Skvelá správa o objave storočia: Stratené mayské mestá pomohli nájsť Slováci!

2018-02-13 00:00:01 |   |    | 

Nedávno svet obletela neuveriteľná správa. Vedci pomocou unikátnej laserovej technológie a dronov zistili, že mayská civilizácia bola oveľa rozvinutejšia, ako sa doteraz predpokladalo. Odhalili vyše 60 000 domov, paláce aj vyvýšené cesty, ktoré po celé stáročia ukrývala hustá džungľa severnej Guatemaly. A nás ešte viac teší ďalšie zistenie - za významnú časť týchto objavov vďačíme Slovákom!



 

Slovenský výskumný tím z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského pomocou najmodernejších technológií hľadal stopy mayských civilizácií. Nové digitálne zábery naznačujú, že pod guatemalskou džungľou sa skrývajú mayské veľkomestá s viac ako 60 000 kamennými pyramídami, chrámami a inými stavbami. Zábery sú výsledkom masívneho leteckého laserového skenovania guatemalského pralesa. Slovenskí výskumníci zmapovali značnú časť územia v provincii Petén na severe Guatemaly a objavili 73 mayských sídel s kamennou architektúrou, 4 775 horských terasových polí a 5 080 architektonických objektov, často v tvare pyramíd.

V roku 2016 sme sa stali súčasťou medzinárodného konzorcia PACUNAM LiDAR Initiative. V spolupráci s Tulane University a Boston University z USA sme získali podporu na laserový prieskum guatemalskej džungle, kde sme vyhľadávali pozostatky starej mayskej civilizácie. Vo vybranej oblasti slovenský archeologický tím už desať rokov skúma archeologické vykopávky,“ povedal vedúci výskumného tímu Milan Kováč.

Nová technológia leteckého laserového skenovania LiDAR preniká pod nepriepustný pralesný povrch a odkrýva nové mestá, paláce, pyramídy, dávne poľnohospodárske polia a ďalšie archeologicky významné objekty. „LiDAR pracuje na princípe podobnom radaru. Namiesto radarových vĺn však využíva laserové svetlo. LiDAR sa umiestňuje na lietadlo, kde pod seba naraz vysiela 160 000 laserových impulzov za sekundu a zachytáva ich odraz z povrchu. Dnešné technológie už umožňujú rozlíšiť, či sa časť laserového lúča odrazila napríklad od koruny stromu, od porastu, alebo sa dostala až na povrch zeme, pričom dokáže presne vykresliť charakter tohto povrchu,“ hovorí geodet Dr. Tibor Lieskovský z Katedry geodetických základov Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity, ktorý sa špecializuje na vyhodnocovanie LiDARových dát v tomto projekte.

Guatemalská provincia Petén je z väčšej časti porastená nepreniknuteľným pralesom. Jej rozloha predstavuje asi tri štvrtiny rozlohy Slovenska. Podľa analyzovaných dát, ktoré získali výskumníci skenovaním, ju obývalo 10 až 15 miliónov obyvateľov. „Objaviť v priebehu jedného roka 60 000 stavieb a stovky starovekých miest nemá vo výskume dejín civilizácií nijakú obdobu. Mayská civilizácia je dnes minimálne taká zaujímavá ako egyptská alebo mezopotámska. Okrem jej neuveriteľnej vyspelosti sa pred nami otvoril jej rozsah, hustota a zložitá infraštruktúra, o ktorých sme predtým ani netušili,“ opísal Kováč.

Slovensko je spoločne s Francúzskom jediná krajina, ktorá sa podieľa na tomto technologicky a odborne mimoriadne náročnom výskume iniciovanom špičkovými univerzitami z USA. „To, že sme boli prizvaní k spracovaniu najväčšieho súboru dát laserového skenovania v dejinách archeológie, svedčí o našej významnej pozícii pri výskumoch starovekej mayskej civilizácie, a tiež o našej schopnosti inovatívne narábať s najnovšími technológiami. Ako jediní z celého medzinárodného konzorcia disponujeme výsledkami vlastných kalibrovaných archeologických vykopávok, čo nám umožňuje vypracovať rozsiahlu štúdiu o environmentálnej udržateľnosti starovekého mayského sveta,“ povedal Kováč a dodal, že kolektívna štúdia celého konzorcia sa v súčasnosti pripravuje na vydanie v časopise Science.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
4.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa