FOTO úchvatného divadla: Budovy sveta sa zmenili na maliarske plátno

2016-11-14 00:00:01 |   |    | 

Bratislava nedávno zažila nádhernú Bielu noc, kde dostali viaceré známe miesta vďaka umeleckému osvetleniu celkom inú podobu. Takéto výnimočné zážitky ponúkajú divákom aj festivaly svetla inde vo svete. My sme pre vás zmapovali tie najkrajšie z nich.



 

Festival of Lights, Berlín, Nemecko

Berlínsky Festival of Lights patrí k najstarším na svete, koná sa už od roku 2004. Dnes sa teší obrovskej popularite, trvá desať dní, počas ktorých sú pôsobivo osvetlené najslávnejšie dominanty mesta ako Brandenburgská brána, Fernsehturm (televízna veža), katedrála či Víťazný stĺp.

 

Vivid Sydney, Austrália

Najväčší austrálsky festival svetla sa po prvýkrát konal v roku 2009 pod názvom Smart light festival, dnes ho však všetci poznajú ako Vivid Sydney. Súčasťou festivalu sú každý rok nielen pôsobivé svetelné projekcie, ale aj  vystúpenia miestnych a medzinárodných hudobníkov. Festival sa koná počas troch týždňov v máji a júni.

 

Festival svetla, Jeruzalem, Izrael

Od roku 2009 má svoj výročný festival aj Jeruzalem. Na prelome mája a júna môžete počas jedného týždňa v meste obdivovať množstvo diel známych umelcov, ktorí pracujú so svetlom. V roku 2012 ich diela po prvýkrát vystavovali aj v moslimskej štvrti.

 

Fête des lumières, Lyon, Francúzsko

Festival svetla vo francúzskom Lyone vyjadruje vždy okolo 8.decembra vďaku Panne Márii. Podľa tradície z polovice 17. storočia by mali byť všetky okná v tento deň z vonkajšej strany ozdobené sviečkami. Dnes sa ku nim pridáva aj profesionálna technika - festival svetla začína o štyri dni skôr a vrcholí práve 8. decembra.

 

Festival svetiel, Petrohrad, Rusko

Od 28. októbra sa tento rok konal festival svetla aj v ruskom Petrohrade. Na niekoľko dní (a nocí) sa  katedrála sv. Izáka, Akadémia výtvarného umenia a Alexandrinské divadlo zahalili do pôsobivého farebného svetla. Hlasy známych hercov ho sprevádzali čítaním úryvkov z diel Gogola, Lermontova či Čechova.

 

Lumiere London, Veľká Británia

Najväčší britský festival svetla má názov Lumiere a jeho organizátorov inšpiroval Fête des lumières v Lyone. S výnimkou jedného ročníka sa doteraz konával každé dva roky v meste Durham. V januári 2016 sa však presunul do Londýna, kde patrilo k vrcholom podujatia osvetlenie fasády Wesminterského opátstva.

 

Biela noc, Bratislava a Košice, Slovensko

Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku má názov Biela noc. Jeho myšlienka vznikla v Paríži v roku 2002, odkedy sa postupne šírila do mnohých metropol sveta. Po piatich úspešných košických ročníkoch sa v roku 2015 presunula aj do Bratislavy, kde mohli počas jedného víkendu zažiť návštevníci netradičnú umeleckú prechádzku nočným mestom.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA, Wikipedia, Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa