Nemecko sa pýši najvyšším hradom z piesku: Do Guinessovej knihy ho však nezapíšu

2016-09-07 12:00:00 |   |    | 

V nemeckom Duisburgu postavili gigantický hrad z 2300 ton piesku. Hoci meria viac ako 14 metrov, do Guinessovej knihy rekordov ho nezapíšu. Nie je isté, že sa v ňom nenachádzajú časti drevenej konštrukcie.



 

Od polovice augusta pracovala v nemeckom Duisburgu skupina dobrovoľníkov pod vedením Benna Lindeho na stavbe piesku z hradu. Ten sa mal so svojou výškou 14,15 metra stať najvyšším na svete a odsunúť doterajšieho rekordmana z amerického Miami na druhú priečku.

23. augusta sa však tretina konštrukcie zosypala a len s veľkým šťastím masa piesku nikomu neublížila. Pri zosune sa poškodila aj drevená konštrukcia, ktorá hrad podopierala, a zo zápisu do Guinessovej knihy rekordov nebolo nič.

Hrad meria 14,15 metra a súčasný rekord je 13,97 metra, takže by to bol platný pokus. Bohužiaľ sa však minulý týždeň časť pieskového hradu zosypala, pričom sa zlomili niektoré časti drevenej konštrukcie, ktorá ho podopierala. Z toho dôvodu si nemôžeme byť 100-percentne istí, že v hrade neostalo žiadne drevo,“ vyjadrila sa zástupkyňa hodnotiacej komisie Sofia Eleonora Greenacreová.

Poslednou nádejou staviteľov a zástupcov mesta je teda dátum 11. september, kedy pieskový hrad strhnú. Inšpektori Guinessovej knihy rekordov by vtedy mohli sledovať, či sa v stavbe drevo naozaj nachádzalo. Zatiaľ však táto možnosť zostáva otvorená.

 

Foto: TASR / AP

Video: Youtube

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP,
Video: Youtube
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa