Jahňacia hlava alebo 7 druhov rýb: Čo vám ponúknu počas Vianoc v iných krajinách?

2016-12-22 00:00:01 |   |    | 

Cestovateľské volanie často zažijeme aj v tých najneočakávanejších momentoch. Pokojne sa môže stať, že budúce Vianoce nestrávite v pohodlí domova s tradičnou vyprážanou rybou a zemiakovým šalátom, ale niekde na cestách, kde spoznáte novú sviatočnú kultúru. Nech vám tieto svetové vianočné pochúťky poslúžia tiež ako inšpirácia na to, ako osviežiť váš slávnostný stôl.



 

Taliansko

Aj v Taliansku patrí k tradičným vianočným pochúťkam ryba. Lenže oni ju nevyprážajú tak ako my, ale ju pripravujú na sedem rôznych spôsobov. Pokiaľ je to možné, mali by na ne použiť tiež sedem rôznych druhov rýb. K tomu ešte pripravujú aspoň dva druhy cestovín, jedny z nich iba s jednoduchou paradajkovou omáčkou. A k tomu ako prílohu podávajú zeleninový šalát.

 

Portoriko

Zatiaľ čo v Amerike má veľkú tradíciu pečenie moriaka, ktorý má dosvedčiť majstrovstvo každej kuchárky, v Portoriku je takýmto vianočným jedlom pečené prasiatko. V tomto prípade sa o neho starajú vždy najmenej dvaja ľudia a často ide o rodinnú tradíciu, keď ho pečie spolu celá rodina a dozerá na vytvorení chrumkavej kožky. Obvykle sa k tomu servíruje teplá zelenina, no samotná príloha sa už mení podľa daného regiónu. K najobľúbenejším vianočným nápojom patrí v Portoriku  obdoba nášho vaječného likéru. Tá sa pripravuje z kokosového mlieka, kondenzovaného mlieka a nejakého alkoholu. Najčastejšie je to rum. Typickým spôsobom servírovania je jeho naliatie do kokosovej škrupinky.

 

Island

Na Islande nesmie na stole chýbať veľké jahňacie stehno. To sa natrie bylinkovo-olejovou zmesou a pomaly sa pečie pri nízkych teplotách. Počas vianočného posedenia sa ešte celé položí uprostred stola a potom ho rozkrája hlava rodiny. K tomu sa vždy servíruje špeciálny listový chlieb. Najprv sa vyrobia veľmi tenké plátky cesta, ktoré sa ozdobne vykrajujú. Potom ich musíte naukladať na seba, medzi každý kúsok položiť napríklad mastný papier a takto ich zamraziť. Na Vianoce sa následne vypražia a podávajú ako veľmi krehké pečivo.

 

Nórsko

Vianoce v Nórsku by zrejme neboli po chuti každému gurmánovi. Ich tradičným jedlom je totiž dusená jahňacia hlava, ktorú jedia kompletne celú a za najväčšiu lahôdku považujú oči a uši. Nóri spotrebujú aj mozoček, ktorý opekajú na cibuľke. Popularita ich sviatočného jedla však pomaly klesá a najmä mladší ľudia už uprednostňujú prijateľnejšiu verziu v podobe pečených alebo grilovaných jahňacích rebierok. Sladkou bodkou za vianočnou večerou je sladká šľahačka podávaná s teplými alebo surovými morušami.

 

Austrália

Sviatky v tejto krajine znamenajú príjemné teplé počasie, ktoré chcú vždy využiť v spoločnosti rodiny. Na Vianoce teda pozývajú viacerých ľudí a organizujú veľké záhradné grilovačky. Na nich pripravujú rôzne druhy mäsa, ryby a morské živočíchy. Niektorí Austrálčania uprednostňujú európsky typ Vianoc, keď si doma pripravujú pečené mäso alebo moriaka a stolujú v užšom kruhu pri štedrovečernom stole a nie vonku na záhrade.

 

Venezuela

Hlavným vianočným jedlom vo Venezuele je hallacas. Naň potrebujete akékoľvek mleté mäso, do ktorého pridáte kapary, hrozienka a rôzne koreniny. Vytvoríte z nich malé valčeky, ktorými naplníte banánové alebo kukuričné listy. Takto ich napevno zviažete a necháte pomaly dusiť.

 

Grónsko

V Grónsku sa počas Vianoc v kuchyni vymenia úlohy. Jedlo teda pripravujú muži a tí ho aj servírujú ženám. Hlavným pokrmom je veľrybie mäso a veľrybí tuk, ktorý sa krája na malé kúsky a potom sa prehĺta na jeden hlt. Ženy pripravujú zvláštnu delikatesu podstatne skôr. Pár mesiacov pred sviatkami zabalia vtáka alku do tulenej kože a takto ho zakopú do zeme. Tesne pred Vianocami vtáka vykopú a keď už začne proces fermentácie, podávajú ho ako ďalší z pokrmov.

 

Mexiko

Hlavná slávnosť počas vianočných sviatkov prebieha v Mexiku 6. januára, keď oslavujú troch kráľov. Vtedy pečú špeciálny sladký koláč, do ktorého pridávajú malú figúrku Ježiška. Ten, kto ju nájde, sa stáva počas nasledujúceho roka jeho krstným otcom a musí ho opatrovať.

 

Jamajka

Ako hlavné jedlo podávajú Jamajčania počas týchto sviatkov karí z kozieho mäsa. Najobľúbenejšou časťou stolovania je však dezert v podobe malých cupcakov. Tie sa pečú zo sušeného ovocia, ktoré bolo pár hodín namočené v rume alebo vo víne.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa