FOTO Nevídaná atrakcia v Japonsku: Snežné opice porazili zimu

2016-12-14 11:35:00 |   |    | 

Na Slovensko konečne dorazila poriadna zima. Niekto sa raduje, iní zúria a snažia sa čo najrýchlejšie zohriať. Napríklad tak, ako makaky v ďalekom Japonsku. Keď ich mráz a sneh omrzí, ponoria sa do horúceho termálneho prameňa a celé hodiny naberajú energiu na ďalší boj s prírodnými silami.



 

Zima býva v severnom Japonsku dlhá a krutá. Niekedy je krajina pokrytá snehom a ľadom po celé mesiace a teploty neraz klesajú aj pod mínus 15 stupňov. Makaky červenolíce, ktoré tu žijú, sa jej však dokázali prispôsobiť. Oheň nezakladajú a zimnú verziu svojho kožuchu tiež nemajú. Sneh si však napriek tomu užívajú ako malé deti a keď im je veľmi zima, vlezú do horúcich prameňoch, v ktorých oddychujú celé hodiny.

Hanblivé rozhodne nie sú a diváci im vôbec neprekážajú. Dôležité je však dodržiavanie určitých pravidiel – snežných opíc sa netreba dotýkať, ani hľadieť im do očí. To považujú za výzvu a sú pripravené zaútočiť.

Aj napriek tomu prichádza za týmto jedinečným divadlom každý rok množstvo turistov. Japonské makaky nájdete v parku Džigokudani (Jigokudani) Yaenkoen neďaleko kúpeľného mestečka Shibu Onsen asi 33 kilometrov od olympijského Nagana.

Park sa nachádza uprostred lesa a založili ho v roku 1964. Vtedy miestni obyvatelia spozorovali skupiny opíc, ktoré v zime prichádzali k malému otvoru v zemi a zohrievali sa nad ním. Ľudia asi o 300 metrov ďalej vytvorili väčšie jazierko s rozmermi asi 10 x 5 metrov. Odvtedy sa v ňom počas celého roka prichádzajú kúpať opice, ktorých v parku žije asi 250. V zime sa zohrievajú a v lete zase ochladzujú, presne ako ľudia v neďalekých kúpeľoch Shibu Onsen, kam v dávnych časoch prichádzali aj slávni samuraji.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Flickr, Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa