Novinka aj pre turistov: Londýnske autobusy budú jazdiť na obľúbený nápoj

2017-11-22 12:00:00 |   |    | 

Biopalivá využívajúce odpadové produkty ako použitý olej na varenie či loj zo spracovaného mäsa už v Londýne poháňajú 9 500 autobusov. Od pondelka sa však budete môcť v britskej metropole odviezť aj vďaka usadenine z kávy.



 

Niektoré autobusy v britskej metropole Londýn bude od pondelka poháňať aj usadenina z kávy. Biopalivo vznikne zmiešaním oleja získaného z kávového odpadu s naftou, pričom sa bude používať v mestskej doprave popri bežnom palive. Technologická firma bio-bean Ltd uviedla, že vyprodukovala dostatok oleja z kávy na to, aby poháňal jeden autobus po celý rok.

Londýnsky dopravný podnik Transport for London (TfL) sa čoraz viac snaží využívať biopalivá, aby tak zredukoval škodlivé výfukové plyny v britskej metropole. Biopalivá využívajúce odpadové produkty ako použitý olej na varenie či loj zo spracovaného mäsa už v Londýne poháňajú 9 500 autobusov. Biopalivo na kávovom základe však plánujú využiť po prvý raz.

Podľa údajov, zverejnených na stránke BBC, sa za jediný deň vypije vo Veľkej Británii až 55 miliónov šálok kávy. Samotní Londýnčania za rok vyprodukujú 200 000 ton kávového odpadu. Ten z kaviarní po celom meste vyzbiera spoločnosť bio-bean, ktorá ho ďalej spracúva na biopalivo. Ako uvádza, asi 2,5 milióna šálok kávy stačí k výrobe biopaliva pre jeden autobus na rok. Vozidlá pritom netreba nijako upravovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA / AP, bio-bean limited
Zdroj: SITA, ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa