Zázrak na pár dní: Najkrajšia rieka sveta vraj ušla z raja

2016-09-28 00:00:01 |   |    | 

Väčšinu roka Caño Cristales ničím nevyniká a návštevníci by boli touto "tekutou dúhou" či "riekou piatich farieb“ poriadne sklamaní. Ak ju však navštívite od augusta do konca novembra, všetko pochopíte. A určite budete súhlasiť, že je vtedy naozaj tou najkrajšou riekou na svete.



 

Úplne jedinečná

Väčšinu mesiacov v roku si rieka Caño Cristales pokojne plynie, obklopená vysokými skalnými útvarmi, ktoré ukrývajú množstvo vodopádov a jazierok. Počas pár týždňov medzi obdobím vlhka a sucha sa však mení na skutočnú pastvu pre oči s tými najkrajšími farbami. Za všetko môže vodná rastlina Macarenia clavigera. Tá je silno ukotvená na skalnatom dne, no jej vrchné časti v tomto období voľne plávajú na hladine. Keď ich slniečko sfarbí na nádhernú červenú a ružovú, skutočne spolu s plochami žltého piesku, zeleného machu a modrej vody pripomínajú nádhernú „plávajúcu dúhu“.

 

Dobrodružstvo na každom kroku

Rieka je taká krásna aj vďaka tomu, že v nej kvôli obsahu sedimentov nežijú žiadne ryby. V jej okolí si však na živočíchy pozor dávať treba – žije tu údajne okolo 420 druhov vtákov a až 43 druhov plazov, vrátane anakondy. Ešte nebezpečnejší sú však ľudia. Ešte nedávno územie v okolí rieky okupovali gerily a kvôli tomu jej krásu nemohol obdivovať nikto. Dnes je už situácia iná – 30 kilometrovú plochu okolo neďalekého mesta La Macarena kontroluje kolumbijská armáda a turisti sú tu v bezpečí. Mimo tejto zóny by však stále jazdiť nemali.

 

Ako sa sem dostať

Ak chcete najkrajšiu rieku sveta vidieť na vlastné oči, treba sa dostať do Bogoty alebo Villavicencia. Odtiaľ priletíte na letisko v La Macarena, ktoré je také malé, že tu vraj batožinu pasažierov prepravuje mulica. O ostatné sa už postará cestovná kancelária – vyberte si napríklad Eco Turismo Macarena, ktorá má s výletmi bohaté skúsenosti. V mestečku nastúpite na motorový čln na rieke Guayabero, kde vám budú na brehu robiť spoločnosť jasnočervené papagáje a hrdzavé vrešťany. Vystúpite pri jednom z troch možných turistických chodníkov a ďalej už pokračujete pešo, prípadne v sedle koňa či osla.

 

Návštevy sú regulované

Kedysi neboli návštevy turistov regulované. Miestni však rýchlo pochopili, že takýmto spôsobom o svoju najväčšiu atrakciu rýchlo prídu. Návštevníci si tu robili pikniky, na brehoch pili alkohol a plávali, kde sa im zachcelo. Dnes však na území platia prísne pravidlá – rieku môže za deň navštíviť maximálne 200 ľudí a nesmú použiť opaľovací krém ani repelent. Zakázané je stanovanie aj varenie, kúpať sa môže len na presne určených miestach. Iba tak sa podarí túto nádheru zachovať aj pre ďalšie generácie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Wikipedia

Hodnotenie článku:
4.6/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa