Tak šiel čas: Jesenné jarmoky, hody a vinobrania na unikátnych RETRO foto

2016-09-27 00:00:01 |   |    | 

Slovensko žije v týchto dňoch jesenným hodovaním. Po celej krajine sa počas septembrových víkendov konajú výročné jarmoky či vinobrania a k nim okrem nákupov všetkého potrebného neodmysliteľne patrí dobré jedlo, pitie a zábava pre malých aj veľkých. Inak tomu nebolo ani v minulosti - pozrite si naše unikátne retro zábery, ktoré to dokazujú.



 

1945

Na snímke z 23. septembra 1945 slávnosť vinobrania v Modre, sprievod alegorických vozov.

 

1950

V nedeľu 24. septembra 1950 usporiadalo Jednotné roľnícke družstvo (JRD) v Rači okresnú slávnosť vinobrania. V rámci nej usporiadali tiež výstavu hrozna, na ktorej členovia JRD vystavovali svoje produkty.

 

1956

Od 7. do 9. septembra sa v Banskej Bystrici konal tradičný, v poradí už tristoprvý Radvanský jarmok. Kľukaté uličky starobylej Radvane obrúbilo 286 stánkov a zaplnili po všetky tri dni tisíce kupujúcich, ktorí tu mali možnosť zásobiť sa najrôznejšími druhmi tovaru. Kedysi vábievali tu kupujúcich domáce kožuchy, baranice, zvonce, hlinený riad a podobne. Dnes tieto výrobky vystriedala moderná konfekcia, fiľakovský riad, priemyselné výrobky a iné. Gazdinky sa zásobili praktickými výrobkami. Mali tu výber rôznych druhov kuchynského riadu.

Na snímke reštauračné stánky, v pozadí detský kútik s "ruským kolom".

Na snímke deti na kolotoči.

Na archívnej snímke z 21. septembra 1956 veľký jesenný jarmok v Trnave. Pracovníci štátneho a družstevného obchodu pripravili pre pracujúcich Trnavy a širokého okolia príjemné prekvapenie. V piatok 21. septembra otvorili trojdenný jesenný jarmok s množstvom rozličného spotrebného tovaru. V 265 stánkoch dostať vkusné odevy, rozhlasové a televízne prijímače, elektrické práčky, motorky, potraviny, nábytok, koberce a stovky ďalších druhov priemyselných a poľnohospodárskych výrobkov.

Popri štátnom a družstevnom obchode prišli na jarmok odpredať svoje prebytky aj jednotné roľnícke družstvá. Na snímke družstevníci z Chtelnice priviezli 40 kačíc a 60 kurčiat.

Ako je vidieť z našich snímok, na trnavskom jarmoku je dobre postarané aj o občerstvenie a veselú zábavu.

 

1959

V Pezinku, metropole nášho najväčšieho vidieckeho okresu, 27.septembra 1959 oslávili vinobranie spolu s 10.výročím založenia JRD.

Hlavnými ulicami Pezinka prešiel alegorický sprievod, ktorý zvýrazňoval život a prácu ľudu.

Na snímke alegorický sprievod.

 

1962

Na archívnej snímke z 23. septembra 1962 Malokarpatské vinobranie v Modre. Ako mladuchu ovenčili si Modrania na sobotu a nedeľu svoje vyše 800-ročné mestečko, ktoré v týchto dňoch privítalo návštevníkov na tradičnom Malokarpatskom vinobraní. Oslavy vinobrania vyvrcholili v nedeľu mierovou slávnosťou, na ktorej prehovoril predseda Západoslovenského Krajského národného výboru Ján Janík. Na snímke krojované družstevníčky z Jednotného roľníckeho družstva v Modre s oberačkovým strapcom hrozna.

 

1964

Na archívnej snímke z 20. septembra 1964 oslavy vinobrania v Modre. Manifestáciou pracujúcich na námestí Ľudovíta Štúra v Modre vyvrcholili dnes oslavy Malokarpatského vinobrania. V malokarpatskej oblasti sa pestuje 40-45 % celoštátnej produkcie hrozna. Po slávnostnom prejave pokračoval tradičný bohatý alegorický sprievod pod názvom "Nech radosťou prekvitá náš život."

 

1966

Na archívnej snímke z 2. októbra 1966 Východoslovenské vinobranie. V novom stredisku vinohradníctva na východnom Slovensku boli v sobotu a v nedeľu prvé Východoslovenské vinohradnícke slávnosti. V posledných rokoch sa plocha vinohradov na východnom Slovensku zdvojnásobila z 1200 hektárov na 2400 hektárov a do roku 1970 založia ďalších 3400 hektárov vinohradov, najmä v tokajskej a sobraneckej oblasti. Slávnosti vinobrania vyvrcholili v nedeľu dopoludnia pestrým alegorickým sprievodom.

 

1970

V stredisku malokarpatskej vinohradníckej oblasti v Pezinku vyvrcholili v nedeľu 20. septembra oberačkové slávnosti mierovou manifestáciou a alegorickým sprievodom. Druhá časť sprievodu predstavovala celoročnú prácu vinohradníkov až po radostnú oslavu.

Nad všetkým vládol Bakchus, boh vína.

 

1977

Na archívnej snímke z 18. septembra 1977 oberačkové slávnosti v Pezinku. Tisícky účastníkov oslávilo v nedeľu 18. septembra tradičné Malokarpatské oberačkové slávnosti. Slávnosti vyvrcholili manifestáciou pracujúcich a alegorickým sprievodom.

 

1986

Na archívnej snímke zo 14. septembra 1986 oberačkové slávnosti v Rači. Tradičná oslava statočnej práce vinohradníkov a dobrej úrody - Malokarpatské oberačkové slávnosti - vyvrcholili 13. septembra predpoludním v Bratislave Rači manifestáciou pracujúcich a pestrofarebným alegorickým sprievodom.

Na snímke stánky s občerstvením.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa