Pevnosť na Vtáčej hore: Mehrangarh patrí k siedmim divom Indie

2016-10-18 23:30:30 |   |    | 

India sa môže pochváliť množstvom turistických atrakcií. Medzi tie najzaujímavejšie môžeme pokojne započítať aj pevnosť Mehrangarh, ktorú zaraďujú medzi 7 divov krajiny. Nemá len obrannú funkciu, ale ukrýva v sebe aj niekoľko menších palácov.



 

Na hore vtákov

„Modré mesto“ Jodhpur dostalo pomenovanie podľa prezývky prvého panovníka, ktorý tam býval. Po smrti svojho otca vládcu chcel presunúť Rao Jodha sídlo tohto kraja do bezpečnejšej lokality. Nakoniec si vyhliadol vrch na severozápade Indie, ktorý v minulosti prezývali „hora vtákov“. Po vybudovaní sídla začali panovníka prezývať „Pánom vtákov“. Posledné práce sa na Mehrangarh dokončili v roku 1460. Prvá bola vybudovaná veľká pevnosť, okolo ktorej potom začalo rásť väčšie mesto. Tunajšie prostredie bolo veľmi nehostinné, kvôli púštnej pôde sa hospodárom veľmi nedarilo, no museli sa prispôsobiť nápadu svojho panovníka a zotrvať pri tomto ťažkom spôsobe života.

 

Sedem vstupných brán

Zaujímavosťou je, že celá pevnosť bola postavená z kameňa. Ten pochádzal priamo zo skaly, na ktorej ju budovali. Postupne skalu otesávali a i takto vytvárali želaný efekt majestátneho sídla. Po prvej dostavbe došlo k niekoľkým úpravám, keď vo vnútornej časti vzniklo viacero menších budov. Okolité múry tvorili iba obrannú časť a ten pravý poklad sa skrýval vo vnútri. Do Mehrangarh vedie až sedem brán, v súčasnosti sa však využíva iba časť z nich. Celý komplex premenili do modernej atrakcie, ktorej súčasťou je aj zóna na občerstvenie. V nej nájdete aj reštauráciu s nádherným výhľadom na mesto.

 

Paláce v paláci

Ďalšie prekvapenie na vás čaká po vstupe do priestorov Mehrangarhu. Ten je spleťou malých labyrintov, ktoré pozostávajú z niekoľkých menších palácov. Každý z nich je venovaný inej téme a má bohaté zdobenie. Môžete si tam pozrieť palác perál, zrkadiel alebo kvetov. Samostatnou časťou je obytný priestor panovníka, kde sa stále nachádza pôvodný nábytok. Súčasťou komplexu je i múzeum mapujúce výstavbu pevnosti a dejiny mesta. Najatraktívnejšou je prehliadka historických odevov a textílií, z ktorých sa vyrábali. Môžete si pozrieť aj veľa archeologických vykopávok a vzácne predmety pochádzajúce ešte z čias prvých obyvateľov pevnosti.

 

Ženská svätyňa

Jeden z palácov v pevnosti Mehrangarh bol venovaný iba ženám. Tie sa tam uchýlili pred mužskou časťou obyvateľov a so svojimi deťmi tam našli súkromie. Miestnosti majú prácnejšiu výzdobu, krásne nástenné maľby a v súčasnosti si tam môžete pozrieť aj výstavu detských hračiek, ženských skrášľovacích pomôcok alebo kolísky či iné drobnosti pre deti. Veľmi rozkošné sú figúrky zvieratiek a víl, ktoré im kedysi slúžili na zabavenie malých bábätiek.

 

Rodinné mauzóleum

V 19. storočí pribudla do mesta ďalšia významná pamiatka v podobe mauzólea. To dal vystavať po smrti svojho otca maharadža Jaswant Singh II. Celé je vytvorené z mramoru a súčasťou dominantnej stavby je aj malá záhrada s jazierkom. Časť exteriérov je znečistená, no to dodáva budove osobitý ráz a jedinečný vzhľad.

 

Tipy a triky:

Presun ku pevnosti: Z hlavného mesta Indie nie je priamo ku Mehrangarh žiadne dopravné spojenie. Museli by ste absolvovať niekoľko prestupov a cestu by ste predĺžili o niekoľko hodín. Najvhodnejšie je preto prenajať si auto, ideálne aj domáceho sprievodcu a vtedy je pred vami približne deväťhodinová cesta. Výlet k pevnosti ponúkajú niektoré cestovné kancelárie v rámci poznávacích zájazdov po krajine.

Vízum: O víza môžete požiadať online a najneskôr 4 dni pred odchodom do krajiny. Poplatok za ne je 45 eur, plus musíte uhradiť ešte aj 24 eurový servisný poplatok. Víza dostanete na 30 dní.

Počasie: Mehrangarh sa nachádza v suchej púštnej oblasti. Počas roka tam je minimum zrážok a musíte sa pripraviť na horúce dni.

Hygiena: Hygienické podmienky nie sú na takej úrovni ako v Európe a to budete musieť na začiatku výletu akceptovať. Služby sa pomaly zlepšujú, ale nečakajte luxusný nadštandard. S tým súvisí aj výber ubytovania, keď by ste mali pohľadať známejšie hotelové siete s lepším komfortom.

Otváracia doba pevnosti: 9:00 – 17:00, denne

Vstupné: 400 indických rupií /približne 6 eur/

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa