Ľadová krása, ktorá vás zasiahne priamo do srdca: Príroda ňou prosí o milosť

2016-11-10 12:00:00 |   |    | 

Grónsko je najväčším ostrovom na svete. Asi 85 percent jeho povrchu však pokrýva ľad, ktorý miestami dosahuje hrúbku až 3000 metrov. Zamrznutá voda vytvára nádherné obrazy, ktoré sem lákajú mnoho cestovateľov a fotografov. Kým však dočítate tieto riadky, časť z nich v dôsledku globálneho otepľovania zmizne navždy.



 

Fotografie, ktoré na prvý pohľad zachytávajú dokonalú krásu severskej prírody, sú v skutočne smutným svedectvom klimatických zmien. Ľadové kaňony, ktoré lákajú dobrodruhov a horolezcov, vznikli v dôsledku topenia ľadovcov. Tie miznú z povrchu zeme trikrát rýchlejšie ako v 90-tych rokoch.

Podľa vedcov za to môžu najmä ľudia. Časopis Science uvádza, že každá tona oxidu uhličitého vo vzduchu spôsobí zmenšenie ľadu v Severnom ľadovom oceáne o tri metre štvorcové. Tento plyn zadržuje teplo v atmosfére Zeme, kvôli čomu dochádza k postupnému zvyšovaniu priemernej globálnej teploty. Okysľuje tiež vody oceánov, v dôsledku čoho majú mnohé morské živočíchy problém s vytváraním ulít.

Podľa výpočtov je priemerná americká štvorčlenná rodina (a európska na tom nebude veľmi odlišne) zodpovedná za stratu asi 200 štvorcových metrov morského ľadu ročne. Za tridsať rokov to predstavuje veľkosť futbalového ihriska. Ak sa nezačneme k prírode správať zodpovednejšie, do roku 2045 bude podľa výpočtov vedcov Arktída úplne bez ľadu. A naši potomkovia uvidia nádherné biele pláne už len na fotografiách.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA / AP, Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa