Sovietska Atlantída: Hlbiny Čierneho mora ukrývajú sochy vodcov

2016-11-23 00:00:01 |   |    | 

Čoraz viac ľudí holduje aktívnemu relaxu a športu. Veľkej popularite sa tešia najmä vodné športy ako rafting, kanoistika, rôzne typy splavov či potápanie. Avšak nie je potápanie ako potápanie a týmto heslom sa riadia aj na Krymskom polostrove pár kilometrov západne od mesta Čornomors´ke. Iba tam sa môžete ponoriť do vôd nádherne číreho Čierneho mora a okrem prírodných krás sledovať aj zaujímavé exponáty.



 

Neďaleko Krymského polostrova sa nachádza unikátne podmorské múzeum, ktoré vyhľadávajú potápači z celého sveta. Len tu môžu v hĺbke asi 12 metrov obdivovať busty a sochy významných osobností bývalého Sovietskeho zväzu.

S originálnym nápadom podmorského múzea prišiel ako vôbec prvý na svete v roku 1992 donecký potápač Vladimir Borumenský. Ten do hlbín Čierneho mora priniesol prvé exponáty velikánov ako je Lenin, Karl Marx či Vorošilov. Odvtedy sa tunajšia zbierka postupne obohatila o ďalšie sochy od iných milovníkov potápania a dnes sa pýši číslom 50.

Podvodné múzeum sa skladá z dvoch častí, ktoré sú od seba oddelené oblúkom. Do prvej umiestnili vodcu VOSR Lenina a hneď pri ňom stojí Karl Marx. Ďalej sa tu týčia sochy Vorošilova, Ostrovského, Gorkého a Stalina a za nimi nasledujú Kirov a Dzeržinskij. Pri vstupe všetkých stráži ruská „ochrána“ v podobe baníka a námorníka s pištoľou. Na svoje si prídu aj milovníci umenia a literatúry - za oblúkom sa nachádzajú sochy klasikov svetovej literatúry a umenia.

V podvodnom múzeu nájdeme aj také raritné sochy z epochy socialistického realizmu, na ktoré ťažko natrafiť dokonca aj v klasických múzeách - napríklad sochu Lenina, ktorý vedie za ruku malého chlapca. Takéto spracovanie idey „Lenin a deti“ sa považuje za nanajvýš netradičné, keďže vodca proletariátu bol väčšinou zobrazovaný s deťmi na rukách alebo na kolenách.

Okrem sôch a búst sú v hlbinách mora uložené aj zmenšeniny turistických atrakcií - francúzskej Eiffelovky, londýnskeho mostu Tower Bridge, veternej turbíny, starorímskeho boha mora a riek Neptúna a hovorí sa, že niekde by mala byť ukrytá aj socha Budhu.

Tarchankutský mys je známy svojou tajomnou a romantickou atmosférou a ako destinácia bol populárny a navštevovaný dávno pred vznikom múzea. Býva tu ideálne počasie na potápanie a voda dosahuje viditeľnosť až 30 metrov. Za mimoriadne slnečného a jasného počasia možno vďaka tomu Alej vodcov vidieť aj z povrchu mora.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock,
Video: Youtube
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa