Práca snov či nočná mora? Toto sú najbizarnejšie požiadavky na letušky

2017-04-26 00:00:01 |   |    | 

Práca letušiek nepatrí medzi tie najjednoduchšie nielen kvôli náročným povinnostiam, ale často až bizarným podmienkam, ktoré na nich kladú aerolínie. Kuriózne príkazy sa týkajú ich zovňajšku, ale aj správania, ktorým majú prezentovať aj mimo pracovnej doby. Imidž firmy, v ktorej sú zamestnané, nemôžu poškodiť ani v rámci svojho súkromia.



 

Bez jazvičiek a vyrážok

Kritéria na vizáž letušiek sú veľmi prísne. No okrem príjemného vzhľadu sledujú počas prijímacích pohovor v takých Jet Airways aj stav pokožky jednotlivých kandidátok. Tie nemôžu mať ani najmenšiu jazvičku, ktorá by mohla pôsobiť rušivo a po prijatí sa musia dôsledne starať o svoju pokožku, pretože nemôžu mať žiadne vyrážky, podráženia alebo suché mapky po tvári.

 

Slobodné a so zákazom otehotnieť

Viaceré letecké spoločnosti prijímajú iba slobodné ženy. Informáciu o rodinnom stave musia uviesť už v prvom kole pohovorov a pokiaľ sú čo i len zasnúbené, tak sú výrazne znevýhodnené alebo dokonca hneď vyradené z ďalších testov. Ideálne sú pre nich mladé dievčatá, ktoré nemajú ani priateľa. Niektoré letecké spoločnosti dokonca vyžadujú od svojich zamestnankýň aj podpis dodatočnej dohody, podľa ktorej nemôžu počas prvých rokov zmluvy otehotnieť.

 

Cigarety sa netolerujú

Alaska Airlines zase prísne stráži fajčenie ich letušiek. Do svojej firmy prijímajú len nefajčiarky a nestačí im, ak im iba dáte prísľub o tom, že so svojou závislosťou prestanete. V rámci pohovorov totiž musia kandidátky prejsť testami, ktoré potvrdia, že nefajčia minimálne šesť mesiacov. Čiže ak záujemkyne v čase konkurzu ešte stále bojujú s cigaretami, nedostanú šancu a najbližšie môžu prísť o šesť mesiacov, keď by už prešli testami.

 

Najviac štyri prstene

Letušky nemôžu nosiť ani výrazné šperky. Mali by mať len decentné náušnice a hodinky môžu byť len z farebného kovu s maximálne čiernym koženým remienkom. United Airlines navyše špecifikuje aj nosenie prsteňov. Letuška môže mať maximálne štyri prstene bez veľkých výrazných kamienkov a na každej ruke môže mať len po dva kúsky týchto šperkov.

 

Vyholené podpazušie

Zbavovanie sa chĺpkov v podpazuší je už pre väčšinu ľudí hygienickou samozrejmosťou. V American Airlines sa však pre istotu poistili a letuškám nakázali túto skrášľujúcu procedúru aj prostredníctvom zmluvy. Taktiež si musia dávať pozor na vyrastajúce chĺpky v ušiach, nose a na brade.

 

Nechty len po končeky prstov

Samozrejmosťou je aj dôsledná manikúra. Obvykle sa odporúča iba francúzska úprava, niekedy sa pripúšťajú alternatívy v rovnakom odtieni ako je farba ich uniforiem. Hawaiian Airlines navyše striktne limitujú aj ich dĺžku. Nechty v tejto leteckej spoločnosti nemôžu byť dlhšie ako končeky prstov. Ich stav pravidelne svojim podriadeným kontroluje hlavná letuška daného letu.

 

Svetrík alebo kabátik iba prehodený cez ruku

Každá letuška by mala ovládať aj pravidlá spoločenského správania. Súčasťou kostýmov JetBlue sú aj svetríky, ktoré nosia počas zimnej sezóny. Tak ako v službe, ani pred alebo po nej ich nemôžu nosiť inak, ako oblečené na sebe alebo voľne prehodené cez rameno. Zmluvne im zakázali zaväzovať si ich okolo pása.

 

Muži iba s hodinkami

Ešte prísnejšie pravidlá na doplnky majú spoločnosti na mužský personál. Im sa odporúča nosiť iba hodinky, nemôžu mať náušnice, retiazku a ani prsteň. United Airlines im navyše zakazuje nosiť akýkoľvek mejkap a nemôžu ním prekrývať ani nedostatky pleti. Podľa zmluvy by sa mali o seba poriadne starať a predchádzať takýmto nepríjemnostiam.

 

Detailné popisy účesov

Letušky môžu zabudnúť aj na extravagantné účesy. Odporúča sa im zachovať jednoduchosť a prikláňať sa skôr k prirodzenosti. Niektoré spoločnosti dokonca zakazujú farbenie vlasov o viac ako jeden odtieň inou farbou. JetBlue k tomu ešte presne popisuje, ako by mal vyzerať účes žien s dlhšími vlasmi. Tie im nemôžu padať do tváre, môžu ich mať začesané iba do konského chvosta. Jeho vrch nemôže byť vyššie ako je vrchná časť ucha a dĺžka vlasov by mala byť len tesne pod ramenami. Vlasy musia byť uhladené a vzorne začesané.

 

Zakázané pohyby

Aby pôsobili tieto ženy dôstojne, mali by mať aj správny postoj a dôsledne dodržiavať vopred určené pravidlá. Regional Express Pty Limited prikazuje letuškám, že v uniforme sa nemôžu hrbiť, nesmú prekrižovať ruky, výrazne gestikulovať a počas chôdze a ani státia nemôžu mať uložené ruky vo vreckách.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa