Luxus na mori: Najväčšia loď na svete má tobogan cez 10 palúb a barmana robota

2016-07-17 00:00:01 |   |    | 

Ležíme na pohovke na obrovskej lodi uprostred Karibiku, do okienka špliecha more, skrátka pohoda. A keď je kajuta vo vnútornej sekcii? Nevadí, najnovšie lode majú v každej takej kajute veľkú stenu, na ktorej beží obraz z kamery na trupe plavidla. Žiadny delfín už nikomu neutečie a nielen to. Večer pri poháriku na dobrú noc môžete stretnúť i robotického barmana.



 

Nedávno na more vyplávala najväčšia výletná loď sveta, Harmony of the Seas. Kolos vyšší než Eiffelova veža na 18 palubách pojme včítane posádky 8,5 tisíca ľudí. Podobne gigantické rozmery dosahuje viac lodí. A nejde len o veľkosť, ale aj o to, akým spôsobom si cestujúci plavbu môžu vychutnávať.

Na mori totiž možno tráviť i aktívnu dovolenku. Niektoré lode poskytujú cestujúcim možnosť na palube si zabehať v koridoroch s bežeckou dráhou. Okrem toho si cestujúci môžu trebárs zaveslovať.

Koráby modernej doby poskytujú veľa možností, ako sa venovať rôznym športom a hrám. Spomínaná Harmony of the Seas má na palube Ultimate Abyss – najvyšší tobogan na mori. Jeho zatáčky vedú cez 10 palúb a končia 28 metrov pod vrcholom kĺzačky.

 

Robot, ktorý mieša kokteily

Ale nielen šport milujúci a aktívni ľudia si môžu vychutnať pobyt na lodi. Na svoje si prídu trebárs i gurmáni. Na Queen Mary 2, pokračovateľke slávnej tradície, pasažieri majú možnosť vychutnať si jedlá z celého sveta. V permanencii býva talianska cestovinová reštaurácia, tiež podniky v ázijskom štýle alebo napríklad britský gril. Lodné spoločnosti si pre zosilnenie zážitku najímajú kvalitných kuchárov, takže na loď možno vyraziť i ako na gastronomický výlet. Kto si chce odpočinúť od sviečkovej a guláša, môže sa ponoriť do rybích a iných špecialít a na vlnách mora doplávať do kulinárskeho neba.

Reštaurácie a bary na veľkých zaoceánskych lodiach majú výsadné postavenie. Paluby sú nimi posiate tak, aby loď vyhovela všetkým typom zákazníkov od vegetariánov vyznávajúcich zdravý životní štýl po horlivých fajčiarov cigár. Okrem nich si na svoje prídu trebárs vyznávači komornej atmosféry piano barov, v ktorých klaviristi hrajú clivé melódie, cigaretový dym sa vznáša pri strope a postaršia dáma s chrapľavým hlasom si pospevuje svoj text do cengotu pohárikov od whisky. A v niektorých podnikoch miešajú kokteily roboti. Na Harmony of the Seas v Bionic bare pripravujú drinky dve robotické paže.

Poriadne zázemie je na mori nutné, veď plavby trvajú niekoľko dní či týždňov, počas ktorých majú pasažieri len obmedzené možnosti, kedy sa dostať na chvíľku na pevnú zem. Všetko teda musí byť pri ruke, a tak sa vedľa barov, reštaurácií a bežeckých dráh možno stretnúť s ihriskom na minigolf, divadlom, knižnicou, nákupným centrom, miestom na cvičenie jogy alebo umeleckou galériou.

 

Výlety bez balenia

Cestovateľov, ktorí radi poznávajú počas dovolenky veľký počet miest, často unavuje neustále balenie a vybaľovanie pri presunoch z miesta na miesto. Všetku bagáž si cestovatelia nechávajú na lodi a na výlety na pevninských zastávkach vyrážajú len s malou batožinou.

Exkluzívna loď pláva po Stredomorí

Tohto roku v lete bude vody Stredozemného mora brázdiť loď Queen Victoria. Na prvý pohľad vás zaujme veľkosťou, ale to najdôležitejšie ukrýva vo vnútri.

Noblesa a štýl, to sú asi dve najvhodnejšie slová charakterizujúce Victoriu. Divadelná sála s lóžami, elegantná knižnica obložená drevom, bary a reštaurácie s decentnou štýlovou výzdobou… na tejto lodi majú všetko zladené do najmenších detailov. Dostať sa na jej palubu je veľmi prestížna záležitosť.

Pozrime sa na pár čísel a faktických údajov tohto impozantného plavidla:

  • dĺžka: 294 metrov
  • šírka: 32 metrov
  • hrubý objem: 90.000 t
  • kapacita: 2014 osôb
  • posádka: 900 osôb
  • rýchlosť: 23,7 uzlov (44 km/h)
  • počet palúb: 16 (12 pre pasažierov)
  • slávnostný krst: 2007
  • krajina pôvodu: Taliansko

 

Na lodi je nakupovanie pôžitkom i pre mužov

Predstavte si až hororovú situáciu pre tých, ktorí neznášajú nákupy. V regáloch nemajú to, čo potrebujete, a vy sa musíte vydať do iného obchodu. Po nakúpení všetkého potrebného sa vydáte domov a pri ceste si spomeniete na všetko, čo ste zabudli kúpiť, takže brzdy zasvištia, šmykom sa otočíte k domovu chrbtom, k supermarketu čelom a nákupná anabáza pokračuje. Hrôza? Pre väčšinu mužov rozhodne áno. Nie však na lodi. Tam sa celá škála obchodov nachádza na pomerne malom priestore, ktorý sa dá rýchle obísť peši.

Moderné obrovské lode predstavujú netradičný variant dovolenky, na ktorej si v exotickom prostredí cestujúci dopriavajú luxus a nadštandardný servis, trebárs v podobe dvadsaťštyrihodinovej služby donášky drobných jedál. Plavby majú však i svoje nevýhody. Sú napríklad dosť obmedzujúce, pretože pasažieri nemajú inú možnosť než sa na nich mať kráľovsky.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

_______________________________________________________________________________________

Inzertné oznámenie

Vydajte sa na dovolenku po vode! Vyberte si z ponuky plavieb do celého sveta. Pripravila ich pre vás cestovná kancelária ESO travel, špecialista na cestovanie za exotikou:

 

Plavba okolo sveta za 87 dní

Ráno sa prebudíte v Barcelone a za pár dní na čarokrásnom ostrove Bali alebo v austrálskom Sydney. S loďou Queen Mary 2 spoznáte pláže thajského Phuketu i nádhernú architektúru Ríma. Splňte si sen a oboplávajte svet na palube tristometrovej lode!

 

Sydney Bridge climbing

Vedzte, že okrem všetkých vymenovaných atrakcií na palube zámorskej lode vás čaká i mnoho zábavy v každej destinácii, ktorú navštívite. Jednu takú netradičnú aktivitu vám môžeme odporučiť v austrálskom Sydney – prečítajte si viac na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Do Ameriky so zľavou na Queen Mary

Pozrite sa na legendárnej lodi Queen Mary 2 do Ameriky! Nádherná loď so samoobslužnou reštauráciou fungujúcou 24 hodín denne na jeseň odchádza z Anglicka. Teraz za zníženú cenu!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa