Čudo na dne mora: 10 prekvapivých faktov o morských uhorkách

2017-06-18 00:00:01 |   |    | 

Ľuďom pripomínajú viacero vecí, preto bývajú kvôli svojmu tvaru a veľkosti často terčom posmechu. Holotúrie sú však veľmi užitočné živočíchy, ktoré navyše patria k vyhľadávaným delikatesám. To však nie sú jediné prekvapenia tohto výnimočného tvora, s ktorým sa počas dovolenky bežne stretávame aj my.



 

Sú to nočné živočíchy.

Holotúrie sú aktívne po zotmení.

 

Je ich obrovské množstvo.

Holotúrií existuje na svete asi 1250 druhov, najviac z nich sa nachádza v ázijsko-tichomorskom regióne. Často žijú vo veľkých kolóniách. Pri pobreží Nového Zélandu ich môže byť až 1000 na meter štvorcový. V hĺbke vyše 9 kilometrov tvoria morské uhorky 90 % všetkých živočíchov. Hoci obvykle merajú od 10 do 30 centimetrov, niektoré druhy dorastajú až do dĺžky vyše troch metrov!

 

Fungujú ako morské vysávače.

Holotúrie majú veľmi dôležitú úlohu – živia sa organickými usadeninami na dne a čistia moria. Potravu zbierajú pomocou tridsiatich chápadiel, ktoré sa nachádzajú pri ústnej dutine.

 

Vedia sa brániť. Nechutne.

Keď sa cítia ohrozené, holotúrie dokážu vyvrhnúť svoje vlastné vnútorné orgány spolu s toxínom holoturínom, ktorý je pre mnohé ryby smrteľný a ľuďom môže spôsobiť kožné vyrážky. Chýbajúce orgány im v priebehu 1,5 až 5 týždňov dorastú. Niektoré druhy holotúrií zas môžu vychrliť masu dlhých lepkavých vlákien, ktoré veľmi rýchlo tvrdnú. Ak zasiahnu človeka, treba všetky chlpy na danom mieste oholiť.

 

Využívajú sa v medicíne.

Výťažky z holotúrií sa využívajú v alternatívnej medicíne pri liečbe artritídy, k obnove chrupaviek a k zníženiu krvného tlaku. Sú súčasťou výživových doplnkov, ale aj rôznych krémov či mastí. Ich využitie skúmajú aj vedci, podľa ktorých by mohli mať morské uhorky využitie pri liečbe rakoviny.

 

Sú obľúbenou delikatesou.

Hoci vyzerajú nevábne a mnohých ľuďom pripomínajú výkaly, aj tieto morské živočíchy sú vyhľadávanou pochúťkou a dokonca sa pre tento účel aj chovajú. Používajú sa čerstvé aj sušené, ich príprava je však náročná, keďže sú v podstate bez chuti.

 

Sú hitom na čiernom trhu.

Morské uhorky sú veľmi žiadané aj na čiernom trhu, kilogram môže stáť až 500 eur. Nedávno boli dvaja muži obvinení z pašovania nezákonne zozbieraných holotúrií v hodnote viac než 17 miliónov dolárov do Spojených štátov.

 

Nemajú rozum ani zmysly.

Holotúrie nemajú mozog. Ich nervový systém tvorí prstenec a niekoľko nervov a zmysly sú tiež len slabo vyvinuté.

 

Dokážu meniť svoj tvar.

V prípade potreby môžu meniť svoj tvar, vďaka čomu sa vopchajú aj do malinkých priestorov. Ak sa cítia ohrozené, dokážu „stuhnúť“, aby svojim pevným povrchom nepriateľa odradili.

 

Dýchajú zadkom.

Dýchaciu sústavu holotúrií tvorí sieť trubíc, ktorá je napojená na análny otvor. Kyslík teda z vody absorbujú – zadkom.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa