Tradície vs realita: Podľa Slovákov sa spomienky na zosnulých v iných krajinách vytrácajú

2016-11-01 00:00:01 |   |    | 

Prelom októbra a novembra je údajne čas, kedy sa stiera hranica medzi svetom živých a mŕtvych. U nás oslavujeme sviatok Všetkých svätých a Dušičky a zosnulých si pripomínajú aj inde vo svete. Oslovili sme Slovákov v zahraničí, ktorí nám prezradili, ako trávia toto obdobie v iných krajinách a prečo na cudzincov záplava kvetov a horiacich sviečok na slovenských cintorínoch vždy hlboko zapôsobí.



 

 

FRANCÚZSKO

Vo Francúzsku trávia 1. november podobne ako my, väčšina ľudí prichádza na cintorín uctiť si pamiatku zosnulých. Halloween v krajine dlho obľúbený nebol, no po reklamnej kampani jedného z mobilných operátorov a aktivitách v Disneylande Paríž sa situácia zmenila. Dnes sa najmä deti s obľubou prezliekajú do kostýmov a vyrezávajú tekvice. Večer dokonca v maskách navštevujú susedov, ktorí ich odmenia malou sladkosťou. U dospelých však v tomto období víťazí Movember a najmä v prvý novembrový deň sa zapájajú do aktivít, súvisiacich s touto charitatívnou akciou, ktorá sa zameriava na prevenciu rakoviny prostaty.

 

NEMECKO

Podľa tradície by sa mali počas Sviatku všetkých svätých v Nemecku schovávať nože, aby sa na nich duchovia neporanili. Väčšina mladých si však už tento zvyk ani nepamätá a aj v Nemecku čoraz viac dominuje americká verzia osláv. Podobne ako vo Francúzsku sa aj tu deti zvyknú poobliekať do kostýmov a po zotmení chodia od dverí k dverám a zbierajú sladkosti. Väčšou oslavou je tu sviatok sv. Martina (8.11.). Vtedy si deti vyrábajú lampióny, s ktorými sa neskôr zapoja do sprievodu, kde spievajú tradičné piesne. Oslavy vrcholia veľkou vatrou a deti opäť chodia od domu k domu, kde za spev dostanú sladkú odmenu.

 

BELGICKO

Belgičania veria, že ak vám v Sviatok všetkých svätých skríži cestu alebo vojde do vášho príbytku čierna mačka, prinesie vám to nešťastie. Okrem toho je samozrejme zvykom zapaľovať na počesť zosnulých sviečky. Tieto tradície sa tu však vytrácajú viac ako inde a mnohí ľudia (podobne ako v susednom Holandsku) ani nezvyknú chodiť na cintoríny. Mladší skôr uprednostňujú Halloween, ktorý dominuje aj dekoráciám v obchodoch či reštauráciách. Vo veľkých mestách sa konajú karnevaly, kde sa malí aj veľkí prezliekajú za čarodejnice či škriatkov. Deti potešia aj kolotoče.

 

TALIANSKO

Tradície v Taliansku sa v jednotlivých regiónov líšia. Na Sicílii veria, že počas onej magickej noci prinášajú nebohí sladkosti deťom, ktoré počas roka poslúchali. Na severe krajiny zas nechávajú v dome horiacu sviečku, lavór s vodou a kus chleba pre prípad, že by sa mŕtvi vrátili z druhej strany. V provincii Massa-Carrara je zvykom darovať v tomto období karafu vína chudobným. V Trentine zasa zvonia zvony, ktoré privolávajú mŕtvych a miestni pre nich nechávajú plné stoly jedla. Na viacerých miestach pripravujú tradičné koláčiky Ossi alebo Stinchetti dei morti (kosti mŕtvych), ktoré majú zmierniť smútok tohto dňa. Podľa viacerých domácich sa však v skutočnosti tieto zvyky vytrácajú, ľudia chodia na cintoríny zriedkavo a pripomínanie zosnulých je menej vrúcne ako na Slovensku.

 

ÍRSKO

V Írsku sa so Sviatkom všetkých svätých spája viacero tradícií. Na obed by sa mali podávať varené zemiaky s kučeravým kelom a surovou cibuľou. Medzi zemiaky dospelí schovávajú mincu zabalenú v papieri na pečenie, ktorú si deti môžu nechať. Tradičným halloweenskym koláčom je ovocný chlebík „barmbrack“, v ktorom je zapečený kúsok handry, minca a prsteň a to, ktorú vec nájdete, predpovedá váš ďalší rok (minca znamená bohatstvo, prsteň lásku a handra nešťastie). Samozrejmosťou je vyrezávanie tekvíc a prezliekanie do kostýmov, ktoré pochádza práve z tejto časti sveta. Je to však tiež jediný zvyk, ktorý sa skutočne dodržiava. V súčasnosti už mnohí ľudia (najmä mladšia generácia) tradície vôbec nepoznajú a jedinou slávnostnou aktivitou je účasť na omši.

 

ŠPANIELSKO

V Španielsku trávia Sviatok všetkých svätých podobne ako u nás. Mnoho rodín (najmä starší ľudia) ide na cintorín spomínať na svojich zosnulých. Niektorí dokonca prichádzajú už o niekoľko dní skôr, aby hrob očistili a pripravili na veľký deň. Podľa Slováka, žijúceho v Španielsku, však v krajine väčší význam pripisujú iným sviatkom, napríklad Semana santa (týždeň pred Veľkou nocou). Vo viacerých regiónoch však v tomto termíne zachovávajú inú tradíciu – tzv. La Castañada. Všade vtedy pečú gaštany a ochutnávajú tzv. panellets (špeciálne koláčiky), sladké zemiaky a kandizované ovocie. Počiatky tohto zvyku treba hľadať v 18. storočí, kedy sa takéto jedlo ponúkalo na pohrebe.

 

ŠVÉDSKO

Aj v Škandinávii oslavujú Sviatok všetkých svätých (Alla helgons dag) podobne ako u nás. Na rozdiel od Slovenska tu však tento sviatok vždy pripadá na prvú sobotu medzi 31. októbrom a 6. novembrom. Tento rok budú Švédi na svojich zosnulých spomínať 5. novembra, kedy sa mnohé rodiny stretnú pri spoločnom obede, po ktorom navštívia cintorín. Večer sa v kostoloch konajú omše za zosnulých v ostatnom roku. Kňaz číta ich mená a miništrant za každého zapáli sviečku.

 

SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ

V USA, Kanade aj Austrálii sa v posledný októbrový deň oslavuje Halloween. Vyrezávanie tekvice, prezliekanie do kostýmov a strašenie veľmi dobre poznáme, málokto však vie, že tieto zvyky majú svoj pôvod v kultúre Keltov. Tí rozlišovali len dve ročné obdobia (leto a zimu) a verili, že na ich rozhraní nastáva jediný deň, kedy sa prelína svet živých a mŕtvych. Duše zosnulých vtedy prichádzajú ovládnuť všetko živé a jedinou ochranou pred nimi je svetlo (sviečka, rozsvietená tekvica...) a strašidelný kostým.

 

MEXIKO

Nikde na svete si zosnulých nepripomínajú veľkolepejšie ako v Mexiku, kde sa kresťanská tradícia spojila so zvykmi starých Indiánov. „Dia de los Muertos“ (teda Deň mŕtvych) sa oslavuje od 31. októbra do 2. novembra. Vtedy všetci spomínajú na tých, čo tu už nie sú, rozprávajú ich príbehy a oslavujú ich životy. Rodiny hodujú – k Dia de los Muertos patria sladkosti v tvare lebiek, množstvo tequily, tanec a hudba, ale aj sprievody ľudí prezlečených za kostry.

 

ÁZIJSKÉ KRAJINY

Podľa budhistickej viery sa duchovia vracajú na tento svet v lete, sviatky podobné našim Dušičkám už teda majú za sebou. V Číne im dokonca venujú oveľa viac času – celý 7. lunárny mesiac je tzv. Mesiac duchov. Výnimočné miesto v ňom má 15. noc, kedy sa vraj duchovia vracajú zo záhrobia. Vtedy sa dodržiavajú najdôležitejšie tradície – rodiny navštevujú hroby a na uctenie svojich zosnulých usporadúvajú symbolickú obetnú hostinu a pália sviečky, vonné tyčinky a obetné peniaze. Obľúbené sú aj lampióny na vode, ktoré majú nepokojných duchov naviesť na správny smer.

Japonsku sa oslavy podobné našim Dušičkám nazývajú Bon a trvajú tri dni.  Počas nich sa celá rodina stretne, aby navštívila hroby predkov aj miesta, kde žili. Sviatok tradične uzatvára špeciálny tanec Bon-Odori. Na prelome októbra a novembra však najmä Japonci v mestách veľmi radi oslavujú aj Halloween.

Hinduisti vzdávajú úctu až siedmim generáciám predkov počas slávnosti Pitru Paksha, ktorá sa tento rok konala od 16. septembra do 1. októbra. K nej patria predovšetkým modlitby a obetné hostiny, ktoré vykonáva syn alebo iný mužský člen rodiny. Tie majú zabezpečiť, že sa duša zosnulého dostane do neba.

V Dubaji podobne ako v iných moslimských krajinách nemajú žiaden sviatok podobný našim Dušičkám a svojich zosnulých si pripomínajú najmä v deň výročia úmrtia. Ženy ale dokonca ani vtedy nesmú navštevovať cintoríny. V krajine však tolerujú halloweenske dekorácie a večierky, ktoré miestni vnímajú ako zábavu.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa