Malý zázrak prírody: V Brazílii sa okúpete uprostred púšte

2017-09-21 00:00:01 |   |    | 

Príroda nás nikdy neprestane fascinovať svojou silou a umením. Dokáže vytvoriť oveľa väčšie zázraky ako my ľudia. Práve vďaka nej sa potom môžeme potešiť aj takými unikátnosťami, ako je napríklad kúpanie uprostred púšte. A v Brazílii k tomu ani netreba ani oázu.



 

Plachta nad Maranhaom

Na severovýchode Brazílie sa nachádza región Maranhao, ktorý je známy vďaka národnému parku Lencóis Maranhenses. Púšť s dunami z bieleho piesku pôsobí počas prvej návštevy takmer šokujúco. V kombinácii so slnkom vás oslepí a zarazí svojou dokonalosťou. Domáci jej kvôli tomu dali zaujímavú prezývku, ktorá sa nakoniec stala aj oficiálnym názvom národného parku. V portugalčine totiž slovko „lencóis“ znamená posteľná bielizeň a nádherný biely piesok je skutočne takou jemnou perinkou alebo plachtou, ktorá chráni túto vzácnu časť Maranhao.

 

Púšť, ktorá v skutočnosti nie je púšťou

Lencóis Maranhenses prináša hneď niekoľko zaujímavostí. Prvým faktom je, že hoci v našich očiach vyzerá ako púšť, v skutočnosti ňou nie je. Pretože tú nevytvárajú len nádherné piesočné duny, prípadne nejaká oáza. Dôležitým faktom je pomer zrážok, ktoré tam padnú počas roka. Národný park Lencóis Maranhenses je v tomto smere rekordmanom, ročne ich tam totiž napadne približne 120 centimetrov. Aby sme mohli slávne duny kvalifikovať ako púšť, počas dvanástich mesiacov by pich mohlo byť maximálne 25 centimetrov.

 

Lagúny hlboké tri metre

Kvôli prehánkam sa síce tento národný park nikdy nestane pravou púšťou, no práve vďaka nim sa môže pochváliť skutočným unikátom. V období zrážok, ktoré trvá od januára do konca júna, sa tam medzi dunami vytvárajú veľké lagúny. Tie domáci poňali ako hlavnú atrakciu a turistov tam vozia nielen na adrenalínovú púštnu jazdu, ale najmä na netradičné kúpanie uprostred púšte. Lagúny sú najvýraznejšie počas júla. Vtedy merajú niektoré z nich takmer kilometer a hlboké sú tri metre. Kvôli tomu pripomínajú malé jazierka, ktoré si najlepšie obzriete počas vyhliadkových letov, ktoré ponúkajú v tomto období.

 

Lepšie ako tobogan

Najvhodnejším časom na kúpanie sú mesiace júl a august. Vtedy je v národnom parku prijateľná teplota, takže znesiete i dlhší výlet po púšti. K dispozícii tiež máte najviac lagún. V tomto smere je však ideálny ešte aj september. Väčšina vodných plôch klesne, do všetkých lokalít sa dostanete oveľa pohodlnejšie a ľahšie si nájdete svoju malú súkromnú lagúnu. Zároveň sa vám naskytne najkrajší výhľad, keďže duny sú ešte vysoké, no lagúny už klesli a vyzerajú ako malé modré a zelené očká v piesku. Práve v tomto období si môžete užiť aj ďalšiu zábavku. Nemusíte sa spoliehať na rôzne hotelové bazény a ich tobogany. Stačí si vyšliapať na vrchol niektorej z dún a potom sa po nej spustiť ako po šmýkačke až priamo do nádhernej lagúny.

 

Čo by ste povedali na rybárčenie?

Tento fantastický národný park si však ani prírodnými toboganmi neminul všetky svoje tromfy. Vo vzniknutých lagúnach sa počas leta fantasticky darí i rôznym druhom rýb. Počas plávania nebuďte teda prekvapení, ak sa vám na tomto nečakanom mieste zrazu o telo obtrie iný živočích. Ikry rýb tam prežívajú v pohostinnom teplom prostredí horúceho piesku a keď na Lencóis Maranhenses padne ďalšia výdatná dávka dažďov, prebudia sa k životu. To je zároveň ďalším svedectvom toho, že voda v lagúnach je čistá a nezávadná. Môžete sa smelo pustiť do kúpania na tom najnetradičnejšom mieste. Domáci obyvatelia sa časom chytili i tejto zaujímavej šance a pre turistov ponúkajú netradičnú rybačku v obklopení piesočných dún.

 

V zime sa duny vrátia späť

Ani počas dvoch zimných mesiacov neprichádza tento národný park o ďalšiu jedinečnosť. Popri púštnej pieskovej oblasti tečú dve rieky. Tie postupne odplavujú i časť piesku, takže na konci septembra sú výrazne nižšie ako po zvyšok roka. Potom však príde október a november, keď začne od oceánu fúkať silnejší vietor, ktorý ho vracia späť a opäť vytvára výrazné kopcovité duny. V tomto období sa národný park Lencóis Maranhenses využíva i na dlhšie túry po púšti.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa