Mekka milovníkov vesmíru: V nemeckom múzeu spoznáte najstaršie zobrazenie nočnej oblohy

2017-03-15 12:00:00 |   |    | 

Rok 1999 znamenal vo svete astronómie veľký rozruch. Hľadači pokladov vtedy v Nemecku našli vzácny poklad, ktorý poodhalil nové informácie z tohto oboru. Disk s prvým obrazom nočnej oblohy svedčí o tom, že o skúmanie hviezd a vesmíru sa naši predkovia zaujímali už pred tisíckami rokov. Dve hodiny cesty od miesta objavu dnes sídli moderné interaktívne múzeum, ktoré ponúka zábavu pre celú rodinu a možnosť na krátky výlet s peknou vyhliadkou.



 

Ako vnímali hviezdnu oblohu naši predkovia?

Nebra sa nachádza hodinu a štvrť cesty autom od Lipska. Turistické centrum sídli na okraji mesta v obklopení krásnej prírody, s ktorou ho ešte viac prepájajú veľké okná s výhľadom na celé okolie. Práve v tomto mieste mal v minulosti vzniknúť disk, ktorý našla dvojica hľadačov pokladov. Jeho vek sa odhaduje na 3600 rokov. Bronzový vyše dva kilogramy vážiaci kruh zobrazuje dávne ponímanie vesmírneho sveta. Na tabuľke, ktorá časom chytila zelenkastý nádych, je zobrazený mesiac v splne a v polovici jeho rastu. Okrem toho sa tam nachádza 32 malých zlatých kovových kruhov, ktoré predstavujú počet kalendárnych mesiacov. Dva bočné kruhy zrejme predstavujú polohu bývalej rozhľadne, z ktorej predchodcovia astronómov pozorovali hviezdnu oblohu. Je veľmi zaujímavé sledovať, ako už vtedy ľudia napriek minimu pomôcok vedeli toľko informácií o pravidelných cykloch mesiaca a dokázali presne rozvrhnúť rozloženie historického disku.

 

Originál nájdete v Halle

Jednotlivé pliešky zapracoval autor do disku precíznym spôsobom pomocou malého dlátka a kladivka. Pomalým zaklepávaním vytvoril presný obrazec, ktorý tvoril prvú mapu nočnej oblohy. Jeho originál však v Nebre nenájdete. Pozrieť si môžete iba hologram, ktorý vám má priblížiť jeho skutočný tvar. Originálny disk sa nachádza v prehistorickom múzeu v Halle, ktoré je vzdialené približne hodinu jazdy. Pol hodinu od turistického centra nájdete zase historické slnečné observatórium. Podľa odhadov práve tam mohol robiť autor svoje pozorovania, na základe ktorých vytvoril svoje dielo.

 

Hologramy i skúška vašej pamäte

Cieľom turistického centra v Nebre je ponúknuť návštevníkom interaktívny zážitok, ktorý ich vtiahne do astronomickej problematiky a pomôže im tak lepšie pochopiť dôležitosť starovekého nálezu. Spodné poschodie tvorí recepcia s menším obchodom so suvenírmi a kaviareň. Hlavná prehliadka začína na prvom poschodí. Prejsť si ju môžete spolu s audio sprievodcom, v ktorom sa dozviete všetky dôležité informácie. Na pár miestach však budete musieť tohto pomocníka odložiť stranou, pretože vás oslovia malé hologramy vo výstavkách, ktoré vám hravým spôsobom vysvetlia ďalšie zaujímavosti. Získané vedomosti si potom môžete preskúšať napríklad na hre s piktogramami, pri ktorých môžete tipovať, či sú pravé, alebo iba vymyslené.

 

Nechýbal ani slovenský kumšt

Turistov zo Slovenska istotne poteší správa, že na príprave centra výrazným podielom spolupracoval našinec Juraj Lipták. Ten je autorom fotografií na propagačných materiáloch, pohľadniciach a niektoré jeho zábery sú zverejnené priamo na výstave. Juraj Lipták tiež pracoval na celkovej inštalácii výstavy, kde mal na starosti jej umeleckú stránku.

 

Planetárium s celým príbehom

Záver výstavy tvorí planetárium, v ktorom sa môžete pohodlne usadiť na sledovanie krátkeho filmu o histórii disku a možných vysvetleniach, ktoré viedli autora k jeho vytvoreniu. Okrem toho dostanete zároveň malé školenie z astronómie a dozviete sa zaujímavosti o histórii tejto vedy. Usaďte sa pohodlne v predných radoch, aby ste sa mohli naplno pohltiť príbehom, ktorý sa bude odohrávať nad vašimi hlavami a ponúkne vám tak najkrajší pohľad na celý film.

 

Vyhliadka na región s júnovým tajomstvom

Z prvého poschodia a od hlavnej časti výstavy máte vynikajúci pohľad na vežu nachádzajúcu v diaľke oproti budove. Podľa dohadov mala i ona v minulosti dôležitú funkciu a slúžila prvým astronómom na sledovanie oblohy a prírodných javov. V rámci návštevy turistického centra sa k nej môžete pozrieť buď po pešej prechádzke, alebo sa tam zavezte malým mikrobusom, ktorý odchádza spred budovy. Z veže je pri dobrom počasí vynikajúci výhľad na región a všetky okolité hlavné pohoria. Vždy v období okolo 11. júna nastáva vzácny prírodný úkaz, keď slnko po jediný raz zapadne za pohorie a umožní tak pozorovateľom naplno prežiť takýto nádherný moment. Vďaka zápiskom bývalých astronómov môžeme potvrdiť, že o tejto vzácnosti vedeli už aj oni a pripisovali jej vzácne vlastnosti.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk, Wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa