Unikátna dominanta: V Tokiu vyrastie najvyšší drevený mrakodrap na svete

2018-02-23 00:00:01 |   |    | 

Titul najvyššej drevenej stavby sveta momentálne drží 18-poschodová a 53 metrov vysoká budova v kanadskom Vancouvri. V porovnaní s mrakodrapom, ktorý postavia v Tokiu, bude len trpaslíkom. Nová dominanta japonskej metropoly bude totiž merať neuveriteľných 350 metrov.



 

Japonská lesnícka spoločnosť Sumitomo Forestry ohlásila, že v japonskej metropole Tokio postaví najvyšší drevený mrakodrap na svete. Bude merať 350 metrov a na 70 poschodiach ponúkne hotel, kancelárie a približne 8000 bytov. Na všetkých štyroch stranách mrakodrapu budú balkóny so zeleňou, ktoré vytvoria priestor, „kde si ľudia budú môcť vychutnať čerstvý vzduch, bohaté prírodné prvky a slnko, prenikajúce pomedzi lístie.

Desať percent materiálu bude pri výstavbe mrakodrapu s prezývkou W350 tvoriť oceľ, zvyšných 90 percent predstavuje až 185 tisíc metrov kubických dreva. Stavba bude stáť okolo 600 miliárd jenov, teda približne 4,5 miliardy eur, čo je asi dvojnásobok ceny bežných mrakodrapov.

Spoločnosť Sumitomo Forestry, ktorá sa riadi sloganom, že „šťastie rastie na stromoch“, však už vyjadrila presvedčenie, že drevené domy a mrakodrapy budú postupne tvoriť celé ekologické mestá. Jej predstavitelia veria, že náklady potom poklesnú, lebo sa drevo stane bežnejším materiálom.

Pripomínajú tiež, že dve tretiny územia (68,5 %) Japonska pokrývajú lesy, čo ho radí v svetovom meradle na druhé miesto za Fínsko, no drevo zostáva nevyužité a o lesy sa nikto nestará.  „Hoci veľké množstvo cédrov a cyprusov, vysadených v Japonsku po druhej svetovej vojne, dosiahlo čas na ťažbu, nikto ju nereguluje a devastácia našich domácich lesov pokračuje. Je kľúčové využiť tieto stromy a vysadiť na podporu udržateľnosti lesov nové,“ dodali zástupcovia spoločnosti.

Betónové a oceľové stavby zanechávajú uhlíkovú stopu a predpokladá sa, že sú zodpovedné za 5 až 7 percent globálnych emisií. Z tohto pohľadu sú drevené stavby omnoho ekologickejšie, ľudia sa však často obávajú vyššieho rizika požiaru. Aj s týmto si však v Sumimoto Forestry poradili. Mrakodrap má byť vybudovaný z tzv. krížom lepeného dreva (CLT - Cross Laminated Timber), ktoré sa v stavebnom priemysle používa čoraz častejšie. Materiál je ohňovzdorný a na rozdiel od ocele sa jeho štruktúra nemení ani pri vysokých teplotách.

Najvyššia drevená stavba na svete by mala byť hotová v roku 2041, pri príležitosti 350. výročia založenia spoločnosti Sumimoto Forestry. „Urobíme všetko preto, aby sme v zmysle ochrany prírody zmenili mestá na lesy,“ uzatvárajú jej predstavitelia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
2.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa