Slovenský hudobník v Severnej Kórei: Išiel som odtiaľ v depresii

2017-04-20 00:00:00 |   |    | 

Dlhé roky bol Miloslav Laber alias Whisky známy hlavne ako líder kapely Slobodná Európa. V ostatných rokoch sa však čoraz viac prezentuje ako skúsený cestovateľ, ktorý obľubuje najmä Strednú Áziu. Nedávno si splnil mimoriadne náročný cestovateľský sen – navštívil Severnú Kóreu.



 

Návšteva tejto doteraz mimoriadne izolovanej krajiny nie je podľa slov hudobníka už takým problémom, ako v minulosti. Nepatrí však k lacným „špásom“. Týždenný pobyt vrátane letenky vás vyjde na necelých 3000 eur.

Severná Kórea však stále nie je vhodná pre dobrodruhov, ktorí sa chcú túlať, kam ich „vietor zaveje“. Všetko v krajine je prísne organizované a kontrolované, a tomu sa musia prispôsobiť aj turisti. Bez spolupráce so štátnou severokórejskou cestovnou agentúrou nikomu neudelia vstupné víza.

Cieľ je pritom jasný, a nejedná sa len o zisk, ktorý z cudzincov do krajiny tečie. Štátna cestovná kancelária im takto dovolí vidieť len to, čo sami uznajú za vhodné a na poslušnosť všetkých dohliadajú okrem sprievodcov aj príslušníci polície. „Prídete na letisko a tam vás okamžite ´polozatknú´, neprichádza do úvahy, že by ste sa pohli čo len o jediný krok ďalej, hneď by vás chytili policajti,“ začína svoje rozprávanie o ázijskej krajine Whisky, ktorý dokonca podozrieval sprievodkyňu, že rozumie po slovensky.

Hneď na letisku usadili celú jeho skupinu do menšieho autobusu, ktorý ich počas celého pobytu vozil na presne stanovené miesta. Jeden policajt v ňom sedel vzadu, druhý v strede a tretí všetko filmoval. Turisti však mali možnosť dokumentovať len veľmi obmedzenú – prísne zakázané bolo fotografovať či filmovať von z autobusu, zvečniť si miestnych ľudí a absolútne embargo platilo predovšetkým na príslušníkov armády.

Povolené teda bolo v podstate len fotografovanie budov, tie napokon reprezentujú túto krajinu na skutočne vysokej úrovni. Ako Whisky tvrdí, v Pchjongjangu to vyzerá takmer ako v Dubaji. Severokórejci stavajú veľmi rýchlo a moderne. V priebehu pol roka dokážu postaviť celú štvrť s mrakodrapmi, bohato dekorovanú obrazmi a sochami vodcu. S pracovnou silou (či už dobrovoľnou alebo nie) zrejme v tejto komunistickej krajine problém nemajú.

Na veľmi dobrej úrovni bol aj štvorhviezdičkový hotel, kde bol slovenský spevák a jeho skupina ubytovaný. Ani plaváreň, bowling či bar s alkoholom však nedokázali turistov zabaviť natoľko, aby nezaregistrovali, že nemôžu hotel svojvoľne opustiť. Navyše keď sa nachádza izolovaný na ostrove na rieke Tadeong, ktorá hlavným mestom preteká.

Absolútnu kontrolu nad turistami v krajine umožňuje aj peňažný systém – miestna mena sa nedá zohnať a eurami či dolármi sa dá platiť len v obchodíkoch, ktoré sú súčasťou hotela. Izolácia je však v krajine zabezpečená obojsmerne. „Zabraňujú akémukoľvek styku s miestnym obyvateľstvom – aby si sa ty od nich nič nedozvedel a aby sa ani oni nič nedozvedeli od teba,“ vraví Whisky, ktorý v krajine nezaregistroval žiaden internet ani satelity. „Dodnes mám najhorší pocit z tých ľudí. Vidieť na uliciach, ako sa tí ľudia boja, aj teba, lebo si cudzinec. Snažil som sa pozdraviť, usmiať... Oni v strachu odvrátili zrak...

Turisti však videli aj šťastných ľudí – napríklad tých, ktorí sa v Deň nezávislosti zabávali v parku. Hudba hrala, ľudia zdravili, tancovali, opekali si... Úplná idylka, ktorú však podľa speváka s cieľom dokázať blahobyt miestnych obyvateľov zabezpečoval komparz. Podobne ako v jednej z krčiem, kam vzali skupinu slovenských turistov ochutnať miestne pivo. Keď tam však chcel jeden z nich darovať dieťaťu balíček žuvačiek, policajt mu ich vytrhol, poriadne prehmatal a až potom uslzenému chlapčekovi vrátil.

Išiel som odtiaľ v depresii, keď vidíš, čo s tými ľuďmi robia, to je peklo,“ uzatvára Whisky, ktorý zo Severnej Kórey zamieril do susednej Číny. Tam sa paradoxne aspoň na chvíľu cítil ako v najslobodnejšej krajine na svete.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Miloslav Laber / Whisky
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa