nie len tak hocijaká – prišlo sa totiž na to, že je pravdepodobne šesťtisíc rokov stará, čo z nej robí najstaršiu lisovňu na celom svete. Ako lis vtedy slúžila plytká hlinená nádoba s priemerom jedného metra a lisovanie prebiehalo obyčajným šliapaním nôh.

Víno však nie je tou jedinou arménskou požívatinou, ktorá sa teší veľkej obľube. Ďalšou je totiž typické arménske brandy nazývané Ararat. V roku 1887 založili v Jerevane liehovar, ktorý si môže turista dôkladne prejsť i s výkladom o tom, ako sa brandy podáva a konzumuje. A pretože Ararat získal množstvo ocenení za svoju chuť a konzistenciu, mal by mu chvíľku venovať každý, kto má k tomuto nápoju aspoň trošku blízko.

 

Víno ukryté za Andami

Celosvetovo populárne vinice sa nachádzajú tiež v prekrásnej Argentíne. Ak už nič iné, tak nás s ňou spája víno, rovnako ako všetky ostatné národy, ktoré k nemu majú prístup. Okrem hôr, tropických pralesov a veľkých jazier sa Argentína hrdí i lahodnými vínami, ktoré stoja za ochutnávku.

Asi 75 % tunajšieho vína rastie v provincii Mendoza a v jej okolí. Mnohým to tu naozaj pripomenie raj – vinice lemované údoliami i skutočne majestátnymi Andami, to je pohľad, ktorý sa vám inde na svete nenaskytne.

Čriepky z histórie vína

Naozajstnými majstrami v podávaní vína boli už starí Rimania, miešané s vodou si ho dopriavali pri spoločenských konverzáciách a debatách na vážne témy. Tak, aby nestrácalo chuť, sa ho však naučili ako prví uchovávať Egypťania, ktorí nádoby na víno začali uzatvárať keramickými zátkami. Tie neumožnili vínu oxidovať. Tak si nápoj mohol uchovať svoju lahodnú chuť i dlhšiu dobu po vylisovaní. Toľko k nevyrieknutej otázke, ako dlho si na lahodnom moku ľudstvo pochutnáva.

U nás sa podľa dochovaných zdrojov začalo víno pestovať okolo roku 280 n. l. a prvé vinice vznikli na území juhovýchodnej Moravy. Tu sa teší obľube u nadšencov pestovania vína dodnes.

Vďaka lacnej pracovnej sile sa víno zberá ručne, s nedostatkom zrážok si tu vinári z nadnárodných korporácií poradili kvalitným zavlažovaním vodou z andských ľadovcov. Spravidla skromnejšie (nie však horšie) sa o víno starajú rodinné firmy, ktoré veľmi dbajú na kvalitu vína. U nás sa takéto víno dá zohnať zhruba za 12 EUR a tá eufória, ktorú prežijú vaše chuťové bunky, stojí za to.

Medzi tie najrozšírenejšie vína patrí Bonardu, Semillon či Malbec. Často ide o tmavočervené sýte vína.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Vydajte sa na Wine&Brandy Tour do Arménska!

Spoznajte krásy úchvatného Gruzínska a Arménska i s lahodnými nápojmi, ktoré k nim patria – s brandy a vínom, ktoré sa teší obľube po celom svete. Nad suvenírmi z ciest tentoraz nebudete dlho premýšľať a zážitky na seba tiež nenechajú dlho čakať!

 

Nie je víno ako víno

Viete, čo znamená „kvevri“? Prezradíme, že ide o gruzínsky tradičný spôsob výroby vína. V akých kruhoch sa zrodila táto tradícia a kam presne smerovať kroky, pokiaľ chcete tento proces poznať zblízka - to sa dozviete z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Tri krajiny = jedno veľké dobrodružstvo

Pozrite sa do charizmatickej Južnej Ameriky, navštívte Uruguaj, Chile a Argentínu, ochutnajte vynikajúce víno z tunajších veľkých i malých rodinných viníc a buďte zase o niečo skúsenejší. Nenechajte si tieto nezabudnuteľné zážitky uniknúť!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa