Zima nášho detstva: Zaspomínajte si na snežné radovánky pri vzácnych RETRO fotografiách

2017-12-06 00:00:00 |   |    | 

Mnoho dospelých zimu veľmi neobľubuje. Dlhé noci, studený vietor a čľapkanica veru nie sú ničím príjemným, no aj toto obdobie má svoje neodškriepiteľné čaro. Najviac si ho vedia vychutnať najmä deti. Vďaka Vianociam, sánkovaniu, korčuľovaniu, snehuliakom či poriadnej guľovačke si určite na zimu s príjemnou nostalgiou spomína každý z nás.



 

1951

Na archívnej snímke z 21. januára 1951 večer na otvorenom klzisku v Bratislave.

 

1954

Na archívnej snímke z 18. januára 1954 zimná rekreácia pracujúcich vo Vysokých Tatrách. Viac ako 30 000 pracujúcich sa vystrieda každoročne na rekreácii vo Vysokých Tatrách, ktoré sú svojou krásou rovnaké tak v zime ako i v lete. Tu sa stretávajú pracujúci od strojov, baníckych kladív i z družstevných lánov, aby načerpali osvieženie a silu pre ďalšiu prácu. Slúžia im najkrajšie rekreačné strediská ako Morava, Volga, Hrebienok, Karpatia a mnohé iné.

Program rekreácie je bohatý. Rekreačné strediská naštevujú kultúrne brigády z Československého rozhlasu, Národného divadla a rôzni umelci. V každom stredisku aspoň raz týždenne premietajú celovečerný film. Zimné večery rekreanti trávia pri spoločenských hrách, dobrej hudbe a zábave. Počas rekreácie majú k dispozícii lyže, lyžiarske topánky, sane, korčule a lyžiarskych inštruktorov, ktorí učia lyžovať tých, ktorí ešte nevedia. Výlety - to je každodenný program rekreantov, aby za svojho pobytu poznali čo najviac z pýchy našich hôr - Vysokých Tatier. Čistý tatranský vysokohorský vzduch, hrejivé slniečko a krásna príroda - to je radosť pre rekreantov.

 

1955

Na archívnej snímke z 22. januára 1955 zimné radosti detí z vinohradníckej obce Hliník (dnešný Limbach) v okrese Pezinok.

Na archívnej snímke z 20. októbra 1955 zimný štadión v Bratislave otvoril sezónu. Aj keď v stredu 19. októbra ukazoval teplomer vyše 12 stupňov Celzia, namrazili na bratislavskom zimnom štadióne hneď zrána súci ľad.

 

1959

Na archívnej snímke z 26. februára 1959 zimná rekreácia ROH vo Vysokých Tatrách. V tatranských zotavovniach ROH vystrieda sa týždenne okolo 1 200 rekreantov z rôznych končín našej vlasti, ktorí sem prichádzajú počas dovolenky načerpať nové sily. Zo zimnej rekreácie sa najviac tešia lyžiari. I keď tohtoročná zima je priskúpa na sneh a náročným lyžiarom nepraje, pre menej náročných je výborná lyžovačka na svahoch severnej strany Tatier na Ždiari. V Detskom raji sa striedajú v 10-dňových turnusoch žiaci vyšších ročníkov stredných škôl, ktorí do Tatier prichádzajú na lyžiarsky výcvik. Na snímke žiaci druhej 11-ročnej strednej školy z Košíc pri nástupe na lyžovačku.

Zjazd na lyžiach a bez palíc sa začiatočníkom málokedy podarí a pádov do snehu je dosť, najmä keď treba prejsť niekoľkými bránkami.

Výstup na horské lúky na lyžiach a odtiaľ pohľad na Tatry a ich doliny je najkrajším zážitkom z rekreácie. Na snímke rekreanti zo zotavovne Budovateľ, vedení športovým referentom Ivanom Formanom.

 

1960

Prvý sneh, ktorý napadol v Bratislave, vylákal v nedeľu 10. januára 1960 do ulíc a do hôr hlavného mesta Slovenska tisícky malých i dospelých občanov, ktorí sa nevedeli nasýtiť radosti z prvého bieleho poprašku. Najväčšiu radosť z prvého tohtoročného snehu mali bratislavské deti, ktoré povyťahovali sánky a hybaj na Gottwaldovo námestie, kde bolo najveselšie.

Ale aj menej frekventované ulice sa premenili na sánkárske dráhy.

Na archívnej snímke z 29. januára 1960 pracovníci výrobných družstiev na rekreácii. Podnik "Rekreace" pri Ústrednom zväze výrobných družstiev sa stará o početnú rodinu - svojich vyše 100 000 členov z celej republiky. Na zimnú rekreáciu posiela ich do vlastnej chaty v Příchoviciach a do zmluvných hotelov v Mariánskych Lázňach, v Tatranskej Lomnici a Rajeckých Tepliciach.

V hoteli "Veľká Fatra" v Rajeckých Tepliciach sa vystrieda od začiatku januára do koca marca v týždenných turnusoch vyše 500 členov. Na snímke okolie Rajeckých Teplíc, kde si v minulých týždňoch  vychutnávali čaro zimy 40 pracovníci z rôznych kútov republiky. Rekreanti plne využili dostatok snehu k sánkovačkám a guľovaniu.

Na archívnej snímke z 12. februára 1960 Vrátna - srdce Malej Fatry. Krásne doliny, rozorvané rebrá, veže, strže a skryté, neobjavené jaskyne, to všetko poskytuje návštevníkom z celého sveta známy Jánošíkov kraj - malebné okolie Vrátnej, skutočná perla prírody.

Vrátna, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších dolín na Slovensku, dáva veľa možností pre ľahké výlety, ako aj pre náročné turistické podujatia a horolezecké túry. V zime i na jar je Vrátna doménou lyžiarov, či už pretekárov, alebo lyžiarov-turistov. Zo Snilovského sedla, Fatranského Kriváňa alebo Chlebu sú prekrásne výhľady na doliny Váhu, Beskýd, Chočského pohoria, ako aj Nízkych Tatier.

 

1961

Na archívnej snímke z 5. apríla 1961 jar v Nízkych Tatrách.

 

1969

Na archívnej snímke z 10. decembra 1969 zimné radosti detí v stredoslovenskej obci Kľak, ktorú pred 25 rokmi vypálili nemeckí fašisti.

 

1979

Na archívnej snímke z 15. januára 1979 zima v Bratislave. Tohtoročná zima prekvapila nielen tuhými mrazmi, ktoré skomplikoali energetickú a palivovú situáciu, ale aj množstvo snehu, na aké si už dávno nepamätáme.

Bratislavský Kamzík a Koliba  sa premenili na lyžiarsku a sánkarsku "olympiádu". Mnohí využili vydarené počasie soboty a nedele na prechádzky v prírode, ktorá očarila snehobielou pokrývkou. Aj v okolí sídlisk sa využil na sánkovanie kdejaký kopček.

 

1987

Na archívnej snímke z 28. decembra 1987 zimné prázdniny bratislavských detí. Aj keď ešte zima nepriniesla deťom prvé radovánky, prežívajú školáci bratislavského sídliska Dúbravka veselé prázdninové chvíle na klzisku s umelým ľadom. Pekné slnečné počasie týchto dní ich sem láka vždy v hojnom počte.

 

Foto a popisky: archív TASR

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (36 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa