Pikantné tajomstvo moslimskej krajiny: Erotické chrámy uprostred čajových plantáží

2017-10-09 00:00:01 |   |    | 

Napriek tomu, že Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta, jej kultúra ukrýva mnoho pikantných aspektov. Tieto sú dedičstvom animistických povier, ale aj hinduizmu, keďže ten tu vyznávali dlhší čas pred príchodom arabských obchodníkov. Dodnes exisuje niekoľko menších hinduistických komunít na Jáve a väčšina obyvateľstva indonézskeho najznámejšieho ostrova – Bali sa tiež hlási práve k tomuto náboženstvu.



 

Chrámy Sukuh a Ceto sú od najbližšieho väčšieho mesta Surakarta vzdialené asi 30 kilometrov. S priateľom sme si urobili výlet z mesta Yogyakarta, kde študujeme, a na motorke nám to v miestnych podmienkach trvalo takmer štyri hodiny. Našťastie sme mali prenajatú takmer novú výkonnú Hondu, na ktorej sme posledné strmé úseky síce zvládli, ale naozaj na doraz možností dvojkolesového tátoša. Vyrazili sme hneď ráno, pretože ako nás upozornili kamaráti, okolo hory Lawu, na úbočiach ktorej sú chrámy postavené, začína takmer každý deň popoludní pršať. Holt tropická klíma. O druhej sme už zostupovali nadol, a veru dážď nás na odchode poctivo zastihol.

 

Päť zásadných rozdielov

Oproti iným chrámom, ktorých je v tomto regióne roztrúsených neúrekom, majú obe sakrálne stavby niekoľko zásadných odlišností:

1. Zatiaľčo starobylé svätyne v údolí Prambananu v regióne Yogyakarta sa podľa historikov a archeológov stavali najmä v 8.-9. storočí, Cethok a Sukuh boli vybudované o dosť neskôr – v 15. storočí.

2. Ostatné hinduistické chrámy, ktoré sme navštívili (a bude ich už aj vyše päťdesiat v provincii Yogyakarta, ale aj vo východnej Jáve a na ostrove Bali), sa nachádzajú zväčša v údoliach. Svätyne Cethok a Sukuh sú postavené na úbočiach posvätnej hory Lawu, a to v značnej výške.

3. Kým ostatné hinduistické chrámy majú reliéfy znázorňujúce výjavy z eposov, božstvá či ich prevtelenia, prípadne ďalšie bytosti známe z hindu náboženstva (Ganeša, Dwarpala a pod.), v týchto dvoch chrámoch návštevníka prekvapia kamenné reliéfy s erotickými motívmi.

4. Rozdielny je aj výhľad a okolie chrámov. Kým yogyakartské sú zväčša umiestnené v údoliach medzi ryžovými políčkami, Sukuh a Cethok ponúkajú nádherné výhľady z trojtisícovej hory Lawu na čajové plantáže a polia cibule.

5. Veľkou výhodou oproti masovo navštevovaným chrámom ako Prambanan, Plaosan či budhistický Borobudur,  kde biele tváre miestni turisti doslova lovia, aby sa mohli spoločne vyfotiť, je relatívny pokoj a nerušené obzeranie si všetkých šťavnatých detailov. Počas našej návštevy sme ostatných turistov mohli spočítať na prstoch oboch rúk a po selfie s nami nikto netúžil.

 

 Chrám Cethok - vysoko v oblakoch

Ako prvý sme navštívili chrám Cethok (niekedy sa píše aj Ceto), ku ktorému sa treba vydriapať do výšky nad 1400 m. n. m. Podľa historikov reliéfy chrámu odkazujú na zasvätenie bohu s menom Bima, ktorý je v hinduistických prameňoch označovaný ako prevtelenie hlavného boha Šivu. Okrem zakúpenia lístka na vstup si treba “prenajať” sarong, ktorým sa turisti musia povinne opásať a zahaliť si tak stehná.

Po vstupe do areálu sme vystúpili schodmi ku pôsobivým kamenným bránam. Vo vnútri je na zemi vyobrazený mužský pohlavný orgán (v hinduizme označovaný ako linnga) a okolo neho drak, jašteričky, krab a ďalšie dekorácie. Chrám sa podľa domnienok používal na rituály zabezpečujúce plodnosť – prednostne okolitej zeme, aby bohato rodila najmä ryžovú úrodu.

V najvyššej časti chrámu je niekoľko drevených stavieb, ktoré však boli postavené v súčasnosti, keďže pôvodné sa nezachovali. Práve v nich sú akési oltáre - miestni z hinduistického spoločenstva tam zapaľujú vonné tyčinky a nosia obetné dary v podobe posvätných kvetov. Vo vnútri možno uzrieť menšiu sošku linnga a ďalšiu znázorňujúcu božstvo. Zaujímavé je aj veľké kamenné vyobrazenie korytnačky, ktoré malo znázorňovať našu planétu a vtedajší kozmologický názor o plochej Zemi, ktorú na svojom chrbte nesie práve korytnačka.

 

Sukuh – architektúra pripomínajúca civilizáciu Mayov

Sukuh sa nachádza v nadmorskej výške 910 metrov a od Cethoku je vzdialený asi 5 kilometrov. Zaujímavosťou je jeho architektonické riešenie – napriek tomu, že sme v juhovýchodnej Ázii, pred vstupom do areálu sme mali pocit teleportovania sa do Latinskej Ameriky. Sukuh totiž silno pripomína stavby Mayov v Mexiku a Peru, ktoré majú podobu pyramíd.

Vo vnútri trojúrovňového areálu (jednotlivé úrovne sú spojené kamennými schodmi) je okrem svätyne aj niekoľko sôch a rôzne výjavy vytesané do kameňa, a tiež reliéf umiestnený priamo na zemi. Práve tento hneď v prvej úrovni komplexu Sukuh explicitne znázorňuje  genitálie - mužské (lingga) a ženské (yoini), čo má byť podľa hinduistických tradícií súčasťou kultu plodnosti.

Ďalšie erotické motívy sú znázornené na niekoľkých sochách ľudských postáv pred vstupom na kamenné schody vedúce na vrchol svätyne. Nájsť možno aj iné hinduistické prvky – slona, jeleňa, na reliéfoch sú úryvky príbehu, ktorý historici rozlúštili ako epizódu o Bimovi. Aj v chráme Sukuh sú umiestnené veľké korytnačky, je ich dokonca viac ako v Cethoku – až tri.

V minulosti sa tu nachádzala aj dvojmetrová kamenná podobizeň ďalšieho linggu, no tú premiestnili do Národného múzea v Jakarte, kde tiež nie je ľahké uzrieť ju. Falus je vystavený je v bočnej miestnosti, aby nedráždil prudérnu spoločnosť.

 

Skúška panenstva

V minulosti vyznávači miestnej verzie hinduizmu zmiešaného s animistickými poverami praktikovali v priestoroch Sukuhu zvláštny rituál, pomocou ktorého sa súdilo, či je dievča ešte pannou alebo už nie. Samotná stavba má spomínaný tvar pyramídy, dá sa do nej vstúpiť a po schodoch úzkou chodbičkou vyjsť hore až na plošinu, z ktorej sa ponúka výhľad na okolie.

Podľa textu na informačnom paneli má architektonické riešenie pyramídy symbolizovať vagínu. Pokiaľ deva prechádzajúca úzkym priechodom bola pannou, magické sily ju práve v tomto mieste mali o panenstvo pripraviť a pri výstupe nahor krvácala. Ak už panenstvo stratila predtým, počas prechádzania chodbou jej jarit (názov ženského jávanského oblečenia) spadne dole.

 

Autor: Zuzana Grochalová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa