Najnebezpečnejší potok sveta: Kto doňho spadne, nemá šancu

2017-03-15 00:00:01 |   |    | 

Medzi vežou Barden a Bolton Abbey v regióne Yorkshire v Anglicku leží jedna z najnebezpečnejších nástrah prírody. Ide o neškodne vyzerajúci malý horský potok, ktorý je necelé dva metre široký a je známy pod názvom Bolton Strid alebo jednoducho Strid. No pod vodnou hladinou je hlboká priepasť s mocnými spodnými prúdmi, ktoré stiahnu kohokoľvek, kto by sa v potoku ocitol. Verí sa, že ak niekto padol do potoka, živý z neho nevyšiel.



 

Ako môže mať malý horský potok takú nebezpečnú povesť? Pre pochopenie sa stačí vybrať na prechádzku proti prúdu. Po menej ako 90 metroch sa tento malý potok zmení na 10 metrov širokú rieku. Tá pod názvom Wharfe preteká cez Yorkshire, no v oblasti Bolton Abbey je nútená prejsť úžinou Strid, čo spôsobuje, že masa vody získa obrovskú rýchlosť a hĺbku. Úzka medzera je však len ilúziou, pod obomi brehmi sa totiž nachádza sieť tunelov a jaskýň. Nikto nevie, aký je Strid v skutočnosti hlboký.

Hovorí sa, že jeho názov pochádza zo slovíčka ,,stride", teda prekročiť. Na povrchu totiž Strid vyzerá obyčajne a jeho brehy sa zdajú byť tak blízko pri sebe, že veľa nerozumných návštevníkov v minulosti predpokladalo, že by ho mohli preskočiť. Dokonca sa našli aj takí odvážlivci, ktorí sa pokúsili prejsť po kameňoch, nakoľko sa im hĺbka vody zdala po kolená. To sa mnohým stalo osudným Pošmykli sa a prúd ich nemilosrdne stiahol do podvodných jaskýň a erodovaných tunelov.

Jednou z obetí Stridu bol aj mladík William de Romilly, syn Lady Alice. Ten sa pokúsil prejsť cez Strid v roku 1154 a zahynul. Jeho matka bola tak zarmútená stratou syna, že darovala okolité pozemky na založenie kláštora Bolton. Táto tragická legenda bola neskôr  zvečnená básnikom Williamom Wordsworthom v básni  The Force of Prayer.

 

Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa