Vianočná klasika: Navštívte miesta, kde sa nakrúcali najobľúbenejšie rozprávky

2016-12-23 00:00:01 |   |    | 

Vianoce – to nie je len stretnutie s blízkymi, dobré jedlo a darčeky. Už od detstva si najkrajšie sviatky roka nevieme predstaviť bez niektorých filmov a rozprávok. My sme sa vybrali v stopách ich hrdinov a vypátrali, kde sa nakrúcala Popoluška, Perinbaba a Mrázik.



 

POPOLUŠKA - MORITZBURG

„Šaty s vlečkou stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane,“ vraví Popoluška princovi v sále nádherného zámku, z ktorého potom pred polnocou chvatne uniká. A stráca pritom na schodisku črievičku, vďaka ktorej ju jedného dňa jej vyvolený nájde.

Zámok so schodiskom môžete navštíviť aj vy, dodnes stojí v nemeckom Moritzburgu, asi 14 kilometrov od Drážďan. V rokoch 1542 až 1546 si ho nechal na vrchole žulovej hory v močaristej doline postaviť ako svoj lovecký zámoček vojvoda Móric Saský. Pôvodne mal renesančnú podobu, za vlády poľského kráľa Augusta II. Silného (1670 – 1733) však došlo k výraznej premene exteriérov a okolia zámku v zmysle barokovej estetiky. Pôvodné bašty zvýšili a prepojili so zámkom, čím získala stavba svoju charakteristickú podobu s nárožnými vežami. Interiér so siedmimi sálami a viac než dvomi stovkami izieb zdobili tí najlepší saskí remeselníci a umelci. Okolité močiare premenili na park a rybníky, kde sa pre potešenie šľachty organizovali hrané námorné bitky. Postupne v okolí pribudol aj rokokový Bažantí zámoček (Fasanenschlösschen), maják a prírodná rezervácia, kde žijú jelene, losy či vlky.

Aj preto sem každý rok mieria tisícky turistov, ktorí si užívajú romantiku zámockých parkov a obdivujú interiéry so zbierkou loveckých trofejí a vzácneho porcelánu. Najmä v zime sem však prichádzajú aj kvôli našej Popoluške. Od roku 2011 sa tu konáva výstava, venovaná tejto vianočnej klasike. Tento rok je prístupná do 26.2. a návštevníci môžu spoznať nielen miesta, kde sa filmový príbeh odohrával, ale aj pôvodné kostýmy, masky, parochne či ďalšie zaujímavosti z nakrúcania.

 

PERINBABA – ROŽNOV POD RADHOŠTĚM

Kultová rozprávka Juraja Jakubiska sa nakrúcala na viacerých miestach. Pozornému divákovi určite neušlo, že Perinbaba bývala v Dobšinskej ľadovej jaskyni a v niekoľkých pohľadoch na dedinu určite mnohí spoznávajú Múzeum slovenskej dediny v Martine.

Najviac záberov však vzniklo vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnove pod Radhoštěm, najväčšom a najstaršom skanzene v strednej Európe. V roku 1925 ho založili bratia Jaroňkoví a dnes je jeho hlavným cieľom nielen prezentovanie tradičných obydlí, ale aj snaha o oživenie zabudnutých techník, ľudového umenia a zvykov.

V súčasnosti sa v skanzene nachádzajú tri expozície – Drevené mestečko, Valašská dedina a Mlynská dolina, v ktorých je celkovo umiestnených takmer 100 pamiatkových objektov. Drevené mestečko bolo otvorené ako prvé (1925) a dodnes je najnavštevovanejšou časťou. Prezentuje spôsob života v malom meste od polovice 19. do 1. štvrtiny 20. storočia. Často sa tu konajú folklórne a remeselné programy. Mlynská dolina je, naopak, najnovším areálom (1982). Nachádzajú sa v nej dodnes funkčné technické stavby – valchy, mlyny, píly... Najrozsiahlejšou časťou je Valašská dedina, kde nájdete poľnohospodárske usadlosti, salašnícke stavby, mlyn, kováčsku dielňu, ale aj mnoho obydlí. V nich návštevníci vidia, ako to vyzeralo v domovoch našich predkov vonku aj vnútri.  Práve to využili tvorcovia Perinbaby pri nakrúcaní scén pri studni či pri šibenici, ale aj niekoľkých interiérových záberov.

 

MRÁZIK – POLOSTROV KOLA

„Je ti teplo, dievčatko?,“ pýta sa starý dobrý Mrázik Nastenky a ona odpovedá, „Teplo, teplo, deduško,“ hoci klamať sa nemá a zasnežené okolie napovedá, že počasie v lese rozhodne príjemné nie je. V tunajšom prostredí to napokon nie je žiadnym prekvapením – keďže v Moskve nebol sneh, exteriérové zábery sa nakrúcali na polostrove Kola za polárnym kruhom.

Polostrov sa nachádza v ruskej časti Laponska a má rozlohu 145 000 km2. Zo severu a východu ho obmýva Barentsovo a z juhu zase Biele more. Na Kole sú veľmi tvrdé podmienky pre život  - od začiatku októbra do konca mája je krajina pokrytá snehom.  V decembri tu nesvieti slnko, vládne tu len polárna noc so žiarou. Naopak v júni nastáva polárny deň a slnko je na oblohe takmer celý deň. Nie sú tu takmer žiadne komunikácie a len zopár obývaných miest. Krajinu tvoria divoké lesy, neschodné močiare a množstvo riek a jazier.

Kola je domovom mnohých divých zvierat, pánmi lesov sú najmä hnedé medvede. Žije tu však aj približne 60 tisíc sobov a podľa mnohých dokonca tiež niekoľko snežných mužov. Na polostrove sa nachádzajú dva veľké Národné parky – Kandalašský (na ostrovčekoch) a Laponský (vo vnútrozemí). Práve v ňom podľa legendy žije Dedo Mráz.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikipedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa