Rusi postavili novú dominantu Paríža: VIDEO megalomanského projektu

2016-12-06 00:00:01 |   |    | 

Putin rozširuje svoje impérium. Tak vnímajú Francúzi otvorenie nového pravoslávneho kostola a ruského kultúrneho centra na brehu Seiny, ktoré v nedeľu vysvätil patriarcha Kirill. Prekáža im nielen exkluzívna lokalita v blízkosti Eiffelovej veže, ale aj ostentatívne megalomanstvo projektu.



 

Parížu pribudla ďalšia dominanta a domáci ňou nadšení nie sú. V čase diplomatického napätia medzi Ruskom a Francúzskom totiž v hlavnom meste ešte v októbri slávnostne otvorili Ruské pravoslávne duchovné a kultúrne stredisko zahŕňajúce pravoslávnu katedrálu.

Na ceremónii sa podľa agentúry AP plánoval zúčastniť aj ruský prezident Vladimir Putin. Návštevu Paríža však odložil po tom, ako francúzsky prezident Francois Hollande naznačil, že Rusko by mohlo čeliť obvineniam z vojnových zločinov za bombardovanie sýrskeho veľkomesta Aleppo. Putin sa nezúčastnil ani slávnostného posvätenia, ktoré v nedeľu 4. decembra vykonal patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill. Prítomná však bola parížska primátorka Anne Hidalgová, ruská modelka Natalia Vodianova, manželka ruského premiéra Dmitrija Medvedeva Svetlana či známy režisér Robert Hossein a šansónová speváčka Mireille Mathieu.

Komplex, ku ktorému patrí Katedrála Svätej trojice, no tiež škola pre 150 žiakov, kaviareň, galéria či kníhkupectvo, postavili neďaleko rieky Seiny na mieste, kde v minulosti stálo ústredie francúzskeho meteorologického úradu.

Kúpu parcely inicioval v roku 2007 patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Alexij II. ako súčasť ruskej snahy získať kontrolu nad kostolmi a hrobmi príslušníkov tejto cirkvi po celom svete. Vo Francúzsku ich  žije asi 200 000. Hoci o lukratívny pozemok neďaleko Eiffelovej veže, Invalidovne a mosta Alexandra III. prejavili záujem viaceré krajiny vrátane Saudskej Arábie a Kanady, vtedajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa osobne zasadzoval o to, aby parcelu získali práve Rusi.

Napriek ostrej kritike ľudskoprávnych skupín v roku 2010 podpísal ruský prezident Dmitrij Medvedev kúpnu zmluvu na 73 miliónov dolárov a pozemok. Parížsky starosta Bertrand Delanoë však opísal plán architekta Manuela Núñez Yanowskeho s obrovskou sklenenou strechou a bielym vápencom ako „paródiu“ a „absolútne nevhodný pre danú lokalitu“. Projekt neskôr pod vedením architekta Jeana-Michela Wilmotteho prepracovali a v decembri 2013 získali povolenie na stavbu.

Základné prvky však stavbe Ruského centra ponechali. Výsledkom je komplex s celkovou rozlohou 4200 štvorcových metrov, ktorého výstavba stála Rusko až 170 miliónov eur. Nemalú časť z toho „zhltli“ výdavky na vlajkovú loď projektu – chrám Svätej Trojice, ktorý sa týči do výšky 37 metrov. Projekt v sebe spája prvky modernej aj tradičnej ruskej pravoslávnej architektúry a jeho siluetu charakterizuje päť pozlátených kupol, ktoré symbolizujú Ježiša Krista a štyroch evanjelistov. Najväčšia z nich váži deväť  ton, na výšku meria 12 metrov a jej priemer je 11 metrov.

Pozrite si ich inštalovanie, stavbu celého komplexu aj interiér chrámu v našom videu.


 

Foto a video: WILMOTTE & ASSOCIÉS ARCHITECTES

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív / Augusto da Silva_Agencegraphix
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa