Unikátne dielo človeka: Desiatky chrámov vytesaných v skale

2017-06-07 00:00:01 |   |    | 

UNESCO má vo svojom zozname mnoho ojedinelých atrakcií. Každá z nich vyniká niečim výnimočným, vďaka čomu na seba upriamuje aj pozornosť turistov. India sa môže pochváliť napríklad vzácnym systémom Éllóra. Na ploche dvoch kilometrov sa rozprestiera 34 vzácnych chrámov, kláštorov, jaskýň a svätýň. Tie však nie sú zasvätené iba jedinému náboženstvo a i na takomto príklade nás ešte aj o storočia neskôr presviedčajú, že symbióza medzi rôznymi náboženstvami je možná, stačí len chcieť a naučiť sa rešpektovať jeden druhého.



 

Tri etapy, tri náboženstvá

Éllóra sa nachádza približne v srdci Indie. Najlepšie sa tam dostanete z Bombaja, ktorý je od nej vzdialený šesť hodín cesty. Z Naí Dillí by vás čakal podstatne dlhší, až 19-hodinový transport. Popri Tádž Mahal nie je tento jaskynný systém až natoľko známy, paradoxne má však podstatne väčší historický a spoločenský význam. Budovať ho začali približne v roku 550. Celá výstavba bola rozdelená do troch etáp. Každá z nich bola venovaná inému náboženstvu a nakoniec tak vytvorili unikátny systém svätýň, kde popri sebe fungovali hinduizmus, džinizmus a budhizmus. Ako prvý sa dostal k slovu hinduizmus, ktorého výstavba trvala približne do roku 600. Potom už prišli silné roky budhizmu, keď výstavba v súlade s touto vierou trvala až do roku 730. Tretia etapa je spomedzi nich najdlhšia, trvala až 220 rokov a posledné práce boli podľa odhadov dokončené v roku 950. Vtedy sa časť jaskýň pretransformovala do novodobejšej podoby hinduizmu a k slovu sa dostalo aj mladšie náboženstvo džinizmus.

 

34 jaskýň pre verejnosť

Vzácny indický komplex tvorí vyše sto jaskýň. Nie všetky sa však podarilo uchovať v dobrej kondícii a preto nie sú momentálne prístupné pre verejnosť. Buď je k nim ťažší prístup a časť priestorov alebo vchod k nim je zavalená, alebo je ich statika porušená a v tom prípade by nebolo bezpečné vstupovať tam a riskovať život. Momentálne je prístupných len 34 z nich. Najviac je venovaných hinduizmu. Tomuto náboženstvu je zasvätená presná polovica z nich. Dvanásť slúži ako svätyňa budhizmu a najmenší počet sa uchoval pre džinizmus, keď je prístupných iba päť jaskýň tejto viery.

 

Najväčší komplex z jediného kameňa

Jedinečnosť Éllóry spočíva aj v samotnom stavebnom procese. Jednotlivé chrámy a jaskyne boli totiž vytesané do jedného súvislého brala. Ide tak o najväčší komplex na svete, ktorý je vypracovaný z jediného kameňa. Odborníci ho považujú za najodvážnejší architektonický kúsok, ktorý predčí len málo skladieb. Na svoju výstavbu potreboval dokonalé plánovanie a napriek tomu, že ho stavali stovky rokov, podarilo sa udržať ho v jednoliatom celku a vytvoriť tak celistvý koncept.

 

Vytesané rukami človeka

Práce na Éllóre si vyžadovali maximálne úsilie nielen zo strany vtedajších architektov, ale najmä pracovníkov, ktorí pretavili ich plány v realitu. Pri ich vzniku nepoužívali žiadne pomocné prístroje. Všetko museli vyrobiť pracne a vlastnými rukami. Či šlo o tesanie drobných detailov, vyhladzovanie podlahy alebo tvorbu reliéfnych stĺpov, všetko to bola robota vtedajších šikovných kamenárov. Keďže však na stavbe mali kvôli prašnému prostrediu mimoriadne náročné podmienky, často dochádzalo k ich predčasným úmrtiam a kvôli tomu využívali vždy len ľudí z najnižšieho postavenia.

 

Obrovské chrámy i skromné obydlia pre mníchov

Bývalá svätyňa nebola iba miestom, kam chodili vzdávať pútnici úctu svojim bohom. Malá časť priestorov bola premenená na veľmi skromné obydlia mníchov, ktorí sa už v tých časoch starali o celý komplex a riešili prípadné drobné opravy. Ich komnaty pripomínali skôr drobné prehistorické jaskyne, ktoré mali iba jednoduchú kamennú posteľ a pár nutností. I jednotlivé chrámy sa líšili svojou rôznorodosťou. Niektoré z nich boli skôr skromnejšie a pripomínali malé kaplnky. V centre sa však nachádzajú aj väčšie katedrály s dlhým stĺporadím a bohatým zdobením.

 

Päť jaskýň s cennými freskami

Niekoľko jaskýň však nemá žiadnu kamennú výzdobu. Neboli do nich vytesané ani žiadne výzdoby a neprispeli do nich ani žiadnymi sochami. Rozhodli sa pre netradičnú výzdobu v podobe nástenných malieb, ktorá sa v tej dobe pri podobných stavbách veľmi nevyužívala. Napriek tomu sa rozhodli poskytnúť jej priestor až v piatich jaskyniach. Stavby mali podľa prieskumov vznikať v dvoch obdobiach a to reflektovalo aj obsadenie svätých zástupcov v jednotlivých výjavoch.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa