Koniec nechutnostiam v uliciach: Novinku v Paríži ocenia aj slovenskí turisti

2017-03-22 00:00:01 |   |    | 

Francúzska metropola je vďaka svojim pamiatkam, romantickej atmosfére a povestnej gastronómii najnavštevovanejším mestom planéty. Množstvo turistov však znamená aj množstvo starostí. Najmä vtedy, ak si potrebujú v uliciach rušného veľkomesta uľaviť...



 

Paríž je známy ako mesto svetiel a lásky, domáci obyvatelia by ho však pokojne mohli premenovať aj na „mesto močenia“. Masy turistov v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu, rozľahlé parky a široké bulváry bez toaliet – to je kombinácia, ktorej výsledkom sú nevábne škvrny na múroch či plotoch a odporný zápach.

Už čoskoro by tomu však malo odzvoniť – parížska radnica zakúpila unikátnu novinku, ktorú ocenia nielen návštevníci, ale aj obyvatelia Paríža. Takzvaný Uritrottoir vyzerá na prvý pohľad ako obyčajný kvetináč. V jeho prednej časti je však otvor, do ktorého sa môžu páni kedykoľvek vymočiť. Vo vnútri nádoby sa navyše nachádza seno, piliny a drevená drť, ktoré sa v spojení s tekutinou postupne zmenia na kompost. Ten potom použijú francúzski záhradníci vo verejných parkoch a záhradách.

Ekologický vynález preto poslúži všetkým – ľuďom, mestu aj prírode. Výrobca ho ponúka v dvoch veľkostiach. Ten väčší má kapacitu 600 použití, ten menší asi 300 (pri udávanom priemernom objeme 450 ml na jedno močenie). Elektronický systém pritom signalizuje, keď je nádoba plná. Cena Uritrottoiru je cca 3000 eur.

Ak si chcete jeden z nich vyskúšať pri najbližšej návšteve Paríža aj vy, môžete to urobiť napríklad pred jednou z najvyťaženejších parížskych staníc Gare de Lyon. Čoskoro by mali nádoby na močenie pribudnúť aj na ďalších staniciach a verejných priestoroch.

Zdá sa, že močiace nádoby majú zatiaľ len jeden problém – chýba im dámska alternatíva.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook / Faltazi
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa