Gurmán na lyžiach: Tieto pochúťky treba v Alpách ochutnať

2016-12-27 12:00:00 |   |    | 

O vydarenej dovolenke môžeme hovoriť vtedy, keď máme k dispozícii dobré jedlo z regiónu, ktoré si môžeme vychutnať v autentickom prostredí. V údolí Stubaital to cítite pri každom jedle. Takmer 40 reštaurácií a horských chát neponúka len vynikajúce pokrmy, ale aj mimoriadne výhodné služby, vďaka ktorým človek nespomína len na dobré jedlo.



 

Jedálny lístok Stubai

Dokonca aj ponuka možností na zastavenie sa na občerstvenie v údolí Stubaital sa číta ako dobre zostavený jedálny lístok. V podniku Schneekristallpavillon na stubaiskom ľadovci si doprajete aperitív. Na hlavný chod sa oplatí odskočiť si do najvyššie položenej reštaurácie v Alpách, reštaurácie Schaufelspitz pri horskej stanici Eisgrat, ktorá ponúka výnimočnú kuchyňu, alebo do chát lyžiarskeho strediska Schlick 2000, kde sa podávajú domáce jedlá. Zákusok si možno dať na jednej z tradičných príjemných horských chát pri sánkarských dráhach. K ich štandardnému repertoáru patrí sladký cisársky trhanec a iné delikatesy. Aprèsski bary, ktoré sa nachádzajú hneď pri vlekoch a lanovkách, ale takisto aj pri pohostinstvách v dedinách, sa postarajú o príjemný digestív na záver dňa.

 

Špeciálne služby pre všetkých pôžitkárov

Údolie Stubaital je známe ako údolie s krátkymi vzdialenosťami. Aj v takom prípade, keď ide o rôzne miesta občerstvenia. Na jednej strane vďaka výhodným stanoviskám priamo pri zjazdovkách a vlekoch, ako aj v centrách piatich obcí. Na druhej strane preto, lebo samotné prevádzky dbajú o to, aby sa k nim ich hostia dostali priamo, bez obchádzok. Napríklad taká horská chata Galtalm v lyžiarskom stredisku Schlick 2000, zriadila vlastný servis pre hostí, „Galtalm-Express“. Ratrakom tu niekoľkokrát denne vyzdvihuje lyžiarov a snowboardistov na zbernom mieste, hneď vedľa zjazdovky. Pridŕžajúc sa za držadlá, ktoré sú pripevnené k dlhému povrazu, a s lyžiarskym výstrojom pripnutým na nohách ich vytiahne až k chate.

Vytiahnuť sa možno nechať aj na takzvané „sánkarské safari“ k Pinnisalm. Avšak pomocou džípu a na sánkach. Presne o 12:00 hodine na obed sa sánkari môžu nechať vyzdvihnúť v chate Issenangeralm pri sánkarskej dráhe lanoviek na vrch Elfer a zúčastniť sa safari. Po náležitom zastavení sa na horskej chate možno nakoniec pokračovať nižšie do údolia. Podobné služby spojené s vyzdvihnutím a dokonca požičiavanie saní ponúkajú aj iné sánkarské chaty v regióne Stubai, najväčšej sánkarskej aréne v Tirolsku. Napríklad horská chata Brandtstattalm a Auffangalm v údolí Oberbergtal pri obci Neustift alebo alpský hostinec Sonnenstein v stredisku Fulpmes. Aby človek získal tie správne sánky a miesto v prepravnom prostriedku, pomôže väčšinou krátka telefonická rezervácia.

 

Regionálne výrobky

Pri príprave ponúkaných jedál využívajú stubaiské gastronomické prevádzky výrobky z vlastného chovu či záhrady, alebo ich odoberajú z regiónu. Nezriedka sa potom servíruje slanina so syrom a maslom z vlastných ošípaných a kráv alebo sa podávajú polievky ochutené bylinkami z vlastnej záhrady.

Typickými jedlami, ktoré nájdete takmer v každej chate sú: syrové halušky s kapustovým šalátom, bravčové rebierka s cesnakovým chlebom, rôzne druhy knedlí a nadýchaný sladký cisársky trhanec. Po výdatnom jedle si potom môžete dopriať štamprlík pálenky na podporu trávenia, na ležadlách na slnečných terasách vychutnať nádherný výhľad na vrcholy alpských hôr alebo sa párkrát spustiť po vynikajúco upravených zjazdovkách.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Andre Schoenherr

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa