Čo si o nás naozaj myslia: 20 radostí (a starostí) cudzinca na Slovensku

2016-10-20 00:00:00 |   |    | 

Američanka Katie Perkowski strávila dva roky v Bratislave. Obľúbila si bryndzové halušky a slovenské pivo, no sú aj veci, ktoré sa jej u nás páčili menej. Svoje postrehy vtipne zhrnula na stránke Buzzfeed, ktorú mesačne navštevuje viac ako 200 miliónov čitateľov. Na čo by sa teda cudzinci na Slovensku mali podľa nej pripraviť?



 

1. Slovenský výraz „áno“ cudzincov niekedy mätie.

Výraz „áno“ sa vyslovuje veľmi podobne ako „ah, no“, teda „á, nie“. Anglicky hovoriaci turisti vďaka tomu môžu neraz zažiť horúce chvíľky – napríklad keď súrne potrebujú ísť na toaletu a pýtajú sa, čo ju môžu použiť.

 

2. Ďalší výraz pre súhlas „hej“ zase znie rovnako ako „Nazdar!“

Ďalší výraz pre súhlas „hej“ zase anglicky hovoriacim cudzincom znie rovnako ako „Hey!“ („Nazdar!“). Tí potom majú pocit, že ich na ulici stále niekto zdraví a hľadajú známu tvár.

 

3. Zákaznícky servis (alebo niekedy skôr jeho nedostatok)

Jedlo vám niekedy doslova hodia na stôl s hlasným frflaním vašim smerom. (Už sa to začína zlepšovať, najmä u mladšej generácie, ale starostlivosť o zákazníka vo všeobecnosti potrebuje vylepšiť.)

 

4. Málo úsmevov

Ak ste zo západu zvyknutí, že sa ľudia po celý deň usmievajú, môže sa vám tu zdať, že všetci okolo musia veľmi trpieť. Nie je to tak. Len potrebujú naozajstný dôvod na úsmev a nevenujú ho len tak hocikomu – vďaka tomu sú však ich úsmevy skutočné.

 

5. To množstvo (chutných) jedál, ktoré sa dá ukuchtiť zo zemiakov

Bryndzové halušky. Bryndzové pirohy. Lokše. Parené buchty. Zemiakové placky. Strapačky. Mňam.

 

6. Obľuba kyslej kapusty a cesnaku

Niektorí dokonca na Vianoce vždy jedia strúčik cesnaku, aby boli v nasledujúcom roku zdraví. Poznámka pod čiarou: Noste so sebou pre istotu zubnú kefku (alebo žuvačku).

 

7. Veľkonočné tradície

Mladí muži vylievajú na dievčatá vedrá studenej vody a potom ich mlátia korbáčom. Tradícia však nemá nikomu ublížiť a vlastne je to celkom zábava. Ženám má navyše po celý rok zabezpečiť zdravie a krásu (to by mohlo vysvetľovať, prečo sú Slovenky také krásne). Cudzincov, ktorí túto tradíciu nepoznajú, však môže trochu pobúriť.

 

8. Lacné (a silné) drinky

Na niektorých miestach môžete kúpiť veľké pivo alebo poldecák za menej ako 50 centov, vďaka čomu môže byť piatková noc naozaj zábavná (a zaujímavá). K najobľúbenejším slovenským pivám patrí Zlatý Bažant, Topvar a Kelt, ktoré obsahujú až 5 % alkoholu. Na Slovensku sú obľúbené aj české pivá ako Plzeň a Staropramen, ale miestni vás budú obdivovať viac, ak si vyberiete slovenskú verziu. Slováci obľubujú aj tvrdý alkohol, najznámejším z nich je asi slivovica a borovička – obe dajú nezvyknutým cudzincom poriadne zabrať.

 

9. Slovenské ženy hravo zvládnu chodiť na 10-centimetrových opätkoch po mačacích hlavách.

Naozaj, asi sa to učia na strednej škole. Ako im to môže ísť tak v pohode?

 

10. Každý je učiteľom angličtiny, ale (takmer) nikto na to nemá kvalifikáciu.

Ste rodený Brit či Američan a hľadáte prácu? Už nemusíte. Spĺňate všetky predpoklady na to, aby ste učili angličtinu (takmer) hocikde na Slovensku.

 

11. Šokovaný výraz na tvári Slovákov, keď im (ako cudzinec) poviete, že nie ste turista, ale vlastne v ich krajine žijete.

Ten šok je naozaj trochu otravný. Slovensko je krásna krajina s pomerne nevyužitým potenciálom a veci sa začínajú hýbať vpred.

 

12. Možnosť cestovať do blízkych miest (a nie, nehovorím o Viedni, Prahe alebo Budapešti) je šokujúco lacná.

Dobre, do tých známejších miest sa z Bratislavy dostanete ľahko, ale prečo navštevovať tieto turistami preplnené miesta, keď má Slovensko toľko jedinečných (a to ešte nespomínam, že aj lacných) miest, ktoré sa oplatí vidieť? Je ich veľa, ale určite k nim patrí Slovenský raj (skutočný raj pre turistov), Bojnice (s jedným z najmalebnejších zámkov na svete, najstaršou ZOO v krajine a kúpeľmi), Banská Bystrica (kde nájdete najväčší klub v krajine Ministry of Fun) a Banská Štiavnica, mestečko chránené UNESCOm, ktoré je ideálne na víkendovú romantiku. Ak máte radi víno, navštívte Pezinok, ktorý delí od Bratislavy len 18 kilometrov dlhá a lacná cestu vlakom. V zime majú mnohé z týchto miest pekné lyžiarske strediská s rovnakou kvalitou, no nižšími cenami ako tie v Rakúsku či Švajčiarsku.

 

13. Spôsob, akým Slováci naplno využívajú víkendy

Takmer nikdy nebudete počuť Slováka hovoriť, že celý víkend plánuje sedieť na gauči a sledovať seriály alebo filmy. Väčšina z nich sa pôjde bicyklovať alebo na výlet do hôr a ak to počasie dovolí, mnohí budú pracovať vo svojich záhradách. Ak je zima, pôjdu sa lyžovať.

 

14. Radosť menom Horalky

Vážne, ak prídete na Slovensku a neskúsite túto lahodnú kombináciu čokolády a arašidového masla, spravíte chybu.

 

15. Papuče a slovenská pohostinnosť

Ak navštívite slovenskú domácnosť, hostitelia vám pravdepodobne dajú pár papúč, ktoré máte nosiť po dome. Neprotestujte a obujte si ich (sú pohodlné). Pravdepodobne vám tiež ponúknu veľa druhov chutného jedla a domácej slovenskej pálenky. Dokonca aj v slovenských školách a kanceláriách sa študenti a zamestnanci pri vstupe do budovy prezúvajú a vo vnútri nosia papuče alebo šľapky.

 

16. Zimná posadnutosť šálmi

V zime sa všetci okolo správajú ako vaša starostlivá babička. Ak vás uvidia bez šálu, vyhodia vám to na oči: „Kde máš šál? Prechladneš!“, vykríknu s hrôzou vaši kolegovia, keď vyjdete z kancelárie len v kabáte.

 

17. Nekonečné množstvo malebných kaviarní

Ak navštívite Slovensko (najmä Bratislavu), nájdete po celom meste množstvo rôznych príjemných kaviarní (mnohé z nich fungujú aj ako kníhkupectvá). Slováci v sobotu alebo nedeľu radi zájdu s priateľmi na kávičku, čaj alebo koktejl a majú na to dobrý dôvod – množstvo dobrých miest na výber. V Bratislave sú obľúbené Štúr Café, Foxford, Gorila Urban Space a Môj Bar.

 

18. Množstvo barov a klubov, ktoré sú otvorené takmer nonstop

Toto nie je vždy dobré (najmä pre vašu peňaženku), ale veľa podnikov a klubov ostáva otvorených dlhšie než vo väčšine krajín a niekedy kvôli tomu noc končí až ráno (keď sú babičky na ceste na nedeľnú omšu).

 

19. Cudzinecká polícia

To hovorí za všetko.

 

20. Vysoko návyková Kofola, slovenská kombinácia Coca Coly a Dr. Peppera

Najskôr si nie ste istí, či vám chutí, ale za chvíľu už kupujete 1, potom 2, 3, 4..... 10 litrov týždenne! Nedá sa jej odolať.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (100 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa