Gastronomická metropola Karibiku: Najlepšie jedlo ochutnáte v Dominikánskej republike

2017-03-03 12:00:00 |   |    | 

Dominikánska republika je krajinou nádherných pláži, azúrového mora a výbornej kuchyne. Najnovšie to potvrdil aj titul „Karibská metropola gastronómie“, ktorým sa Dominikánska republika pýši od minulého týždňa. Túto prestížnu cenu jej udelila Iberoamerická gastronomická akadémia spoločne s Kráľovskou španielskou akadémiou gastronómie.



 

Toto významné ocenenie podporí ekonomický rast  a súčasne je aj ideálnou platformou k prezentácii krajiny ako značky,“ uviedol Juan Ross, prezident Dominikánskej gastronomickej asociácie na slávnostnej ceremónii v Prezidentskom paláci Santo Domingo.

Dominikánska republika sa bude na kulinárskych festivaloch a akciách predstavovať ako „Gastronomická metropola Karibiku“.

Rozšíri tak povedomie  o dominikánskej kuchyni a lokálnych produktoch. V neposlednom rade podporí  ďalší rozvoj turistického ruchu, a to predovšetkým v Santo Domingu, ktoré je svoju gastronomickou ponukou preslávené. V minulom roku tu dokonca bol dokončený projekt renovácie Koloniálnej zóny.  

 

Aké jedlo ochutnať?

Dominikánska republika  ponúka celý rad kulinárskych zážitkov: od čerstvo ulovených rýb a morských plodov cez tradičné kreolské pokrmy až po tie medzinárodné. Miestna kuchyňa je zmesou  španielskej, africkej a indiánskej kuchyne.  Často sa v nej stretávame s najrôznejšími koreninami, medzi ktoré patrí i koriander a oregano, ktoré dodávajú jedlu nezameniteľnú chuť.

Medzi najobľúbenejšie jedlo patrí Sancocho, je to hustá polievka z koreňovej zeleniny a siedmich druhov mäsa. Obľúbená je i  banánová kaša Mangu s vajcom a osmaženou salámou a cibuľkou. Jedlo  La Bandera z duseného kuracieho či hovädzieho mäsa s fazuľami a bielou ryžou je takisto kulinárskym zážitkom.

Tropické ovocie ako papája, marakuja, sladké banány, ananás a mango sa konzumujú hlavne čerstvé vo forme štiav, ale aj ako samostatné plodiny. Používajú sa aj ako ingrediencie na prípravu dezertov.

 

Regionálne dobroty

Miestne špeciality môžete ochutnať podľa toho, v akej časti ostrova sa práve nachádzate. V Santa Domingu nájdete mnoho reštaurácií, ktoré ponúkajú recepty tradičnej i medzinárodnej kuchyne, obohatené o inovatívny spôsob úpravy.

V rybárskych dedinách ako je napríklad Bayahibe na juhovýchodnom pobreží či Las Terrenas na Samana môžete ochutnať čerstvé morské plody a vynikajúce ryby, ku ktorým patria i  marlin, mahi-mahi alebo dorado. Špecialitou polostrova Samana je Pescado con Coco - ryba v kokosovej omáčke.

V regióne Constanza, ktorý je súčasťou pohoria Cordillera Central, sa pestuje zeler „cepa de apio“, ktorý sa používa na prípravu chutnej krémovej polievky.

V Dominikánskej republike sa taktiež pestuje celý rad plodín, z ktorých sa vyrábajú najrôznejšie pochúťky. Patrí sem kakao, káva, zázvor a cukrová trstina. Pokiaľ sa vydáte na výlet po ostrove, môžete absolvovať prehliadku niektorých z manufaktúr, kde vám predstavia celý proces zberu, tradičnú techniku spracovania i výrobu konečného produktu. Napríklad v Las Galeras na polostrove Samana je možné navštíviť náučné centrum, v ktorom sa pestuje organický zázvor. V meste San Francisco de Macoris sa môžete vydať po stopách kakaa. Múzeum čokolády v Punta Cane vám v rámci exkurzie ponúka možnosť si pripraviť vlastnú čokoládu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa