Planina džbánov: Jedna z najväčších záhad na Zemi

2017-10-23 00:00:01 |   |    | 

Najväčšej pozornosti turistov sa tešia tie atrakcie, ktoré sú opradené nejakými tajomstvami. Stačí si spomenúť na miesta ako Stonehenge, egyptské pyramídy alebo sochy na Veľkonočných ostrovoch. V podobnom duchu sa nesú aj legendy okolo laoskej Planiny džbánov. Nikto dodnes nevie, načo a komu tieto predmety mohli v minulosti slúžiť.



 

2500 obrovských džbánov

Planina Xiangkhoang sa nachádza severne od hlavného mesta Vientian. Na tejto veľkej ploche našli v tridsiatych rokoch minulého storočia obrovské neznáme predmety, ktoré v ich objaviteľoch vyvolávali rešpekt a veľkú zvedavosť. Kamenné nádoby boli akoby porozhadzované po celom území bez toho, aby mali medzi sebou nejaký zjavný súvis, ktorý by prezradil viac o ich význame. Dokopy ich tam našli až 2500 kusov. Niektoré džbány dosahovali šírku jedného a výšku troch metrov. Iné boli menšie a tie sa stali aj predmetom záujmu zlodejov. Preto ich podľa dohadov mohlo byť v skutočnosti kedysi ešte viac. Vyrobené sú z rôznych materiálov. Obvykle na tie menšie použili pieskovec, tie väčšie a pevnejšie vyrobili zo žuly. Práca s týmto materiálom musela byť veľmi náročná a zabrala veľmi dlhý čas. Napriek tomu sú nádoby veľmi precízne prepracované.

 

Možno slúžili ako urny

Podľa odhadov mohli tieto tajomné nádoby vyrobiť v priebehu doby železnej. Hmotnosť väčších kusov džbánov je pritom až niekoľko ton. Je preto záhadou, akým spôsobom sa mohli na toto miesto dostať. Pôvodná skala musela byť dokonca ešte ťažšia, pretože veľká časť z nej zmizla počas vyhlbovania tvaru nádoby. Najviac otázok však vyvoláva dôvod, prečo pôvodní obyvatelia vyrábali tak obrovské džbány. Keďže sa v ich okolí našli pozostatky ľudských kostí, uvažuje sa aj o možnosti, že kedysi mohli slúžiť ako urny. V minulosti sa v lokalite mohlo nachádzať rituálne pohrebisko, na ktorom nepochovávali ľudí do zeme, ale uchovávali ich pozostatky v obrovských nádobách. Tejto teórii však nenapomáha fakt, že sa ani v jednej nádobe nenašli žiadne kosti. Tie boli len v ich okolí. Jedna z možností hovorí o špeciálnom rituáli, keď telá zostali v nádobách iba určitý čas a potom ich presunuli na vtedajší cintorín.

 

Starobylé predchodkyne špajze

Ku druhej teórii o využití džbánov sa prikláňa aj viac domácich obyvateľov. Podľa nej mohli nádoby slúžiť na uskladňovanie potravín. Keďže boli niektoré veľmi veľké, zrejme ich delili podľa druhov surovín a z nich si potom každý odoberal to, čo práve potreboval. V tých najväčších džbánoch mohli údajne udržiavať ryžu alebo víno z nej a v menších boli raritnejšie potraviny, ktoré nedokázali nazbierať v tak veľkom množstve. Džbány boli teda podľa tejto teórie akýmisi predchodkyňami špajze, ktoré mali ľudia uložené priamo pri miestach, kam chodili na zber.

 

Mýtické vysvetlenie o obroch

Tak ako to už v prípade takýchto tajomných záhad býva, aj teraz nechýba niekoľko mýtických vysvetlení. Prvé hovorí o bájnych bývalých obyvateľoch. Tí mali byť veľmi vysokí, a preto to pre nich boli bežné nádoby, ktoré využívali pri svojich prácach. Ďalšie vysvetlenie hovorí o podplatení obrov, ktorí tam žili v súlade s domácimi obyvateľmi. Aby im však dali pokoj, museli ich vždy podplatiť nejakým lahodným nápojom. Preto do veľkých džbánov nalievali whisky alebo víno. Obri sa z nich prišli napiť a na istý čas s ľuďmi zase uzavreli mier.

 

Sedem prístupných oblasti

Pri cestovaní do Laosu by ste mali mať na pamäti, že ide o jednu z krajín s najväčším výskytom neobjavených mín a bômb. Veľmi riziková je najmä oblasť planiny Xiangkhoang. Z toho dôvodu rozdelili celé územie do 90 menších častí, ktoré postupne zbavujú nevybuchnutých výbušnín. Aktuálne je bezpečných a prístupných len sedem z nich. Spokojne sa môžete vybrať do oblastí s číslami 1, 2, 3, 16, 23, 25 a 52. Domáci dôsledne odporúčajú využiť radšej služby malých domácich agentúr, ktoré vás spoľahlivo zavedú priamo do týchto povolených zón. Oblasť 1 sa nachádza najbližšie k mestu a z toho dôvodu ju navštevuje najviac turistov, čo je však poznať na jej miernom zničení. Dvojka a trojka sú prístupné pomocou tour na bicykloch alebo tuk-tukoch. Najväčšie územie je v oblasti 52, kde sa nachádza takmer 400 džbánov. K tomu sa dostanete iba prostredníctvom pešej turistickej trasy, pričom platí výstraha, že nemáte schádzať z vyznačených chodníkov.

 

Vojnou zničená oblasť

Laos je jednou z najkrajších krajín na svete. Má nádhernú prírodu, ktorú ešte stále nezničili návaly turistov. Pred svetom zostáva však uzavretý z veľmi smutných dôvodov. Počas Vietnamskej vojny sa časť bojov konala aj na tomto území. Práve Planina džbánov v tomto období veľmi trpela a mnoho nádherných mýtických nádob zničili počas leteckého zhadzovania bômb. Z toho dôvodu je nielen táto oblasť smutnou spomienkou na vojnové obdobie. Okrem nevybuchnutých bômb sa tam nachádzajú poškodené historické nádoby a pozostatky zbraní. Turisti sú preto obozretní a Laos objavujú pomaly a opatrne. Odmenou im je spoznanie krajiny, ktorá si stále uchováva svoje pôvodné čaro.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa