Gastronomická metropola Karibiku: Najlepšie jedlo ochutnáte v Dominikánskej republike
Dominikánska republika je krajinou nádherných pláži, azúrového mora a výbornej kuchyne. Najnovšie to potvrdil aj titul „Karibská metropola gastronómie“, ktorým sa Dominikánska republika pýši od minulého týždňa. Túto prestížnu cenu jej udelila Iberoamerická gastronomická akadémia spoločne s Kráľovskou španielskou akadémiou gastronómie.
„Toto významné ocenenie podporí ekonomický rast a súčasne je aj ideálnou platformou k prezentácii krajiny ako značky,“ uviedol Juan Ross, prezident Dominikánskej gastronomickej asociácie na slávnostnej ceremónii v Prezidentskom paláci Santo Domingo.
Dominikánska republika sa bude na kulinárskych festivaloch a akciách predstavovať ako „Gastronomická metropola Karibiku“.
Rozšíri tak povedomie o dominikánskej kuchyni a lokálnych produktoch. V neposlednom rade podporí ďalší rozvoj turistického ruchu, a to predovšetkým v Santo Domingu, ktoré je svoju gastronomickou ponukou preslávené. V minulom roku tu dokonca bol dokončený projekt renovácie Koloniálnej zóny.
Aké jedlo ochutnať?
Dominikánska republika ponúka celý rad kulinárskych zážitkov: od čerstvo ulovených rýb a morských plodov cez tradičné kreolské pokrmy až po tie medzinárodné. Miestna kuchyňa je zmesou španielskej, africkej a indiánskej kuchyne. Často sa v nej stretávame s najrôznejšími koreninami, medzi ktoré patrí i koriander a oregano, ktoré dodávajú jedlu nezameniteľnú chuť.
Medzi najobľúbenejšie jedlo patrí Sancocho, je to hustá polievka z koreňovej zeleniny a siedmich druhov mäsa. Obľúbená je i banánová kaša Mangu s vajcom a osmaženou salámou a cibuľkou. Jedlo La Bandera z duseného kuracieho či hovädzieho mäsa s fazuľami a bielou ryžou je takisto kulinárskym zážitkom.
Tropické ovocie ako papája, marakuja, sladké banány, ananás a mango sa konzumujú hlavne čerstvé vo forme štiav, ale aj ako samostatné plodiny. Používajú sa aj ako ingrediencie na prípravu dezertov.
Regionálne dobroty
Miestne špeciality môžete ochutnať podľa toho, v akej časti ostrova sa práve nachádzate. V Santa Domingu nájdete mnoho reštaurácií, ktoré ponúkajú recepty tradičnej i medzinárodnej kuchyne, obohatené o inovatívny spôsob úpravy.
V rybárskych dedinách ako je napríklad Bayahibe na juhovýchodnom pobreží či Las Terrenas na Samana môžete ochutnať čerstvé morské plody a vynikajúce ryby, ku ktorým patria i marlin, mahi-mahi alebo dorado. Špecialitou polostrova Samana je Pescado con Coco - ryba v kokosovej omáčke.
V regióne Constanza, ktorý je súčasťou pohoria Cordillera Central, sa pestuje zeler „cepa de apio“, ktorý sa používa na prípravu chutnej krémovej polievky.
V Dominikánskej republike sa taktiež pestuje celý rad plodín, z ktorých sa vyrábajú najrôznejšie pochúťky. Patrí sem kakao, káva, zázvor a cukrová trstina. Pokiaľ sa vydáte na výlet po ostrove, môžete absolvovať prehliadku niektorých z manufaktúr, kde vám predstavia celý proces zberu, tradičnú techniku spracovania i výrobu konečného produktu. Napríklad v Las Galeras na polostrove Samana je možné navštíviť náučné centrum, v ktorom sa pestuje organický zázvor. V meste San Francisco de Macoris sa môžete vydať po stopách kakaa. Múzeum čokolády v Punta Cane vám v rámci exkurzie ponúka možnosť si pripraviť vlastnú čokoládu.
Zdieľať článok na Facebooku
Foto: Thinkstock, dromedar.sk
Zdroj: ako
Súvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.