Fínsky obchod so snami: Návšteva Santu vás vyjde poriadne draho

2016-12-16 00:03:04 |   |    | 

Odkiaľ každé Vianoce prichádza k dobrým deťom Ježiško alebo Dedo Mráz, to naozaj nevieme. Santa Claus však údajne sídli neďaleko fínskeho Rovaniemi, kde ho pokojne môžete navštíviť po celý rok. Na romantiku však zabudnite, jeho dedina je v skutočnosti pascou na turistov s detskou dušou, kde vás oberú aj o posledný cent.



 

Kto chce stretnúť Santu Clausa, má počas adventu takúto možnosť azda na celom svete. Mimo Vianoc však za ním musíte vycestovať do ďalekého Fínska. Jeho oficiálny domov  sa nachádza pri polárnom kruhu v Laponsku, neďaleko mesta Rovaniemi. Santa Claus sa tu vraj po celý rok stará o radosť detí aj dospelých a šíri odkaz lásky po celom svete. A nezabúda pritom ani na poriadny zárobok.

Všetko sa začalo ešte začiatkom minulého storočia. Hoci sv. Mikuláš (predobraz deduška, ktorý obdarúva dobré deti) žil v 3. storočí v Turecku, v roku 1866 zverejnili v časopise Harpers ilustráciu, podľa ktorej je jeho domovom Severný pól. V roku 1927 potom istý fínsky rozhlasový reportér vyhlásil, že Santovu dielňu objavili v laponskom Korvanturi neďaleko ruskej hranice a odvtedy sa medzi miestnymi tradovalo, že táto legendárna postavička žije práve tam. Keď sa stalo hlavným mestom oblasti Rovaniemi, jednoducho sem „oficiálny domov Santu“ presunuli.

Počas druhej svetovej vojny sa však jeho okolí odohrali zúrivé boje, po ktorých zostalo Rovaniemi takmer úplne zničené. K jeho obnoveniu mal prispieť aj rozvoj turistického ruchu, Správa Spojených národov pre pomoc a obnovu (UNRRA) preto vybudovala pri polárnom kruhu turistickú chatu. V roku 1950 ju len po dvoch týždňoch od dokončenia navštívila bývalá prvá dáma USA Eleanor Rooseveltová, ktorá  na toto miesto upriamila pozornosť celého sveta. Postupne Rovaniemi vyhľadávalo stále viac turistov, medzi ktorých sa v priebehu polstoročia zaradili aj tie najslávnejšie mená. Polárny kruh na tomto mieste prekročil napríklad Leonid Brežnev, Josip Broz Tito, Golda Meierová aj bývalý predseda vlády ČSSR Lubomír Štrougal.

Dnes domov Santa Clausa navštívi asi pol milióna turistov ročne, ktorí majú na tomto mieste o zábavu aj pohodlie dobre postarané. Dedinu tvorí viacero častí:

 

HLAVNÁ POŠTA

Pošta samozrejme patrí k hlavným atrakciám Santovej dediny. Sem údajne každý rok mieri asi pol milióna listov z celého sveta, v ktorých deti (a možno aj dospelí) odhaľujú svoje najväčšie vianočné želania. Pri osobnej návšteve si môžete posedieť pri krbe a napísať svojim priateľom pozdrav, ktorý za vás odošle veselý poštový škriatok. Označí ho pritom špeciálnou pečiatkou pošty Santa Clausa.

 

SANTOV VIANOČNÝ DOM

Hlavnou budovou dediny Santu Clausa je jeho Vianočný dom, v ktorom si môžete pozrieť vianočnú výstavu. Na ploche 400 m² spoznáte najznámejšie vianočné tradície z celého sveta a najmä Vianoce vo Fínsku, ktorým vládne Joulupukki, laponská verzia Santa Clausa.

Väčšina návštevníkov však do Santovho vianočného domu mieri najmä preto, aby sa s ním osobne stretli. Vstup je zdarma, za pamätnú fotografiu si však poriadne priplatíte. Napríklad stredná s rozmermi 17 x 23 centimetrov stojí rovných 20 eur. Aj preto sa mnohí uspokoja aj s 5-eurovým certifikátom.

 

SANTAPARK

Návšteva Santaparku poteší najmä najmenších, lebo sa vlastne jedná o veľké a originálne kreatívne dielne. Patrí k nim Škola škriatkov, kuchyňa pani Clausovej, kde sa naučia zdobiť medovníčy, aj kaligrafická škola, vďaka ktorej dokážu napísať tú najkrajšiu vianočnú pohľadnicu. Vstupné pre dospelého je 33 eur, za každé dieťa nad 3 roky zaplatíte 27 eur.

 

RAJ PRE TURISTOV

Súčasťou Santovej dediny je hádam všetko, čo by si turista mohol zaželať – hotely, reštaurácie, bary, obchody so suvenírmi aj informačné centrum. Môžete tu však skúsiť aj množstvo aktivít, ktoré by ste inde hľadali len ťažko.

Každý deň môžete za 10 eur (dospelí) resp. 5 eur (deti) navštíviť Husky Park a obdivovať tam tieto majestátne sibírske psy. Ak to počasie dovolí a nemáte hlboko do vrecka, môžete sa dokonca odviezť na saniach alebo koči, ktorý ťahajú. Letná verzia meria 500 metrov a stojí 30 eur na dospelého a 15 eur na dieťa. Jesenná alternatíva na saniach je dlhá 1 kilometer a stojí 40, resp. 20 eur.

Pre tých, ktorí obľubujú vzrušujúcejšiu jazdu, je tu možnosť prenajať si snežný skúter. Najskôr sa popreháňate zasneženou krajinou, potom pookrejete pri otvorenom ohni, horúcom nápoji a grilovanej klobáske a napokon sa opäť na skútri vrátite späť, aby ste slávnostne prekročili polárny kruh a stretli sa so Santom Clausom. 6-hodinový výlet vás vyjde na osobu asi 190 eur.

Podobný program tu ponúkajú aj so sobmi (146 eur / dospelý).

 

KAMARÁT SANTA

Ešte viac zaplatíte za „kamarátstvo“ so Santom. V jeho dome ho síce môžete uvidieť aj zdarma, ak sa však chcete pochváliť niečím výnimočným, v ponuke je aj balík „Stretnite sa so Santom“. Za 15-minútovú návštevu mu zaplatíte 150 eur, no v tejto cene je aj doručenie darčeka. Ak ho samozrejme nezabudnete vopred nechať na informáciách. Dedina Santa Clausa je skrátka taká – trochu zábavná, trochu gýčová a hlavne poriadne drahá. Z niečoho tú armádu škriatkov a sobov zaplatiť treba.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Visit Rovaniemi / Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa