FOTO Neapol má nový skvost: Nádhernú futuristickú stanicu navrhla Zaha Hadid

2017-06-11 00:00:01 |   |    | 

V talianskom meste Neapol tento týždeň slávnostne otvorili futuristickú stanicu vysokorýchlostných vlakov. Stavba, ktorú navrhla vlani zosnulá britská architektka irackého pôvodu Zaha Hadidová, má podobu 400 metrov dlhého hadovitého mosta zo skla, ocele a betónu. Jedna z najkrajších staníc sveta je oddnes v prevádzke.



 

Na uvedení tohto projektu v hodnote 60 miliónov eur sa zúčastnil aj taliansky premiér Paolo Gentiloni. Neapolská stanica Afragola podľa neho predstavuje "veľkolepé architektonické dielo", ktoré posilní ekonomicky a turisticky menej rozvinutý juh Talianska.

Oddnes bude v danej stanici stáť približne 18 vysokorýchlostných vlakových liniek v oboch smeroch. Doprava sa v danom regióne do roku 2022 zvýši aj vďaka plánovanému dokončeniu rýchlodráhy do mesta Bari a jej prepojeniu s miestnymi neapolskými železničnými službami, tvrdia tamojšie úrady.

Po úplnom dokončení by malo stanicou denne prejsť 84 rýchlovlakov a 32,700 pasažierov.

Dizajn stanice Afragola vyšiel z dielne uznávanej architektky Zahy Hadidovej, ktorá ako prvá žena získala Pritzkerovu cenu za architektúru. Navrhla mnohé budovy po celom svete vrátane Múzea umenia 21. storočia v Ríme či Rosenthalovho strediska súčasného umenia v americkom Cincinnati. Mnohé z jej architektonických projektov sa stále ešte len dokončujú.

Neapolská stanica má symbolizovať most, spájajúci komunity na oboch stranách železničnej trate. Nadjazd ponad osem koľají je taký mohutný, že sa sám stáva ústredným priestorom pre pasažierov. Priamo tam majú k dispozícii všetky služby, súvisiace s odchodmi a príchodmi, vrátane niekoľkých kaviarní a obchodov.

Stanica bola navrhnutá aj so zreteľom na ochranu životného prostredia. Integrované solárne panely na streche v kombinácii s prirodzeným svetlom a vetraním ako aj špeciálnymi vykurovacími / klimatizačnými systémami umožnia minimalizovať spotrebu energie.

S výstavbou stanice sa začalo v máji 2015 a bolo na ňu použitých 30 000 m3 betónu, 4 500 ton ocele, 5 600 ton ďalších kovov, 20 000 m2 krycích panelov a 6 000 m2 skla.

Táto výnimočná stanica je dielom veľkej architektky a má obrovskú strategickú hodnotu“, vyhlásila Gioia Ghezzi, prezidentka štátnych železníc Ferrovie dello Stato. „Chceli sme postaviť stanicu, ktorá nebude slúžiť len doprave, ale časom sa stane zdrojom oživenia a rastu celého juhu krajiny.“ „Týmto otvorením vysielame odkaz, že Taliansko sa hýbe vpred, že krajina rastie... aj vďaka tejto nádhernej kombinácii umeleckých a stavebných techník,“ doplnil premiér krajiny Paolo Gentiloni.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zaha Hadid Architects
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa