Pláže v Normandii, kde sa vylodili spojenci, chcú na zoznam UNESCO

2018-02-06 08:00:00 |   |    | 

Francúzsko požiadalo Organizáciu Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), aby na zoznam svetového kultúrneho dedičstva zaradila aj pláže v Normandii, kde sa v roku 1944 vylodili spojenci. Podanie takejto žiadosti potvrdilo aj UNESCO.



 

Francúzsko navrhuje, aby sa svetovým kultúrnym dedičstvom stal 80 kilometrov dlhý súvislý pás pobrežia Lamanšského prieplavu - od mesta Ravenoville na západe po mesto Ouistreham na východe. Výbor UNESCO pre svetové kultúrne dedičstvo túto kandidatúru posúdi na svojom rokovaní v júli 2019, uvádza sa v komuniké zverejnenom francúzskym rezortom kultúry.

Práve na týchto plážach sa 6. júna 1944 - v deň, ktorý sa do dejín druhej svetovej vojny zapísal ako Deň D - vylodilo asi 135.000 spojeneckých vojakov, aby v okupovanom Francúzsku bojovali proti nemeckým jednotkám. Táto operácia s kódovým názvom Overlord po štyroch rokoch otvorila západný front. Bola to jedna z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Zúčastnili sa jej jednotky Austrálie, Belgicka, Británie, Československa, Francúzska, Grécka, Holandska, Kanady, Nového Zélandu, Nórska, Poľska a USA.

Tieto normandské pláže boli na zozname čakateľov na zápis do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva od roku 2014. Takýto krok musí predchádzať každému oficiálnemu podaniu žiadosti o zápis do zoznamu UNESCO. Denník Le Figaro napísal, že kandidatúru podporilo už viac ako 60.000 ľudí vrátane známych osobností. Medzi ne sa vlani v septembri zaradil americký miliardár Christopher Forbes, ktorý počas svojej návštevy Normandii poukázal aj na pozitívny ekonomický dopad zaradenia pláží na zoznam UNESCO pre cestovný ruch v oblasti.

Pláže pomenované Utah, Omaha, Gold, Sword a Juno, na ktoré sa vylodili spojenci, ročne navštívia asi dva milióny turistov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
2.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa