Veľké porovnanie aeroliniek: Tie NAJ na svete lietajú aj ku nám

2018-01-10 12:00:00 |   |    | 

Britská agentúra OAG sa zameriava na štatistiky a analýzy rôznych oblastí cestovného ruchu. K tým najsledovanejším patrí aj presnosť leteckých spoločností, ktorú agentúra hodnotila na základe 54 miliónov letov, uskutočnených v celom roku 2017. Na čelo rebríčka sa opäť vrátili lotyšské aerolinky airBaltic.



 

Najpresnejším leteckým dopravcom na svete sú opäť lotyšské aerolinky airBaltic, stanovený čas dodržali až pri 90,01 percente svojich letov. Na druhom mieste sa umiestnili Hong Kong Airlines (88,83 %) a na treťom skončil minuloročný víťaz Hawaiian Airlines (87,24 %). Ďalšie sú panamské Copa Airlines, letecká spoločnosť Qantas, Japan Airlines, Vueling Airlines, Jetstar Asia, Skymark Airlines a prvú desiatku uzatvára Aer Lingus.

AirBaltic je prirodzene aj najpresnejšou leteckou spoločnosťou Európy, za ňu štatistiky zaradili  španielsku nízkonákladovú spoločnosť Vueling s presnosťou 85,3 % a Aer Lingus (84,5 %). Po nej nasledujú Transavia, nízkonákladová dcéra Air-France-KLM, Alitalia, grécke Aegean Airlines, rakúske Austrian Airlines, fínsky Finnair a severské aerolínie SAS. Na desiate miesto zaradila spoločnosť OAG spoločnosť  KLM, ktorej lietadlá dodržiavali svoj letový poriadok na 80,9 %. Tento výsledok je výrazným sklamaním, minulý rok boli holandské aerolinky tretie najpresnejšie na svete so skóre 87,89 percenta.

Spoločnosť airBaltic, ktorá vznikla v roku 1995, je lotyšskou národnou leteckou spoločnosťou a zároveň nízkonákladovým prepravcom so sídlom v hlavnom meste Lotyšska v Rige. Jej flotilu tvorí 25 lietadiel – päť strojov typu Boeing 737-500, osem Boeingov 737-300 a dvanásť lietadiel Bombardier Q400Next Gen, ktoré v súčasnosti obsluhujú viac než 50 destinácií. Zo Slovenska prevádzkuje už štvrtú zimnú sezónu priamy let z Popradu do Rigy, kam sa lieta každú sobotu 76-miestnym turbovrtuľovým lietadlom Bombardier. Linku využívajú najmä lyžiari z Lotyšska, ale tiež Estónci, Fíni a Rusi. Tí túto linku obľubujú aj vďaka nadväzujúcemu prípoju do Moskvy.

 

Foto: AirBaltic

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: airBaltic
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa