Neuveriteľná novinka: V Európe jazdia prvé autobusy bez vodičov

2018-01-30 08:00:00 |   |    | 

V hlavnom meste Švédska od stredy (24. 1.) jazdí po uliciach malý robotický autobus, ktorý neriadi žiaden vodič. Má miesta pre 12 cestujúcich a premáva po riadnej linke mestskej hromadnej dopravy dlhej 1,5 km. Informoval o tom švédsky rozhlas.



 

Predseda správnej rady firmy Nobina, ktorá robotický minibus vyrobila, povedal, že malé autobusy bez šoférov budú jazdiť len v okrajových častiach veľkomiest, kde sa neoplatí nasadzovať na linky väčšie vozidlá.

Takmer nehlučný minibus je vybavený systémom senzorov Lidar, ktorý meria vzdialenosť a zisťuje aj to, či mu v ceste nestojí zle zaparkované auto. Zatiaľ však nejazdí celkom bez kontroly. Sedí v ňom človek, ktorý ho v prípade núdze zastaví pokynom cez joystick.

Švédi so svojím autonómne jazdiacim minibusom nie sú v Európe prví. V bavorských kúpeľoch Bad Birnbach jazdí autonómny autobus od novembra minulého roku rýchlosťou 20 km za hodinu medzi centrom mesta a kúpeľmi. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že tento rok sa jeho trasa predlží k železničnej stanici. V Hamburgu sa pracuje na tom, aby sa na jeho cestách objavili malé autonómne jazdiace minibusy ešte v tomto roku.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa