Originálna atrakcia Amsterdamu: V centre mesta kotví Loď mačiek

2017-09-19 12:00:00 |   |    | 

V srdci holandského hlavného mesta, na kanáli v blízkosti jednej z najrušnejších obchodných ulíc, kotví loď s názvom Catboat, ktorá poskytuje útočisko pre 50 túlavých a opustených mačiek.



 

Poezenboot, alebo Loď mačiek, je jedinou záchrannou stanicou na vode. Je útočiskom túlavých a opustených mačiek, vďaka svojmu neobvyklému umiestneniu na hausbóte však patrí aj k najslávnejším atrakciám mesta.

História Pozenbootu sa píše od roku 1966. Vtedy našla istá Henriette van Weelde pod stromom oproti svojmu domu pri kanáli Herengracht opustenú mačaciu rodinku, o ktorú sa začala starať. Čoskoro k nej pribudli ďalšie a ďalšie zvieratá a Henriette sa rýchlo stala známou ako „dáma s mačkami“. Ľudia jej prinášali zvieratá, o ktoré sa sami nedokázali postarať.

Najskôr mačky zaplnili každý kút jej domu, potom aj záhradu a terasu na streche. Stále však prichádzali ďalšie. A tak našla Henriette riešenie rovno pred dverami svojho domu. Ak dokážu žiť na hausbótoch na kanáloch ľudia, napriek svojmu odporu k vode to dokážu aj mačky. A tak milovníčka zvierat zakúpila starú loď a s pomocou dobrovoľníkov tam vybudovala prvú záchrannú stanicu mačiek na vode. To sa písal rok 1968 a s malými zmenami plavidiel funguje Poezenboot odvtedy nepretržite až dodnes.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP Photo / Muhammed Muheisen
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa