V najväčšom meste sveta sa žije rýchlo: Vlaky tu svištia až 400 km/h

2016-10-09 00:00:01 |   |    | 

V čínskom Šanghaji žije vyše 24 miliónov ľudí, i s priľahlými oblasťami dokonca 34 miliónov, stojí tam 632 metrov vysoký mrakodrap, napriek tomu sa v meste nájdu pokojné miesta, kde si ľudia môžu sadnúť, vypiť si bez náhlenia kávu a relaxovať pred návratom do víru veľkomesta.



 

Najľudnatejšie mesto sveta

Podľa aktuálnych údajov je Šanghaj vôbec najľudnatejším mestom sveta. Okrem neho má vyše dvadsať miliónov obyvateľov ešte Peking a pakistánske Karáčí. Pokiaľ vezmeme do úvahy i okolité aglomerácie, bojuje Šanghaj o titul s japonským Tokiom na hranici 35 miliónov ľudí.

Rozvoju Šanghaja veľmi pomáha i to, že ide o jedno z najmodernejších miest celej Číny. Sídli tu vychýrená technická univerzita, a teda nie je div, že tu stojí originálna televizna veža s „perlou“ alebo druhá najvyššia budova celého sveta, 632 metrov vysoká Shanghai Tower.

Ďalšie zaujímavé fakty o Šanghaji
• je dosť možné, že názov Šanghaj odkazuje na polohu mesta pri Východočínskom mori – znamená to „Nad morom“
• ideálny čas pre návštevu je obdobie od jesene do jari. V inej časti roka je totiž v Šanghaji vysoká vlhkosť a v kombinácii s letnými až 35-stupňovými horúčavami ide o vražedný koktail.
• prvý prístav tu vznikol už pred viac než tisíc rokmi
• metro v Šanghaji vzniklo až v roku 1993, dnes však ide o jeden z najväčších systémov na svete
• do roku 2020 by mal počet liniek metra narásť zo súčasných 12 na 22

 

Po celom meste tiež nájdete niekoľko technických múzeí, návštevníci si veľmi užívajú hravé 3D magické zábavné centrum. Tu sa ponoria do sveta trikov, kúzelníckych efektov, svetelných show alebo vzniku netradičných 3D obrazov. Cestou do tretieho rozmeru sa tu deti zabavia a poučia a dospelí sa na rôznych praktických atrakciách stávajú deťmi. Veľká zábava pre celú rodinu.

Kto nemieri za zábavou, ale skôr za relaxáciou, krásne si odpočinie vo francúzskej štvrti. Tu si turisti sadnú k stolíkom v kaviarňach vo francúzskom štýle so stoličkami otočenými do ulice a sledujú šum v uličkách plných krásnych domov postavených v európskom štýle. Tu máte pocit, že ani nie ste v Číne. V Šanghaji dokonca existuje miesto, kam kedysi nesmeli Číňania a psi. Ide o spevnený breh „Bund“ na ľavom brehu rieky Huangpu s nádhernými parkmi.

 

Cez mesto 250 kilometrov za hodinu bez pokuty

A už samotná cesta z letiska do centra mesta môže byť poriadny zážitok. Letisko s mestom totiž spájajú vlaky Maglev, ktoré vzdialenosť 30,5 kilometra prekonajú za sedem minút a dvadsať sekúnd. Človek ani nestihne vstrebať fakt, že nad koľajami občas sviští rýchlosťou vyše 400 kilometrov za hodinu (v priemere 250), a vlak už zastavuje v cieľovej stanici. Mimochodom, v Japonsku už Maglevy prekonali hraničnú rýchlosť 600 kilometrov za hodinu.

Ide o jeden z najdlhších systémov metra na svete – v najľudnatejšom meste planéty sa nad tým nemôžeme pozastaviť. Je to tiež vlastne jediná možnosť, ako sa dostať z jedného brehu rieky na druhý. „Pretože Šanghaj je významný prístav a rieku tu používajú i väčšie lode, mostov je tu absolútne minimum,“ dočítate se v sprievodcoch. Mimochodem – Šanghaj patrí i medzi tri najväčšie prístavy sveta.

 

Nákupná horúčka na ulici Nanjing

To, čo sem láka milióny turistov z celého sveta, sú predovšetkým moderné stavby a vôbec celá novšia tvár mesta, reprezentovaná predovšetkým ikonickou triedou známou ako Nanjing Road, ktorá síce vznikla už pred polovicou 19. storočia, ale nákupnou tepnou sa stala až o viac než storočie neskôr.

Nanjing Road se oficiálne delí na Východnú a Západnú časť a je dobré vedieť, že hlavne vo Východnej časti človek narazí na desiatky a desiatky rýdzo európskych bistier, barov a reštaurácií. Napokon tiež sem vo veľkom vyrážajú tí, ktorí si typickú čínsku kuchyňu príliš neobľúbili.

Samotná nákupná zóna je dlhá vyše šesť kilometrov a dodnes na nej stoja obchodné domy, ktoré vznikli už na začiatku 20. storočia. Najväčšie a najstaršie obchodné domy možno vidieť opäť vo východnej časti ulice Nanjing.

Celá trieda navyše na prelome tisícročia prešla veľkou rekonštrukciou, takže je výrazne prívetivejšia pre peších turistov než kedysi. Návštěvu si táto časť Šanghaja určite zaslúži.

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

Dva týždne v Číne

Urobte si radosť a vydajte sa za poznávaním historických pamiatok Xi’anu a Pekingu, prírodných divov Kuej-linu, modernej tváre Šanghaja a Hongkongu. Užite si maximum Číny len za dva týždne. S českým sprievodcom. Zistite viac.

 

Do Číny na starej Felde?

Máte chuť na niečo ostrejšie? A čo tak vydať sa na púť na starej Felde z Česka po zemi….nuž, až do tej Číny? Že vám to znie ako sci-fi? Vydajte sa na dobrodružnú cestu s nami aspoň virtuálne prostredníctvom seriálu článkov na portáli Cestovinky.cz, kde okrem rozprávania o šialenej ceste na starej Felícii nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam se možete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Krásy južnej Číny


Spoznajte inú Čínu. Navštívite osady horských kmeňov, pagody, najväčší tibetský kláštor, kamenný les a objavíte tajomstvo čaju Pu’er. Južnú Čínu a jej poetiku stojí za to spoznať. Vydajte sa do nej s nami! Spoznajte detaily cesty.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pixabay, Wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa