Najznámejšie lanové mosty sveta: Zážitok vstúpiť

2017-09-23 00:00:00 |   |    | 

Jedným naháňajú strach, iní ich pokladajú za najlepšiu adrenalínovú zábavku na svete. Lanové mosty spájajú ťažko dostupné miesta a vo svete ich nájdete tisíce. Niekedy však na ich zdolanie potrebujete poriadnu dávku odvahy. Trúfli by ste si vstúpiť na tie najznámejšie?



 

Most Trift, Švajčiarsko

Predstavte si, že v minulosti sa v týchto miestach nachádzali len ľadovce a váš prechod by bol o niečo jednoduchší. S otepleníms a však postupne roztopili a vzniklo jazero Trift. Aby sa ľudia dokázali cez neho dostať, vytvorili pevný lanový most, ktorý je najdlhším vo švajčiarskych Alpách. Pokiaľ nemáte radi výšky, tak by ste sa mu mali radšej vyhnúť. Na jednom z jeho koncov totiž prechádza most do prudkého navýšenia, čo vyvoláva pri jeho preliezaní pomerne zvláštny pocit.

 

Carrick-a-Rede, Severné Írsko

Tento lanový most postavili iba ako turistickú atrakciu, ktorá mala ponúknuť návštevníkom nový pohľad na severné pobrežie. Most prepája pevninu s malým ostrovčekom pri nej a prechádza priamo ponad more. Keď je voda nepokojná, vytvára dramatickú kulisu. Most však nie je veľmi dlhý a prejdete ho za menej ako minútku. Potom sa už môžete kochať nádherným pohľadom na okolie. Ku Carrick-a-Rede sa dostanete po 20-minútovej svižnej prechádzke popri pobreží a vstup naň je iba cez bránu malej vrátnice. Jej pracovníci zároveň určujú bezpečnosť počasia a to, či nie je vietor veľmi silný a či môžete po ňom naozaj prejsť.

The rope bridge at Carrick-a-Rede.jpg

Autor: <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/photos/57446549@N00">Shiraz Chakera</a> – originally posted to <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/Flickr" class="mw-redirect" title="Flickr">Flickr</a> as <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/photos/shirazc/2762466669/">The rope bridge at Carrick-a-Rede</a>, CC BY-SA 2.0, Odkaz

 

Národný park Kakum, Ghana

Pár lanových mostov si vyžaduje ešte viac odvahy, ako by ste očakávali. Keď opomenieme tie, ktoré nie sú v dobrom technickom stave a znamenajú skôr skúšku nervov, ktorú pravidelne podstupujú domáci obyvatelia, môžeme sa zamerať na špecifické mosty, ktoré nájdete predovšetkým v dažďových pralesoch. Ten v národnom parku Kakum má 350 metrov a spája vrcholky siedmych stromov. Skonštruovaný je tak, aby ste sa počas prechádzky ním dostali do bližšieho kontaktu s okolitou prírodou. Na jeho prechod platia špeciálne pravidlá, pretože úzkou uličkou môže prejsť vždy iba jeden človek.

 

Most Queswachaka, Peru

Najstarší ešte stále využívaný lanový most nájdete v Peru. Queswachaka má podľa odhadov 600 rokov a nie je v podstate priamo vyrobený z klasických lán. Podľa pôvodných tradícií ho pripravili špeciálnou úpravou tunajších rastlín, ktoré vysušili. Prechádza ponad malý kaňon a i keď nie je veľmi dlhý, predstavuje významnú časť kultúry Inkskej ríše, keď vďaka tomuto vylepšeniu mohli jednoduchšie prechádzať aj náročným terénom a tým šetrili čas najmä pri dlhých výstavbách svätýň.

IRB-6-BringingDeckMat-KC603-8.jpg
By CREDIT: Photo courtesy of Rutahsa Adventures <a rel="nofollow" class="external text" href="http://www.rutahsa.com">www.rutahsa.com</a> - uploaded with permission by <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/User:Leonard_G." class="extiw" title="en:User:Leonard G.">User:Leonard G.</a> at <a class="external text" href="https://en.wikipedia.org">en.wikipedia</a> - Transferred from <span class="plainlinks"><a class="external text" href="https://en.wikipedia.org">en.wikipedia</a></span> to Commons by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Jalo" title="User:Jalo">Jalo</a> using <a href="https://iw.toolforge.org/commonshelper/" class="extiw" title="toollabs:commonshelper/">CommonsHelper</a>., CC BY-SA 1.0, Link

 

Most v údolí Astore, Pakistan

Lanové mosty v Pakistane predstavujú najväčšiu výzvu pre turistov. Často sú v katastrofálnom stave a po celý čas sa musíte modliť, aby ste neskončili v rieke alebo jazere pod sebou. Most v Astore je vytvorený z drevených dosiek, ktoré sú však veľmi staré. Kvôli tomu niektoré chýbajú a časť z nich je aj polámaných. V podstatne horšom stave je však most Hussaini, ktorý prechádza ponad rieku Hunza. Vyrobený je iba z tenkých starých latiek, ktoré majú medzi sebou väčšie rozostupy. Viaceré z nich nie sú stabilné a sú usadené našikmo. Desivú atmosféru ešte umocní susedný most, ktorý sa už rozpadol a nemôžete ho využívať.

 

Most z koreňov a konárov stromov, Nongriat, India

Na prvý pohľad to vyzerá ako ďalšia hračka prírody. V skutočnosti však tento most vytvorili zástupcovia domácich kmeňov, ktorí si potrebovali zjednodušiť prístup k vode. Keďže nemali k dispozícii iný pevnejší materiál, rozhodli sa spotrebovať konáre a vytŕčajúce korene z okolitých stromov. Nakoniec vytvorili toto zaujímavé dielo, ktoré ponúka prechod jedným z najoriginálnejších mostov na svete.

 

Lanový most, Arenal, Kostarika

V kostarickom dažďovom pralese sa nachádza až pätnásť podobných mostov. Dôvodom ich výroby bolo, aby ľudia neničili nádhernú prírodu a radšej si takto z vyššej perspektívy vychutnali pohľad na to, čo sa deje pod ich nohami. Lepšie tiež vidia tunajšie zvieratá, dostanú sa do blízkosti vzácnych rastlín a najzaujímavejšou časťou je prechod ponad malý vulkán.

Arenal Hanging Bridges 0685 adj.jpg
By <a href="//www.flickr.com/people/23687039@N06" class="extiw" title="flickruser:23687039@N06">Peter Hook</a> - <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/Flickr" class="mw-redirect" title="Flickr">Flickr</a>: <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/photos/23687039@N06/9133228988">2013-05-29_08-46_Arenal_Hanging_Bridges_0685_adj</a>, CC BY 2.0, Link

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa