Hybrid už aj na oblohe: Lietadlá na elektrinu by mohli zamávať s cenami dopravy

2017-04-19 00:00:01 |   |    | 

Malá startupová firma chce zmeniť budúcnosť lietania. S podporou nadnárodného gigantu Boeing pracujú jej projektanti v americkom Washingtone na vývoji prvého elektrického hybridného lietadla. To by sa už čoskoro malo stať súčasťou každodennej dopravy.



 

Cieľom spoločnosti Zunum Aero je vyvinúť lietadlo, ktoré bude jazdiť na elektrinu z viacerých zdrojov, vďaka čomu výrazne poklesne cena dopravy aj znečisťovanie ovzdušia. Ako prvý by mal niekedy po roku 2020 oblohu brázdiť model s kapacitou 10 pasažierov a doletom 700 míľ, teda približne 1126 kilometrov, čo je asi vzdialenosť medzi Bratislavou a Parížom.

Do roku 2030 sa ráta s väčším modelom pre 50 ľudí, ktorý by bez ďalšieho nabíjania dokázal preletieť až 1000 míľ, teda 1600 kilometrov, čo zodpovedá vzdialenosti napríklad medzi Bratislavou a Moskvou.

Detaily pohonu či nabíjania zatiaľ oficiálne zverejnené nie sú, podľa dostupných informácií by však mali lietadlá využívať batérie, ktoré boli vyvinuté pre elektrické autá a ako záložný zdroj alebo pri dlhších letoch bude na palube aj generátor.

Firmu Zunum Aero založil v roku 2013 veterán zo Sillicon Valley Asish Kumar, ktorý v minulosti pôsobil v spoločnostiach ako Google, Microsoft či Dell. Momentálne zamestnáva asi 10 odborníkov na lietadlá, letecké motory a elektromobily, vrátane šéfa programu NASA pre vývoj elektrických lietadiel. Predpokladá sa, že čoskoro k nim pribudne množstvo ďalších kolegov.

Zunum Aero už má totiž patentované viaceré technológie, hotový je aj dizajn hybridného lietadla a momentálne sa pracuje na jeho reálnej výrobe a testovaní. Výsledkom by mala byť rýchla, flexibilná a finančne dostupná alternatíva diaľniciam a rýchlovlakom, zameraná najmä na spájanie menších miest.

Podľa údajov firmy sa v USA väčšina z vyše 5000 letísk vôbec nevyužíva (až 97 percent letov začína alebo končí na jednom zo 100 najväčších letísk) a situácia je podobná aj inde vo svete. Aj v rámci Európy vybavujú až 85 percent letov zo 43-ich letísk z celkového počtu 2600.

Vývoj leteckej dopravy smerom k veľkým strojom a dlhým vzdialenostiam spôsobil, že sa využívajú len asi dve percentá amerických letísk. Pri prekonávaní regionálnych vzdialeností tak neexistuje žiadna vysokorýchlostná alternatíva,“ povedal Kumar. „Hybridný pohon je riešenie, ktoré zmení celý letecký priemysel. Strojom strednej veľkosti totiž umožní prekonávať kratšie vzdialenosti nákladovo efektívnejšie než štandardné lietadlá.“

Využívaním menších letísk chce Zunum Aero ponúknuť rýchlu a cenovo prístupnú dopravu. Okrem zníženia ceny až o 50 percent a šetrenia času navyše sľubujú aj ochranu životného prostredia - o 80 percent nižšie emisie, ktoré by sa postupne mali dostať až na nulu, a 75-percentné zníženie hluku.

Výsledok by mal naplno zodpovedal názvu lietadla, ktorý je odvodený od mayského výrazu pre kolibríka („tzunuum“). A ten je malý, tichý a rýchly.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Zunum Aero
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa