KVÍZ Na konci sveta a úplne sami: Dokázali by ste prežiť v divočine?

2017-10-27 00:00:01 |   |    | 

Hovoria si prepperi, survivalisti alebo jednoducho trampovia či dobrodruhovia. Nájdete ich najmä v nehostinných vysokohorských krajinách či na opustených ostrovoch. Kým málokto z nás sa vydá do neznámych končín bez auta, stanu alebo mobilného telefónu čo len na víkend, oni dlhodobú samotu v nedotknutej prírode doslova vyhľadávajú. Dokázali by ste tam však prežiť vy?



 

1)         Čo je prvá vec, ktorú treba urobiť, ak sa stratíte v divočine?

a.   Spať

b.   Sadnúť si, upokojiť sa a premyslieť situáciu

c.   Vyliezť na strom a rozhliadnuť sa, čo je v okolí

d.   Pokúsiť sa vystopovať, odkiaľ ste prišli

 

2)         Čo je najdôležitejšie pre prežitie v prírode?

a.   Jedlo

b.   Voda

c.   Spoločnosť

d.   Prístrešok

 

3)         Keď sa pozeráte neskoro popoludní na severnej pologuli smerom od slnka, ktorým smerom hľadíte?

a.   Na sever

b.   Na juh

c.   Na východ

d.   Na západ

 

4)         Keď v lese stretnete medveďa, mali by ste…

a.   Utekať

b.   Vyliezť na strom

c.   Kričať a jačať, aby ste ho zastrašili

d.   Ustupovať pomaly, pokiaľ sa nepribližuje

 

5)         Odpadávate od hladu a už rýchlo potrebujete jedlo. Čo je najlepšia voľba?

a.   Hmyz a chrobáky

b.   Listy, ktoré vidíte jesť jeleňa

c.   Bobule, ktoré nájdete na konároch

d.   Kôra stromov

 

6)         Aký je najlepší spôsob, ako spať vo voľnej prírode?

a.   Na lôžku z prikrývok, lístia alebo iného mäkkého povrchu

b.   V koryte rieky

c.   V blízkosti zvieracieho brloha

d.   Priamo na zemi

 

7)         Čo by ste mali urobiť, ak sa porežete?

a.   Podľa možnosti si to nevšímajte

b.   Stačí na ranu napľuť

c.   Votrite do rany hlinu

d.   Ihneď sa pokúste ranu ošetriť

 

8)         Koľko dní dokáže priemerný človek prežiť bez vody?

a.   3 - 4 dni

b.   6 - 7 dní

c.   2 týždne

d.   3 týždne

 

9)         Ak ste nútení stráviť noc vonku v drsnom a nepredvídateľnom počasí, čo je prvá vec, ktorú by ste mali urobiť?

a.   Rozložiť  oheň

b.   Niečo zjesť

c.   Postaviť prístrešok

d.   Nastražiť pascu

 

Správne odpovede

1) b., 2) b., 3) c., 4) d., 5) a., 6) a., 7) d., 8) a., 9) c.

(Zdroj: Discovery Channel / www.wilderness-survival-skills.com, www.pbs.org a http://survivor-magazine.com)

 

Koho dobrodružstvo v prírode fascinuje, ale netrúfa si zatiaľ riskovať vlastnú kožu, má možnosť zažiť ho aspoň sprostredkovane. Show o prežitie sa stali samostatným televíznym žánrom, kde sa praktické zálesácke rady, ako postaviť prístrešok z lístia, nájsť jedlo aj mimo supermarket alebo ako založiť oheň, keď práve nemáte po ruke zápalky a podpaľovač, dostávajú až do obývacej izby.

Ed Stafford patrí práve k tým bláznom, ktorí všetko skúšajú na vlastnej nechránenej koži. Bývalý britský armádny dôstojník, po 11. septembri bezpečnostný konzultant v Afganistane, vedúci viacerých expedícií do Južnej Ameriky a prvý človek, ktorý prešiel celé povodie Amazonky za neuveriteľných 860 dní a zapísal sa tak do Guinessovej knihy rekordov. Mohlo by sa zdať, že vo svojich 41 rokoch, s precestovanou tretinou sveta, polročným synom a niekoľkými prestížnymi oceneniami, by si mohol vyložiť nohy a vyspať sa konečne aj vo svojej posteli. Napriek tomu prichádza s ďalším projektom, ktorý posúva jeho hranice. S podporou tímu Discovery Channel bude ponechaný napospas svojmu osudu.

Znova prejsť nejakú rieku by bolo jednoduché. Mať jedlo by bolo príliš jednoduché. Mať so sebou ďalších ľudí alebo sprievodcov by bolo jednoduché. A tak sme toto všetko odstránili,“ popisuje Ed vznik konceptu novej show Ed Stafford: ponechaný svojmu osudu a dodáva: „Pýtal som sa sám seba: Keď ma vyhodia na opustenom ostrove bez jedla, bez noža, bez akéhokoľvek vybavenia alebo dokonca bez poriadneho oblečenia, budem schopný prežiť? A ja som na to nepoznal odpoveď.“

A tak je Ed opustený a stratený v šiestich extrémnych lokalitách naprieč svetadielmi a má len desať dní na to, aby sa za pomoci vlastných schopností dostal do najbližšej civilizácie. Nemá mapu, kompas, nôž, jedlo ani nápoje. Presne desať dní trvá pohybujúcemu sa ľudskému organizmu bez príjmu potravy, aby to zabalilo. Tento proces degradácie a vyčerpávajúceho úsilia na sebe nakrúca úplne sám. A Ed podľa vlastných slov nezvláda samotu práve najlepšie.

Byť sám je veľmi intenzívne a každé rozhodnutie má následky. Keď nie je navôkol nikto, na koho sa môžete obrátiť po radu alebo s kým sa zasmiať, je to potom o to intenzívnejšie a ťažšie. Navyše je obtiažne premýšľať o čomkoľvek inom než o jedle a vode, pokiaľ nemáte čo jesť a piť.

Čím viac vás obklopujú technológie, prístroje a iné výdobytky pohodlného moderného sveta, tým viac majú niektorí z nás potrebu uchyľovať sa späť do prírody. Trend novodobých pustovníkov žijúcich na okraji společnosti a za okrajom civilizácie a cestovateľov, ktorí na dovolenku nejazdia do luxusných hotelov, ale do neznáma, neustále rastie. Pre slabšie a opatrnejšie povahy je tu možnosť nechať sa inspirovat z bezpečnej vzdialenosti. Alebo sa nechať navždy odradiť.

V šesťdielnej reality show Ed Stafford: ponechaný svojmu osudu vezme skúsený survivalista divákov postupne na Madagaskar, do Laosu, bulharských Rodopov, mongolského pohoria Altaj alebo do panamského národného parku Darién. Premiéru prvej časti si môžete pozrieť v nedeľu 29. októbra od 21:00 na Discovery Channel.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Discovery Channel

Hodnotenie článku:
4.3/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa