Medzinárodná blamáž Litvy: V turistickej kampani sa chválila krásami Slovenska!

2017-02-22 00:00:01 |   |    | 

„Skutočné je krásne“ – tak znie slogan aktuálnej kampane Litvy, ktorou sa pobaltská krajina snaží prilákať zahraničných turistov. Na tom by nebolo nič čudné – ak by pri nej použila fotografie vlastných krás. Zábery toho „skutočného a krásneho“ však vznikali aj na Slovensku či vo Fínsku.



 

Skutočný medzinárodný trapas sa nedávno podaril štátnemu turistickému úradu v Litve. V reklamnej kampani, za ktorú štát zaplatil 140 000 eur, použili mnoho krásnych fotografií, ktoré mali prezentovať krajinu. Škoda len, že v niektorých z nich spoznali návštevníci facebookovej či instagramovej stránky „Real is Beautiful“ aj zábery zo Slovenska, Fínska a Nórska.

Reklamní mágovia ich jednoducho zakúpili v jednej z fotobánk. „Tieto konkrétne fotografie mali za cieľ vyvolať emóciu, spojenú so zimnou zábavou bez ohľadu na to, aké miesto zobrazujú, lebo sa z nich aj tak nedá vyčítať, či ide o Litvu, Lotyšsko alebo Slovensko,“ povedala pre 15min. Kamile Jonikaite, riaditeľka jednej z dvoch reklamných agentúr, ktoré boli výrobou kampane poverené.

Hoci sa však aj zástupcovia litovského štátneho úradu cestovného ruchu spočiatku snažili blamáž ospravedlniť, napokon v jej dôsledku ich šéfka Jurgita Kazlauskiene odstúpila z funkcie. Úrad priznal, že niektoré z fotografií zobrazovali Fínsko a Slovensko a inkriminované fotografie z oficiálnych stránok Litvy stiahol.

Bolo však už neskoro – fenomén „Real is Beautiful“ už začal na internete žiť svojim vlastným životom. Mnoho ľudí na svojich profiloch zverejnilo fotografie európskych metropol ako Londýn či Atény s komentárom, že sa jedná o mesto Vilnius. Napokon aj sám litovský premiér Saulius Skvernelis zverejnil na Facebooku ironický status s fotografiou budovy Berlaymont v Bruseli, ktorá je sídlom Európskej komisie s komentárom "Od  zajtra začíname pracovať v novej vládnej budove v Karoliniškés (štvrť vo Vilniuse). #Realisbeautiful"

Celá blamáž má však aj jednu pozitívnu  stránku – kým Litve vyčítajú, že sa chváli cudzím perím, Slovensko na tom len získalo. To krásne perie je totiž aj naše.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook, Instagram / Real is beautiful
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa