Európske krajiny, ako ich nepoznáte: Bizarné zvyky, ktoré pobavia

2016-08-12 00:00:00 |   |    | 

Ak plánujete cestovať do niektorej z európskych krajín, skúste si termín vybrať tak, aby ste tam zažili aj nejaký miestny festival. Niet spôsobu, ako spoznať kultúru národa lepšie a naviac sa často veľmi dobre pobavíte. V niektorých krajinách spravia čokoľvek, aby vylúdili úsmev na tvárach ostatných.



 

Bahenná olympiáda, Hamburg, Nemecko

Netradičná olympiáda sa koná vždy na konci júla, pretože vtedy má rieka Labe najmenší obsah vody a nachádza sa tam dostatok bahna pre túto bizarnosť. Rozdiel oproti originálnemu športovému sviatku je, že na „Wattoluempiade“ sa hlásia tímy a tie nemusia byť zložené len z krajanov. Väčšina športov je rovnakých ako na klasických hrách. Tentoraz sa však konajú na veľkom bahennom ihrisku, čo súťažiacim veľmi sťažuje pohyb a pre divákov zas predstavuje jedno veľké vtipné divadlo. Okrem víťazov jednotlivých kategórií sa potom vyhlasuje aj cena pre najlepší tím.


Wikimedia - Jens Rusch - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, Link

 

Pálenie čarodejníc, Praha, Česká republika

Všetky strigy by sa na konci apríla mali vyhýbať českým mestám. Najväčšia akcia spojená s ich upaľovaním sa koná v Prahe. Symbolicky pred koncom zimy robia veľkú vatru, na ktorej potom obetujú bábku v podobe čarodejnice. Takto chcú privítať nové ročné obdobie a zahnať všetkých zlých duchov. Svojou troškou môžete prispieť aj vy, keďže návštevníci tohto festivalu prinášajú svoje vlastné metly a tie symbolicky hádžu priamo do vatry. Akcia sa podobá nášmu topeniu Moreny, ktoré má rovnaký význam.

 

Vínna vojna, Haro, Španielsko

V podstate ide o takú vylepšenú verziu detskej zábavky. Tentoraz sa voda vymení za víno, ktorým sa naplnia všetky vodné zbrane alebo si ho prinesiete len tak vo väčších vedrách. Väčšinou ide o červené víno, ktoré je charakteristické pre región okolo Haro. Bojachtiví účastníci sa sústredia na veľkom námestí, kde sa na povel spustí obrovská vínna bitka. Jej víťazmi sú všetci, ktorí sa dobre zabavia a vzdajú tak poctu lahodnému moku. Festival sa koná vždy v posledný júnový víkend.


Wikimedia - BigSus - Vlastná tvorba, CC BY 2.5, Link

 

L´Ardia di San Constantino, Sedilo, Taliansko

Prvý júlový víkend by ste mali namieriť na Sardíniu. Tam sa konajú oslavy Konštantína, ktorý tento región pozdvihol na vyššiu úroveň a ponúkol tunajším obyvateľom vysnený sladký život. Tento festival má symbolicky predstavovať jeho boj proti Maxentiousovi. Na jeho pamiatku sa pravidelne konajú veľké konské preteky, ktoré vedú až na posvätnú horu. Zároveň ide aj o významnú kresťanskú slávnosť.

 

Firó de Sóller, Malorka, Španielsko

V máji sa pravidelne na Malorke koná obrovská bitka o ostrov. Domáci obyvatelia sa bránia nájazdom tureckých a alžírskych pirátov. Nakoniec sa im podarí zvíťaziť a získať ich domovinu späť do vlastných rúk. K tomuto stretu došlo oficiálne v 16. storočí. Aby sa nezabudlo na výrazný bod v dejinách ostrova, spolu s nákladnými historickými odevmi a pomôckami robia veľkú rekapituláciu slávnej bitky. Zapojiť sa do nej môžu aj turisti, ktorí sa zároveň môžu zúčastniť aj bohatého sprievodného programu.


Wikimedia - Joan Gené - Vlastná tvorba, CC0, Link

 

Púť Rekawka, Krakov, Poľsko

Za Krakovom sa nachádza netypický kopec Rekawka. Ten má pravidelný oblý tvar a vyzerá ako presne vybudovaný končiar na rovine. V období okolo Veľkej noci tam organizujú posvätnú púť, ktorá sa spája aj s pohanskými tradíciami. Pravidelne sa tam vtedy na niekoľko dní rozloží veľká stredoveká dedina a opakujú sa niektoré veľké bitky, ktoré bývali v okolí tohto poľského mesta. Podujatia sa nemusia zúčastniť len organizované skupiny. Ak máte záujem a dobové kostýmy, môžete sa pripojiť k hercom a na základe daného scenára potom zreprodukovať niektorú zo scénok.


Wikimedia - Ricardo77 - Vlastná tvorba, CC BY-SA 3.0, Link

 

Las Fallas, Valencia, Španielsko

V každom meste regiónu okolo Valencie sa v marci konajú týždenné slávnosti oslavujúce svätého Jozefa a život samotný. Vyvrcholením osláv sú veľké alegorické sprievody, na ktorých sú obrovské sochy symbolizujúce rôzne prejavy lásky a náklonnosti k inému pohlaviu. Kuriozitou je, že vždy večer po skončení slávností niektoré z nich rituálne podpália, aby tak priniesli určitú obetu. Las Fallas sú známe aj vďaka kvalitným pouličným pokrmom, keď sa na obrovských panviciach pripravujú veľké paelly a iné domáce pochúťky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa