Tajný skvost Španielska: Najkrajšia nemocnica na svete je v Barcelone

2017-10-17 00:00:01 |   |    | 

Len desať minút od Sagrady Familia sa nachádza ďalší menej známy barcelonský skvost. Historické budovy nemocnice Sant Pau boli postavené v štýle secesie a Španieli ich označujú ako klenot modernej architektúry. Počas prechádzky medzi jednotlivými budovami sa až človeku nechce veriť, koľko lásky a pozornosti venovali jej tvorcovia priestorom, u ktorých sa väčšinou hľadí na účelnosť a nie na krásu. No práve vďaka ich precíznej práci sa dnes môžeme pokochať majestátnosťou celého tohto objektu.



 

Komplex stredovekých nemocníc

Výstavba súčasných budov začala v roku 1902. Pôvodne však na tomto mieste sídlilo šesť menších nemocníc, ktoré postavili už v priebehu 14. storočia. Tie neskôr spojili do veľkého komplexu, ktorý bol námetom pre katalánskeho architekta Lluísa Deménecha i Montanera, Ten dal nemocnici Sant Pau súčasnú podobu. Prvých pacientov do nej prijali v roku 1916, no výstavba celého komplexu bola ukončená až v roku 1930.

V roku 1997 boli tieto priestory zapísané do zoznamu UNESCO. V areáli postupne pribudli novšie budovy, ktoré i v súčasnosti slúžia na pôvodné účely. Historickú časť v štýle secesie verejnosť využívala až do roku 2009, po tomto dátume však všetky oddelenia premiestnili do novej časti a staré budovy zrekonštruovali pre návštevníkov.

 

Všetko pre komfort pacientov

Nemocnica vás ohromí už od prvého kontaktu, keď vás privíta veľkým schodiskom s malou sochou uprostred, ktoré ešte viac zdôrazňujú dominantnosť tehlovej budovy s vysokými oblúkovitými oknami. Potom sa dostanete do prvého pavilónu, ktorý vám predstaví históriu budovy, ale aj medicíny. V niektorých častiach sa stretnete so zaujímavými videami premietanými na stenu, ktoré vám viac priblížia ruch, aký vládol v nemocnici v minulosti.

Celý komplex tvorí dokopy dvanásť pavilónov. Tie sú rozložené okolo nádvoria so záhradou, ktorá je malou oázou pokoja. Všade sú rozložené lavičky a vysoké stromy, ktoré vám prinášajú kúsok tieňa i počas najhorúcejších dní. Takto sa môžete pokojne posadiť a sledovať tú krásu okolo vás, ktorá mala v minulosti pomôcť pacientom v rýchlejšej liečbe. Montanera si bol totiž istý, že k ich zotaveniu prispieva i príjemné prostredie, preto si dal na jednotlivých pavilónoch tak záležať.

 

Podzemné chodby i netradičná operačná sála

Rekonštrukcia historickej časti prebehla presne podľa podkladov pôvodného architekta. Pavilón Sant Salvador preto premenili v jednoduchú miestnosť, v ktorej boli rozložené postele pre pacientov. Práve ten bol otvorený ako prvý a tvorí najstaršiu časť nemocnice. Vo väčšine budov sa podarilo uchovať kachličkové zdobenie v typickom španielskom štýle. Hra farieb a vzorov vďaka nemu neprebieha iba v exteriéri, ale aj v krásnych interiéroch.

Pavilón Sant Rafael patril kedysi zdravotnému personálu a časť z neho tvorilo oddelenie pre najvážnejšie chorých pacientov. V srdci záhrad a tohto komplexu sa nachádza historická operačná sála, ktorá je netradične z jednej strany presklená a lekárom počas zákrokov umožňovala kontakt s krásou okolitých budov. Opäť to malo mať na nich upokojujúci účinok.

Hneď oproti nej je hlavná hospodárska budova, v ktorej sa nachádzala napríklad kuchyňa, práčovňa a dobová miestnosť na výrobu liekov. Jednotlivé pavilóny boli prepojené podzemnými tunelmi. Tie mali zjednodušiť pohyb personálu, ale zároveň tak nemuseli rušiť pacientov, ktorí v záhrade nadobudli dojem, že nie sú v nemocničných priestoroch. V súčasnosti sa v podzemí nachádza výstava historických fotografií z výstavby, ale aj fungovania nemocnice.

 

Administratívny pavilón poklonou modernej architektúry

Najväčšou architektonickou pýchou je administratívny pavilón, ktorý kedysi slúžil ako vstupná hala do nemocnice. Okrem kancelárií pre úradníkov sa tam nachádzala i recepcia a prijímacia kancelária. Už na prvý pohľad vás zaujme strop s ružovými kachličkami.

Po majestátnom schodisku sa dostanete do priestorov, ktoré patrili vedeniu nemocnice. Práve odtiaľ sa vám naskytne i skvelý pohľad na celý areál. Z druhej strany sa dostanete do chodby s vysokými oknami, ktorá je ozdobená nádherným stropom. Na jej konci sa nachádza konferenčná miestnosť s detailnými ornamentmi. Práve táto časť je poklonou štýlu art nouveau a tiež samotnej práci hlavného architekta.

 

Spojenie so Sagradou Familia

Keď začali s výstavbou nemocnice Sant Pau, v tejto štvrti neboli žiadne iné stavby okrem začínajúceho veľkolepého projektu majstra Gaudího. Na historických fotografiách si môžete pozrieť, ako na pustej planine bola z jednej strany iba rozostavaná nemocnica a pár metrov od nej základy veľkej katedrály. Až neskôr tam postupne postavili ďalšie budovy, ktoré však rešpektovali prepojenie týchto dvoch veľkolepých stavieb. Keď sa totiž postavíte na vrchné poschodie administratívnej budovy, priama dlhá ulica vám dopraje pohľad práve na hlavnú pýchu Barcelony.

 

Praktické informácie

Vstupné za prehliadku bez sprievodcu: 13 eur

Vstupné za prehliadku so sprievodcom, ktorá trvá 1 hodinu 15 minút: 19 eur

Okrem iných zliav môžete využiť i znížené vstupné pre mladých ľudí do 29 rokov.

Otváracie hodiny: 10:00 – 18:30

Vstupenky na prehliadku bez sprievodcu platia buď celé dopoludnie, alebo celé popoludnie, nie sú určené na presnú hodinu.

Najbližšia stanica metra je Sant Pau Dos de Maig na svetlomodrej trase L5.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa