Sýria sa konečne prebúdza k životu: V Aleppe otvorili časť slávneho bazáru

2017-11-21 12:00:00 |   |    | 

V sýrskom Aleppe, ktoré bolo vážne poškodené počas štyroch rokov bojov o mesto, vo štvrtok slávnostne otvorili časť tamojšieho známeho krytého bazáru Súk al-Madína.



 

V zrekonštruovanej a girlandami a vianočnými stromčekmi vyzdobenej časti tržnice Súk al-Džumrúk sa od štvrtka koná štvordňový bazár, na ktorom sa opäť predáva slávne mydlo z Aleppa, bižutéria či látky a orientálne koberce. Na viacerých arkádach viseli aj veľké portréty prezidenta Bašára Asada.

Krytá tržnica nachádzajúca sa v Starom meste Aleppa bola so svojimi 4000 stánkami a 40 krytými uličkami najväčšou na svete. Uličky v nej majú súhrnne dĺžku 13 kilometrov. Tržnica bola založená v 13. storočí, jej najväčšia časť bola postavená o storočie neskôr. Po dobytí mesta vládnymi silami v roku 2016 aleppské úrady informovali, že počas bojov bolo zničených 700 obchodíkov, pričom najviac bola poškodená časť vyhradená ženám, súk so zlatom a s koreninami.

V aleppskom Starom meste sa nachádza aj slávna Umájjovská mešita, ktorej elegantný minaret bol počas bojov o mesto zničený. Veľkú mešitu v Aleppe postavili v roku 715; je najstarším a najväčším svätostánkom v historickom centre tohto mesta. Údajne sa v nej nachádzajú relikvie kňaza Zachariáša, otca Jána Krstiteľa.

Najväčšie mesto Sýrie Aleppo bývalo pred vypuknutím občianskej vojny v roku 2011 priemyselným a finančným centrom krajiny. Bojiskom sa stalo v júli 2012, keď protivládni povstalci spustili svoju ofenzívu. Mesto v jej dôsledku zostalo rozdelené na sektory ovládané opozíciou na východe a časti kontrolované vládou na západe. Vládnym silám sa mesto podarilo dobyť vlani v decembri.

Boje spôsobili obrovské škody v Starom meste Aleppa, ktoré je zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Profimedia
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa